TA NEA Logo
Σάββατο 26 Μαίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Μεσογειακή διατροφή: Φάρμακο για τους πόνους της παχυσαρκίας
Νέα μελέτη δείχνει πως θαλασσινά και ψάρια, καθώς και φυτικές πρωτεΐνες, όπως ο αρακάς και οι ξηροί καρποί, μπορούν να βοηθήσουν

Δημοσίευση: 16-3-2017, 07 Τελευταία ανανέωση: 16-3-2017, 09:31
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι παχύσαρκοι που βασανίζονται από χρόνιους πόνους μπορεί να βρουν ανακούφιση στη μεσογειακή διατροφή, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν αρκετά θαλασσινά και ψάρια, καθώς και φυτικές πρωτεΐνες, όπως ο αρακάς και οι ξηροί καρποί, είχαν μειωμένες πιθανότητες να πονούν δίχως εμφανή λόγο διάχυτα στο σώμα τους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι στους παχύσαρκους η εμφάνιση του πόνου δεν σχετίζεται μόνο με την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν αλλά και με την ποιότητά τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσαρλς Εμερι, καθηγητής και μέλος του Ινστιτούτου Ερευνας Συμπεριφορικής Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο (OSU).

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «Pain», είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η παχυσαρκία αποτελεί αιτία πόνου στο σώμα, αλλά ο υποκείμενος μηχανισμός παραμένει άγνωστος.

Επειδή πολλά από τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσον θα μπορούσε η φλεγμονή να βρίσκεται πίσω από τη συσχέτιση αυτή.

Ετσι ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που τους επέτρεψε να καθορίσουν εάν τα συστατικά μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιεινά λίπη θα μπορούσε να επηρεάζει τις πιθανότητες να συμβάλει το σωματικό βάρος ενός ανθρώπου στους πόνους του.

Το μοντέλο αποκάλυψε μια ξεκάθαρη, ισχυρή συσχέτιση σε 98 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 78 ετών: όσοι έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια και τις περισσότερες φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες είχαν λιγότερες πιθανότητες να πονάνε, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος τους.

«Η παχυσαρκία και ο χρόνιος πόνος αποτελούν σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας. Η μελέτη μας ήταν μία προσπάθεια να βρούμε πώς ακριβώς συσχετίζονται», είπε ο δρ Εμερι.

Το μοντέλο δημιουργήθηκε με βάση τρεις δείκτες του σωματικού βάρους (Δείκτη Μάζας Σώματος, περίμετρο μέσης και ποσοστό σωματικού λίπους), τη λεπτομερή ανάλυση των διατροφικών συνηθειών που ανέφεραν οι εθελοντές και τις απαντήσεις τους σε ειδικά ερωτηματολόγια για τον πόνο.

Κατά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν, όπως την ηλικία των εθελοντών, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τη λήψη αναλγητικών και τα νοσήματα των αρθρώσεων.

«Οι παχύσαρκοι είναι σαν να ζουν με μία μόνιμη σκιά από πάνω τους διότι είναι συνεχώς αντιμέτωποι με υψηλά επίπεδα φλεγμονής και πόνους», τόνισε ο δρ Εμερι. Και πρόσθεσε πως επόμενο βήμα της έρευνας είναι να επαναληφθεί, συμπεριλαμβάνοντας αυτή τη φορά δείκτες φλεγμονής στο αίμα ώστε να εξεταστεί αν και αυτοί επηρεάζονται από τη διατροφή.

Στο μεσοδιάστημα συνιστά σε όσους έχουν πόνους δίχως εμφανή αιτία να δοκιμάσουν να τρέφονται λίγο πιο υγιεινά διότι μπορεί να ωφεληθούν και σίγουρα δεν θα βλάψουν την υγεία τους.Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα