TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Κυκλοφορία νέου φαρμάκου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2


Δημοσίευση: 27-1-2010, 15:55 Τελευταία ανανέωση: 27-1-2010, 15:57
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Αθήνα 27 Ιανουαρίου 2010

Η Novo Nordisk Ελλάς ανακοινώνει την κυκλοφορία της λιραγλουτίδης (εμπορική ονομασία Victoza®), για τη θεραπεία του τύπου 2 διαβήτη στους ενήλικες, το πρώτο ανάλογο του ανθρώπινου GLP-1 (προσομοιάζον με τη Γλυκαγόνη Πεπτίδιο-1) που χορηγείται μία φορά την ημέρα και αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Η λιραγλουτίδη

  • προσφέρει σημαντική βελτίωση της γλυκαιμίας- με χαμηλό δείκτη υπογλυκαιμιών
  • βοηθά σημαντικά στην επίτευξη του γλυκαιμικού στόχου κατά EASD/ADA (HbA1c <7%)
  • προσφέρει μείωση του σωματικού βάρους
  • προσφέρει μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης
  • βελτιώνει τη λειτουργικότητα των β- κυττάρων

Η άδεια κυκλοφορίας καλύπτει:

  • Τη συνδυασμένη θεραπεία με μετφορμίνη ή σουλφονυλουρία σε ασθενείς με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο παρά τη μέγιστη ανεκτή δόση μονοθεραπείας με μετφορμίνη ή σουλφονυλουρία, και
  • Τη συνδυασμένη θεραπεία με μετφορμίνη και σουλφονυλουρία ή μετφορμίνη και γλιταζόνη σε ασθενείς με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο παρά τη διπλή θεραπεία

«Η κυκλοφορία στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη Novo Nordisk και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2», είπε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, γενικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς. «Σε κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 6.500 άτομα με διαβήτη τύπου 2, η λιραγλουτίδη διαπιστώθηκε ότι ασκεί σημαντική δράση στη μείωση της γλυκόζης (σακχάρου) αίματος και ότι οδηγεί σε απώλεια βάρους, έχοντας χαμηλό κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Με αυτά τα δεδομένα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η λιραγλουτίδη αποτελεί μία πολύτιμη νέα θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2».

Ο κ. Νίκος Τεντολούρης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. Λαϊκό, επεσήμανε ότι «Από τα 246 εκατ. ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη σε όλο τον κόσμο, περίπου τα 150 εκατ. δεν φτάνουν τους γλυκαιμικούς στόχους. Περισσότεροι δηλαδή από τον συνολικό πληθυσμό της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Σκανδιναβίας. Η έγκαιρη διάγνωση και η καλύτερη θεραπεία που μας προσφέρει τώρα πλέον καιη λιραγλουτίδη, μας οπλίζουν με αισιοδοξία ότι μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ την ζωή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2».

Ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, Επιμελητής Α’, Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝ- Πειραιά «Αγ. Παντελεήμων», αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2. Το συνολικό ποσοστό του διαβήτη τύπου 2 προσαρμοσμένου ως προς την ηλικία του πληθυσμού της Ελλάδας ήταν το 2002 (σχετική έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας) 8,2% (8,5% στους άνδρες και 7,8% στις γυναίκες), δηλαδή 700.000 άτομα και το 2006 9,5% (9,3 στους άνδρες και 9,7% στις γυναίκες), δηλαδή 800.000 άτομα. Οι παραπάνω αλλαγές αντιστοιχούν σε μια συνολική αύξηση της τάξης του 16% σε τέσσερα χρόνια (ετήσια αύξηση 4%, δηλαδή 100.000 άτομα). Οι προβλέψεις για το μέλλον λοιπόν είναι αρκετά δυσοίωνες. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης της λιραγλουτίδης και κυρίως η μείωση του σωματικού βάρους μας δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσουμε καλύτερα τον ασθενή μας με διαβήτη και να πετύχουμε και άλλους στόχους όπως είναι η ρύθμιση της συστολικής αρτηριακής του πίεσης.

Η λιραγλουτίδη κυκλοφορεί ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στη Δανία, στη Ιρλανδία και στη Νορβηγία.

Για τη λιραγλουτίδη

Η λαμβανόμενη μία φορά την ημέρα λιραγλουτίδη είναι το πρώτο ανάλογο του ανθρώπινου GLP-1 (Προσομοιάζον με τη Γλυκαγόνη Πεπτίδιο-1) που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του τύπου 2 διαβήτη. Το Victoza® δρα διεγείροντας την παραγωγή ινσουλίνης μόνον όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά. Η απώλεια βάρους με τη λιραγλουτίδη αποδίδεται στο γεγονός ότι επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και οδηγεί σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού έπειτα από τα γεύματα. Η λιραγλουτίδη διασπάται φυσικά στο σώμα και δεν απαιτεί νεφρική αποβολή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης, το οποίο συμπεριέλαβε περισσότερους από 6.500 ασθενείς, λιραγλουτίδη επέδειξε ευνοϊκό προφίλ οφέλους/κίνδυνο και συγκρίθηκε με ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες για το διαβήτη όπως οι σουλφονυλουρίες (SUs), οι γλιταζόνες (TZDs), η ινσουλίνηglargine και η exenatide (εξενατίδη).

Λίγα λόγια για τη Novo Nordisk

Η Novo Nordisk είναι μία διεθνής φαρμακευτική εταιρεία, που κατέχει ηγετική θέση στη φροντίδα του διαβήτη παγκοσμίως, αφού διαθέτει το πληρέστερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων για την αντιμετώπισή του. Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται και τα πιο προηγμένα συστήματα για τη χορήγηση της ινσουλίνης, γνωστά και σα στυλό ινσουλίνης. Επιπλέον, η Novo Nordisk κατέχει ηγετική θέση και σε άλλες θεραπευτικές περιοχές όπως είναι η αιμόσταση (αιμορροφιλία), η θεραπεία με αυξητική ορμόνη και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πριν και μετά την εμμηνόπαυση). Έχοντας την έδρα της στη Δανία, η NovoNordisk απασχολεί περισσότερους από 22.750 εργαζομένους σε 79 χώρες ενώ διαθέτει τα προϊόντα της σε 179 χώρες.

Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα