TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Άνδρας ή γυναίκα; Η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη...
Η περίπτωση της Νοτιοαφρικανικής παγκόσμιας πρωταθλήτριας στα 800 μέτρα Κάστερ Σεμένια, η οποία υποβάλλεται σε εξετάσεις προκειμένου να καθοριστεί το φύλο της, δεν είναι ούτε η πρώτη στην ιστορία του αθλητισμού. Και είναι ενδεικτική των πολλών διαφορετικών περιπτώσεων καθορισμού φύλου που συναντάμε πολύ συχνά γύρω μας.
Ύπνος: υπόθεση αυστηρά προσωπική
Τι κοινό έχει ο Ναπολέων Βοναπάρτης με τον Αϊνστάιν στις συνήθειες ύπνου; Κανένα, αφού για τον πρώτο αρκούσαν μόλις τρεις ώρες ύπνου, ενώ ο δεύτερος άνοιγε τα μάτια του αφού συμπλήρωνε δέκα ώρες. Το συμπέρασμα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προσωπική υπόθεση του καθενός το πόσο ύπνο χρειάζεται για να νιώθει ξεκούραστος και έτοιμος για δράση την επόμενη ημέρα!
Το σώμα μας «δείχνει» πόσο θα ζήσουμε
Αν και η υγεία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας και από τον τρόπο ζωής, το σχήμα του σώματος και το ύψος μας επίσης παίζουν ρόλο. Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως όσοι έχουν μεγάλη κοιλιά και στενούς γοφούς διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου, ενώ ψηλοί και κοντοί παρουσιάζουν διαφορές στον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια ή καρκίνο. Ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, παρουσιάζει τα ευρήματα των έως τώρα μελετών για τον σωματότυπο και την υγεία και εξηγεί γιατί τελικά δεν έχει σημασία μόνο πόσα κιλά ζυγίζει κανείς, αλλά και πού τα συσσωρεύει.
Τα σαμπουάν έχουν την... ψυχολογία τους!
Χρησιμοποιούμε σαμπουάν τακτικά. Περιέχουν δυο- τρία συστατικά που καθαρίζουν τα μαλλιά μας, αλλά και πολλά άλλα, πιθανώς τοξικά, για λόγους πολύ διαφορετικούς - κυρίως ψυχολογικούς. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο είδη συστατικών στα σαμπουάν: το ένα καθαρίζει το κεφάλι μας και το άλλο «χαϊδεύει» τις αισθήσεις μας...
Η γεωγραφία των αλλεργιών
Στη Βόρεια Ευρώπη, πολλοί είναι αλλεργικοί στη σάρκα του μήλου, ενώ στη Νότια, το πρόβλημα βρίσκεται στη φλούδα. Στην Ισπανία, ο εχθρός είναι τα ροδάκινα και το πεπόνι, στην Ελβετία το σέλινο και στην Ισλανδία τα ψάρια. Στην Αμερική, ο κόσμος τρέμει τα φιστίκια, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα τα τρώνε παντού στα μπαρ μαζί με το ποτό.
Οι θεραπείες για τις πέτρες στη χολή
Υπολογίζεται ότι ένας στους επτά ανθρώπους αναπτύσσει χολολιθίαση κάποια στιγμή στη ζωή του, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι «πέτρες» δεν προκαλούν προβλήματα. Εάν όμως προκαλούν πόνο, η ενδεδειγμένη λύση μπορεί να είναι μια χειρουργική επέμβαση.
10 διαδεδομένοι μύθοι για την υγεία
Οι μύθοι, οι μισές αλήθειες και οι λαϊκές δοξασίες καλά κρατούν στην Ιατρική. Μερικές φορές ακόμα και οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό πιστεύουν πράγματα τα οποία είτε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είτε, στην καλύτερη περίπτωση, δεν έχουν αποδειχθεί.
Πως να τονώσετε τη σχέση σας το καλοκαίρι
Η ανάγκη για ανανέωση της ερωτικής σχέσης το καλοκαίρι οδηγεί συχνά σε… κρίση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 54% των ζευγαριών χωρίζει το καλοκαίρι και 18% το φθινόπωρο. Ποια είναι τα λάθη που γίνονται και ποια είναι τα «κλειδιά» για την ανανέωση της σχέσης το καλοκαίρι; Τρεις ειδικοί δίνουν απαντήσεις, αλλά και χρήσιμες συμβουλές.
Απολαύστε τα θαλάσσια σπορ χωρίς απρόοπτα
Οι θαλάσσιοι τραυματισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι. Το 10% των ενηλίκων τραυματίζεται λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά όταν ασχολείται με τα θαλάσσια σπορ, ενώ δεκάδες παιδιά κτυπάνε παίζοντας μέσα ή γύρω απ’ το νερό. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαμβάνουμε τη θάλασσα δίχως απρόοπτα.
Η όπερα κάνει καλό στην καρδιά
Η σωστή μουσική μπορεί να επιβραδύνει την καρδιά και να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Ωστόσο το είδος της μουσικής έχει πολύ μεγάλη σημασία: οι όπερες, όπως η Nessun Dorma του Πουτσίνι, που είναι γεμάτες κρεσέντο και ντιμινουέντο είναι οι καλύτερες - μπορούν μάλιστα να συμβάλουν στην αποκατάσταση από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια.
10 μυστικά για τον πόνο στη μέση
Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο αναγκάζονται να απουσιάσουν από τη δουλειά τους αλλά και να απόσχουν από άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους επειδή νιώθουν έντονο πόνο στη μέση. Περιέργως όμως οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα τι προκαλεί τον πόνο αυτόν, πώς να τον αποφύγουν ή πώς να τον αντιμετωπίσουν.
«Μανγήτης» για τα κουνούπια αρώματα, άφτερ σέιβ και... μπύρες!
Αρώματα και άφτερ σέιβ κάνουν τις γυναίκες και τους άντρες πιο «ελκυστικούς» στα κουνούπια. Όμως, οι μυρωδιές που τραβούν τα κουνούπια σαν μαγνήτης δεν σταματούν εδώ: έρευνες έχουν δείξει πως την ίδια μοίρα έχουν και όσοι καταναλώνουν μπίρα για να δροσιστούν μες το κατακαλόκαιρο!
Οι μυρωδιές που ελκύουν τα κουνούπια
Αμερικανοί επιστήμονες αναγνώρισαν προσφάτως τρία σετ υποδοχέων, τα οποία χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να βρουν το επόμενο «γεύμα» τους. Το εύρημα είναι σημαντικό όχι μόνο για τους πλουσίους κατοίκους της Δύσης που εκνευρίζονται επειδή... ξύνονται, αλλά κυρίως για τους φτωχούς του Τρίτου κόσμου που πεθαίνουν από σοβαρά νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια όπως η ελονοσία.
Τι πρέπει να ρωτάμε τον γιατρό
Η λεπτομερής ενημέρωση και οι σωστές ερωτήσεις προς τον γιατρό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει επιτυχία μια θεραπεία, είτε αυτή είναι φαρμακευτική αγωγή, είτε εγχείρηση, είτε απλώς αλλαγή του τρόπου ζωής. Τέσσερις ειδικοί συμβουλεύουν τι να ρωτήσετε τον γιατρό κατά την επίσκεψη, όταν σας συνιστά να πάρετε φάρμακα, πριν από μία εξέταση ή πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Πως να τα βγάλετε πέρα στο γραφείο
Μπορεί να συμβεί: οι συνάδελφοι να γίνουν δύσκολοι, προκλητικοί και εκνευριστικοί, οι προϊστάμενοι έως και απειλητικοί. Και όμως, υπάρχουν 10 συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου. Κοινός παρονομαστής στις οδηγίες των ειδικών: να εξετάζουμε πρώτα τι μπορούμε να αλλάξουμε εμείς, ώστε να κάνουμε την κατάσταση στον χώρο εργασίας μας, αν όχι υπέροχη, τουλάχιστον ανεκτή.
Βάλτε αντηλιακό με τη... χούφτα
Μια χούφτα: αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να χρησιμοποιούν οι λουόμενοι κάθε φορά που αλείφουν το σώμα τους. Οι ειδικοί άλλωστε επισημαίνουν πως όσοι κάνουν... εκπτώσεις βλάπτουν σοβαρά το δέρμα τους, που τσουρουφλίζεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.
1.000 είδη βακτηρίων ζουν στο σώμα μας
Περισσότερα από 1.000 είδη βακτηρίων φιλοξενεί το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Ο αριθμός αυτός είναι 100 φορές μεγαλύτερος απ΄ ό,τι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Τα περισσότερα βακτήρια διατηρούν καλές σχέσεις με τον οργανισμό μας και μάλιστα τον προστατεύουν από την εισβολή βλαβερών μικροβίων.
Προστατεύστε την καρδιά σας το καλοκαίρι
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να καταπονήσουν την καρδιά. Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χρήστος Πίτσαβος εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή, τα ταξίδια, την άσκηση αλλά και στα φάρμακα που παίρνουμε για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα απρόοπτα.
«Έξυπνες» επεμβάσεις για την αποκατάσταση των αρθρώσεων
Νέες επεμβατικές μέθοδοι αντικαθιστούν τις κατεστραμμένες αρθρώσεις με ελάχιστο πόνο και νοσηλεία  και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για τεχνικές με τις οποίες ελαχιστοποιείται ο τραυματισμός των φυσιολογικών ιστών του σώματος, ο οποίος αναπόφευκτα προκαλείται κατά την πραγματοποίηση κάθε χειρουργικής επέμβασης
Το... Διάστημα βλάπτει σοβαρά την υγεία
Τις βλάβες που προκαλεί η κοσμική ακτινοβολία στα ζωτικά όργανα του ανθρώπου προσπαθούν να κατανοήσουν σε βάθος οι επιστήμονες, ώστε να είναι έτοιμοι για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η κοσμική ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στο DNA μας.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα