TA NEA Logo
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Επικίνδυνα χημικά εντοπίστηκαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα


Δημοσίευση: 23-7-2009, 21:10 Τελευταία ανανέωση: 26-7-2009, 13:50
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες ανακοίνωσε πως εντόπισε σε ηλεκτρονικά τσιγάρα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Όπως είπε, ανέλυσε στο εργαστήριο δείγματα από δύο μεγάλες εταιρείες και διαπίστωσε πως σε ένα υπήρχε διαιθυλινική γλυκόλη, μία ουσία που χρησιμοποιείται ως αντιψηκτικό και είναι τοξική για τον άνθρωπο, ενώ σε αρκετά άλλα ανιχνεύθηκαν καρκινογόνες ουσίες, όπως οι νιτροζαμίνες.

«Τα τεστ αυτά υποδηλώνουν πως αυτά τα προϊόντα περιέχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα γνωστών καρκινογόνων και τοξικών ουσιών, στις οποίες δυνητικά εκτίθενται οι χρήστες τους», γράφει στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την FDA, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές οι οποίες λειτουργούν με μπαταρία και περιέχουν θαλάμους γεμάτους με νικοτίνη, αρωματικές ουσίες και άλλα χημικά. «Η συσκευή μετατρέπει τη νικοτίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα εθιστική, και άλλες χημικές ουσίες σε έναν ατμό τον οποίο εισπνέει ο χρήστης της», αναφέρει.

«Τα προϊόντα αυτά», συνεχίζει, «διατίθενται στο εμπόριο και πωλούνται σε νέους ανθρώπους και διατίθενται onlineκαι στα εμπορικά κέντρα. Επιπλέον, δεν περιέχουν προειδοποιήσεις για την υγεία, όπως συμβαίνει με τα εγκεκριμένα από την FDA προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης ή τα συνηθισμένα τσιγάρα. Διατίθενται επίσης σε διάφορες γεύσεις, όπως σοκολάτα και μέντα, που μπορεί να προσελκύσουν τους νέους».

Προειδοποιεί ακόμα πως αυτά τα προϊόντα μπορεί να ενθαρρύνουν το κάπνισμα.

Ο δρ Τζόζουσα Σάρφσταϊν, επίτροπος της FDA, είπε σε συνέντευξη Τύπου χθες Τετάρτη ότι ειδικοί σε θέματα δημοσίας Υγείας, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) και της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS), έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων και τον κίνδυνο να αυξάνουν τον εθισμό στη νικοτίνη των νεαρών ανθρώπων και τελικά να οδηγούν τους χρήστες τους στα συμβατικά τσιγάρα.

Πρόσθεσε επίσης ότι «λίγα είναι γνωστά γι’ αυτά τα προϊόντα – μεταξύ άλλων δεν ξέρουμε πόση νικοτίνη περιέχουν, ούτε ποια άλλα χημικά».

Έλλειψη ποιοτικού ελέγχου

Η FDA ανέλυσε τα συστατικά 19 ειδών τσιγάρων από δύο μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων που διατίθενται στο εμπόριο από αμερικανικές εταιρείες: την NJoy, που εδρεύει στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα και την Smoking Everywhere που εδρεύει στην Φλόριντα.

Αν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πωλούνται στις ΗΠΑ, κατασκευάζονται στην Κίνα.

Στα μισά από αυτά εντοπίστηκαν μορφές νιτροζαμίνης, ενώ κάποια που έγραφαν ότι δεν περιέχουν νικοτίνη, περιείχαν χαμηλά επίπεδα της ουσίας.

Όπως είπε ο κ. Μπέντζαμιν Γουέστενμπεργκερ, αναπληρωτής διευθυντής στο Τμήμα Φαρμακευτικής Ανάλυσης του Κέντρου Αξιολόγησης & Έρευνας Φαρμάκων, της FDA, «τα ευρήματα των αναλύσεων υποδηλώνουν έλλειψη ποιοτικού ελέγχου» κατά την διαδικασία κατασκευής.

Η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία είπε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της FDA. «Για πάρα πολύ καιρό, οι παρασκευαστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων πωλούν αυτές τις συσκευές νικοτίνης εν τη απουσία του ελέγχου και της έγκρισης της FDA», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Και παροτρύνει την FDA «να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει την πώληση και την διανομή όλων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, εκτός κι αν τα προϊόντα ελεγχθούν και εγκριθούν για πώληση από την ίδια.

Δέσμευση φορτίων

Εκτός από τα τεστ, η FDA είπε ότι εξετάζει και δεσμεύει φορτία με ηλεκτρονικά τσιγάρα στα αμερικανικά σύνορα. Έως τώρα, 50 φορτία έχουν δεσμευθεί, κατά τον κ. Μάϊκλ Λίβαϊ, διευθυντή του Γραφείου Συμμόρφωσης στο Κέντρο Αξιολόγησης & Έρευνας Φαρμάκων της υπηρεσίας.

Ωστόσο, η FDA βρίσκεται από τα τέλη Απριλίου στα δικαστήρια με μία από τις εταιρείες, την Smoking Everywhere, καθώς η εταιρεία υποστηρίζει ότι η υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα να δεσμεύει τα φορτία της.

Η FDA απέκτησε νωρίτερα εφέτος για πρώτη φορά το δικαίωμα να ελέγχει τι περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα, αλλά υποστηρίζει πως ούτως ή άλλως έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διότι δεν περιέχουν καπνό.

Αντιδράσεις των εταιρειών

Εκπρόσωποι της εταιρείας NJoy εξέδωσαν το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωση, με την οποία υπερασπίζονται το προϊόν τους.

«Τα προϊόντα της NJoy κυκλοφορούν στο εμπόριο από τον Απρίλιο του 2007, δίχως να έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες συνέπειες στην υγεία», αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας Τζακ Λήντμπητερ. «Δεν προωθούμε τα προϊόντα μας σε παιδιά και λαμβάνουμε μέτρα για να βεβαιωνόμαστε ότι τα καταστήματα δεν τα πωλούν σε ανηλίκους, ζητώντας επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους όπως αυτή ορίζεται από τη νομοθεσία κάθε (αμερικανικής) πολιτείας».

Η ανακοίνωση τονίζει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα της NJoy έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητο με αυτήν εργαστήριο – και «ο έλεγχος αυτός, μαζί με τις συστάσεις των γιατρών μας, μας κάνουν σίγουρους ότι τα προϊόντα μας αποτελούν κατάλληλη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα».

Γι’ αυτό, καταλήγει, «μας εκπλήσσει το ότι οι έλεγχοι της FDA είχαν ως αποτέλεσμα να υποδηλώσει η υπηρεσία ότι τα προϊόντα μας συνιστούν απειλή για την υγεία όπως και τα συμβατικά τσιγάρα. Πολύ σύντομα θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για τους ελέγχους της NJoy και τα αποτελέσματά τους».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η αμερικανική Εταιρεία Ηλεκτρονικών Τσιγάρων (ECA) στην οποία τονίζει ότι τα τεστ της FDAήταν πολύ περιορισμένα σε αριθμό ώστε να εξαχθούν «αξιόπιστα συμπεράσματα».Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα