TA NEA Logo
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Γιατί τα εμφράγματα «χτυπούν» πρωί...
To πρωί, μεταξύ 9 και 10 η ώρα, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιακά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, γιατί η αρτηριακή πίεση αυξάνεται πάντα τις πρωινές ώρες, τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) ανεβαίνουν και παρατηρείται μια τάση των αιμοπεταλίων για μεγαλύτερη συγκόλληση και δημιουργία θρόμβων. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει περισσότερους από 170 ημερήσιους βιολογικούς ρυθμούς, που συντονίζουν τα πολύπλοκα συστήματά του. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ερευνητές ανακάλυψαν τα χρονογονίδια (clock genes), τα οποία καθορίζουν τους βιορυθμούς. Ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Παύλος Τούτουζας και ο διευθυντής της Ενδοκρινολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Πολυκλινική» κ. Στέλιος Τσαγκαράκης αναλύουν το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι και συμβουλεύουν πώς να διατηρείτε καθημερινά τους βιορυθμούς σας σε καλή φόρμα.
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του εγκεφάλου
Σκέψεις, συναισθήματα ή και αποφάσεις, που κάθε άνθρωπος επιθυμεί να κρατά φυλαγμένα στα βάθη του μυαλού του, θα μπορούν σε λίγο καιρό να «υποκλέπτονται» με τη βοήθεια συσκευών που τομογραφούν ηλεκτρονικά τον εγκέφαλο. Οι πληροφορίες αυτές ενδιαφέρουν πολλούς. Από πολιτικούς ηγέτες μέχρι εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών. Η τελευταία ανεξερεύνητη περιοχή του κόσμου μας, ο εγκέφαλος, υποτάσσεται στην πρόοδο της νευροεπιστήμης.
Τα νέα όπλα κατά της πρεσβυωπίας
Η πρεσβυωπία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μετά την ηλικία των 38 χρονών, πλήττει δύο εκατομμύρια Έλληνες και ένα δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά οι μισοί τουλάχιστον από αυτούς δεν γνωρίζουν πώς να την αντιμετωπίσουν. Με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Έτους για την Πρεσβυωπία, ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας κ. Σπύρος Γεωργαράς ενημερώνει για τις νέες μεθόδους θεραπείας της πάθησης και συμβουλεύει: «Μη βιάζεσθε να φορέσετε γυαλιά και μην αγοράζετε τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας από διάφορα μη οπτικά καταστήματα».
Η οξυγονοθεραπεία στο μικροσκόπιο
Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αντιμετωπιζόταν επί σειρά ετών ως μια πειραματική και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια όμως εργαστηριακές και κλινικές μελέτες έδειξαν πως για αρκετές ασθένειες είναι μια πολύτιμη - και μερικές φορές σωτήρια - θεραπεία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Πότε οι καούρες προειδοποιούν για καρκίνο
Για πολλούς ανθρώπους οι καούρες αποτελούν σχεδόν μόνιμη κατάσταση. Υπάρχει όμως η «καλή» και η «κακή» γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η πρώτη αφορά το 80%-90% των περιπτώσεων. Το υπόλοιπο αφορά πιο σοβαρές μορφές, όπως πληγές στον οισοφάγο, προβλήματα κατάποσης ή ακόμα και οισοφάγος Βarrett, μια προκαρκινική κατάσταση.
Ο θυμός κάνει καλό στην καριέρα!
Θέλετε να προωθήσετε την καριέρα σας; Αν ναι, τότε φροντίστε να θυμώσετε στο γραφείο! Όχι μόνο δεν είναι κακό, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει να ανέβετε στην ιεραρχία, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Προσέξτε μόνο να μην χάσετε τον έλεγχο...
Βιονικός κολυμβητής λόγω μεταβολισμού
Οι επιστήμονες τον θεωρούν «υπεράνθρωπο». Σε πείσμα κάθε λογικής, μπορεί να κολυμπά για αρκετή ώρα σε παγωμένα νερά με θερμοκρασία ακόμα και κάτω του μηδενός χωρίς να παθαίνει υποθερμία ή καρδιακή προσβολή. Μια φορά μάλιστα τα χέρια του είχαν παγώσει και χρειάστηκε να περάσουν 4 μήνες μέχρι να τα αισθανθεί ξανά. Οι ειδικοί μελετούν τη φυσιολογία του 38χρονου Βρετανού κολυμβητή Λιούις Γκόρντον Πουγκ προσπαθώντας να κατανοήσουν τα όρια του ανθρώπινου οργανισμού.
900.000 Έλληνες χτυπούν οι σπάνιες ασθένειες
Εννιακόσιες χιλιάδες περίπου Έλληνες προσβάλλονται από σπάνιες παθήσεις- οι μισοί τουλάχιστον είναι παιδιά. Παρ΄ όλα αυτά, όπως δείχνει ευρωπαϊκή έρευνα, ένας στους τέσσερις υπέφερε έως και τριάντα χρόνια ώσπου να γίνει η διάγνωση της νόσου! Σε τέσσερις στους δέκα, έγινε λανθασμένη ιατρική αντιμετώπιση. Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τις Σπάνιες Παθήσεις στις 28 Φεβρουαρίου, δύο Έλληνες επιστήμονες μιλούν για δύο από τις πιο... συχνές σπάνιες παθήσεις: ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, απαντά σε συχνές ερωτήσεις ασθενών για το σκληρόδερμα, και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Λεκάκης, ενημερώνει σχετικά με τις νέες θεραπείες για την πνευμονική υπέρταση.
Και το δέρμα θέλει τη... φροντίδα του
Με βάρος περίπου τέσσερα κιλά και καλύπτοντας επιφάνεια περίπου δύο τετραγωνικών μέτρων, το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Οι ρόλοι του είναι πολλοί: συμβάλλει στην διατήρηση της σωματικής θερμοκρασίας, προλαμβάνει την αφυδάτωση, μας προστατεύει από επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα βακτήρια, η σκόνη και η ηλιακή ακτινοβολία, και μας βοηθεί να αντιλαμβανόμαστε ό,τι μας περιβάλλει. Αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο της εμφάνισής μας αλλά, όπως συμβαίνει με όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού, χρειάζεται συστηματική φροντίδα και προσοχή για να παραμένει υγιές και ελκυστικό. Ειδικοί από την Κλινική Μάγιο έχουν μερικές συμβουλές για άντρες και γυναίκες.
Νέοι ένοχοι για το άσθμα
Η μείωση της λήψης ασπιρίνης, η έκθεση στα καθαριστικά σπρέι και η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να εξηγούν γιατί αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα άσθματος τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Στη γνάθο η ρίζα των πονοκεφάλων
Τρεις στους τέσσερις ενήλικες παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα που υποδηλώνουν κροταφογναθικό σύνδρομο - μια διαταραχή που προκαλεί από ημικρανίες και βουητό στα αυτιά μέχρι «τρίξιμο» της γνάθου και πόνο που αντανακλά έως τον αυχένα.
Ο καρκίνος της κακής διατροφής χτυπά τους Έλληνες
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η απομάκρυνση από την ελληνική διατροφή και η καθιστική ζωή έφεραν μία ακόμα... παράπλευρη απώλεια για τον ελληνικό πληθυσμό: την αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ιδίως στους άνδρες. Την ίδια στιγμή, ο καρκίνος αυτός στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες μειώνεται συνεχώς, λόγω της βελτίωσης της διατροφής και του συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο παθολόγος-ογκολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μελέτιος Α. Δημόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλης Λέανδρος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Χάρβαρντ και Καρολίνσκα κ. Παγώνα Λάγιου ενημερώνουν για τις αιτίες αυτού του καρκίνου, τους τρόπους έγκαιρης διάγνωσης και τις νέες θεραπείες - και συμβουλεύουν πώς να τον προλάβετε.
Δημιουργώντας το φίλτρο της νεότητας
Ουσία που ανιχνεύθηκε στο κόκκινο κρασί από Έλληνες ερευνητές μπαίνει στο μικροσκόπιο φαρμακευτικών πολυεθνικών ως το υποψήφιο «ελιξίριο της νιότης». Η ρεσβερατρόλη αποδεδειγμένα προστατεύει την καρδιά και φαίνεται πως έχει αντικαρκινογόνο δράση, ενώ σε μεγάλες δόσεις μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή, υποστηρίζουν ειδικοί.
Απειλή τα εμφράγματα και για τους 30άρηδες
Νέους και γυναίκες πλήττουν ολοένα και συχνότερα τα καρδιακά εμφράγματα τα τελευταία χρόνια. Τσιγάρο, άστατη διατροφή και έλλειψη ύπνου ενοχοποιούνται για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη - είναι χαρακτηριστικό ότι στο 96% των νεαρών εμφραγματιών ανευρίσκεται ότι κάπνιζαν πριν από το έμφραγμα.
Αιχμάλωτοι του εργασιακού άγχους...
Έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας αναδεικνύονται πρωταθλητές στο άγχος του γραφείου, καθώς το 24,6% δηλώνουν ότι το στρες, τα προβλήματα αϋπνίας και η οξυθυμία είναι τα «δώρα» που τους χαρίζει η επαγγελματική σταδιοδρομία.
Στη δουλειά, το χρώμα κάνει τη διαφορά
Αν θέλετε να έχετε δημιουργική σκέψη, βάψτε τους τοίχους του δωματίου όπου εργάζεστε μπλε. Αν, όμως, επιζητάτε την ακρίβεια, τότε το κόκκινο είναι το χρώμα σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας σειράς μελετών του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που πραγματοποιήθηκαν σε νεαρούς εθελοντές.
Ρόδι, τρέξιμο και παπάγια, τα μυστικά της μακροζωίας
Μισή ώρα τρέξιμο την ημέρα, παπάγια και χυμός από ρόδι, αλλά προ πάντων πρόληψη. Αυτά είναι μερικά από τα μυστικά της καλής υγείας και της μακροζωίας, σύμφωνα με τον νομπελίστα Λικ Μοντανιέ, που πιστεύει ότι ο οργανισμός μας είναι σχεδιασμένος για να ζει τουλάχιστον 120 χρόνια.
3.500 ζωές χάθηκαν έξω από την Εντατική
Ερμητικά κλειστό παραμένει ένα στα τέσσερα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω της οικονομικής αιμορραγίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι 3.500 άνθρωποι κάθε χρόνο να αποκλείονται από τις δημόσιες ΜΕΘ και συνεπώς να χάνουν την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους, αφού τα λουκέτα σε 130 κρεβάτια έχουν... σκουριάσει.
Η εντατική σημαδεύει τους ασθενείς και μετά το εξιτήριο
Επί χρόνια, οι γιατροί πίστευαν ότι είχαν κάνει τη δουλειά τους εάν οι ασθενείς έβγαιναν από την εντατική ζωντανοί. Τώρα, όμως, οι ερευνητές λένε πως τους ανησυχούν όσα ανακαλύπτουν καθώς παρακολουθούν την πορεία της υγείας των ασθενών επί μήνες ή και χρόνια έπειτα από το τέλος της νοσηλείας τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
15 επικίνδυνα ψέματα για την υγεία μας
Πιστεύετε ότι το χαμηλό φως καταστρέφει την όραση, ότι το συχνό κούρεμα κάνει τα μαλλιά να μεγαλώνουν γρηγορότερα και ότι χρειαζόσαστε οπωσδήποτε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα; Ότι το μωρό σας κλαίει το βράδυ γιατί έχει κολικούς και ότι ανεβάζει πυρετό γιατί βγάζει δόντια; Εάν ναι, είστε και εσείς θύματα της εκτεταμένης μυθολογίας για την υγεία μας. Δύο βιβλία κυκλοφόρησαν πρόσφατα στις ΗΠΑ από διακεκριμένους συγγραφείς σχετικά με τους «ιατρικούς μύθους που μπορεί και να σας σκοτώσουν». Επτά Έλληνες επιστήμονες εντοπίζουν και αντικρούουν τους δεκαπέντε πιο συχνούς μύθους για τη διατροφή, την υγιεινή, την πρόληψη, την όραση, το δέρμα, τη φροντίδα των παιδιών και την εγκυμοσύνη.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα