TA NEA Logo
Τρίτη 25 Ιουλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Μερικά τρόφιμα είναι εξίσου αλμυρά με το... θαλασσινό νερό


Δημοσίευση: 20-3-2017, 14:48 Τελευταία ανανέωση: 20-3-2017, 14:50
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Μερικά τρόφιμα είναι εξίσου αλμυρά με το θαλασσινό νερό, υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία.

Σε ανάλυση που πραγματοποίησε η ομάδα Consensus Action on Salt and Health (CASH) διαπίστωσε ότι τα περισσότερα τρόφιμα και ροφήματα δεν πληρούν τα νέα όρια άλατος που έχει θεσπίσει ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE).

Οι ειδικοί της CASH χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους «εθνικό σκάνδαλο» και ζήτησαν να θεσπιστούν πρόστιμα για τις εταιρείες τροφίμων που δεν συμμορφώνονται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η ανάλυσή τους, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, έδειξε ότι από τα 28 είδη τροφίμων που εξετάστηκαν, μόνο τα ψωμάκια έφτασαν στο θεσπισμένο επίπεδο μείωσης.

Από τα υπόλοιπα, την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι είχαν τα ροφήματα σοκολάτας, με μία μάρκα να διαθέτει 16 φορές περισσότερο αλάτι από τον μέγιστο στόχο. Μάλιστα μία μερίδα ρόφημα σοκολάτας από τη συγκεκριμένη μάρκα, περιέχει περισσότερο αλάτι απ’ όσο τα... πατατάκια.

Στην πραγματικότητα, αυτό το ρόφημα έχει όσο αλάτι περιέχει το νερό του Ατλαντικού, δηλαδή 1 γραμμάριο (ή 1.000 mg) ανά 100 ml.

Μεγάλες ποσότητες αλατιού βρέθηκαν και σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως σε έτοιμες σούπες ψαριών, σε κονσέρβες, ακόμα και σε δημητριακά πρωινού.

Στην πραγματικότητα, η διακύμανση του άλατος από προϊόν σε προϊόν της ίδιας κατηγορίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε αν δύο άνθρωποι αγοράσουν ακριβώς τα ίδια προϊόντα αλλά διαφορετικής μάρκας και γεμίσουν από ένα καλάθι του σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα τους μπορεί να έχουν συνολική διαφορά έως... 57 γραμμάρια αλάτι!

«Πρόκειται για εθνικό σκάνδαλο», δήλωσε ο δρ Γκρέιαμ ΜακΓκρέγκορ, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο και πρόεδρος της CASH. «Η Βρετανία ήταν πρωτοπόρος στη μείωση του αλατιού, αλλά η PHE δεν κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση στους στόχους για το 2017».

Οι ειδικοί λένε ότι τρώμε υπερβολικά πολύ αλάτι, το οποίο μακροπρόθεσμα σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε έμφραγμα, εγκεφαλικό, άνοια και νεφροπάθεια.



Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα