TA NEA Logo
Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Oι αισιόδοξες γυναίκες ίσως ζουν περισσότερο


Δημοσίευση: 10-12-2016, 10:28 Τελευταία ανανέωση: 10-12-2016, 10:28
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι γυναίκες που κοιτούν πάντοτε την φωτεινή πλευρά της ζωής μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητές τους να εκδηλώσουν σοβαρά νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο προχωρημένος καρκίνος, η σοβαρή καρδιοπάθεια, οι πνευμονοπάθειες και τα εγκεφαλικά.

Αν και μέρος της προστατευτικής δράσης της αισιοδοξίας θα μπορούσε να εξηγηθεί με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αισιοδοξία αποτελεί από μόνη της έναν πανίσχυρο προστατευτικό παράγοντα.

Ακόμα, δε, κι αν κάποιος είναι φύσει απαισιόδοξος, μπορεί να μάθει να βλέπει το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, λένε.

Όπως γράφουν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, η μελέτη τους βασίσθηκε σε στοιχεία από 70.021 εθελόντριες, από τις οποίες είχε ζητηθεί να βαθμολογήσουν την αισιοδοξία τους σε μία κλίμακα από 0 έως 24.

Κατά την έναρξη της μελέτης οι γυναίκες ήσαν ηλικίας 58 έως 83 ετών και δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Οκτώ χρόνια αργότερα, 4.566 από αυτές είχαν χάσει τη ζωή τους από διάφορα αίτια.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσες ήταν πιο αισιόδοξες απ’ όλες διέτρεχαν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης από τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν, καθώς και από λοιμώξεις.

Το εύρημα αυτό δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντεςπου δρουν προστατευτικά στην υγεία, όπως η οικογενειακή κατάσταση (οι παντρεμένες κινδυνεύουν λιγότερο), η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ή το ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης, αυξημένης χοληστερόλης ή κατάθλιψης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ πιστεύουν ότι η αισιοδοξία ασκεί ευνοϊκές βιολογικές επιδράσεις στον οργανισμό, όπως η μείωση της χρόνιας φλεγμονής που αποτελεί γενεσιουργό αιτία της καρδιοπάθειας, του καρκίνου και άλλων δεινών.

Για να αυξήσετε την αισιοδοξία σας, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρικ Κιμ συνιστά τα εξής:

* Να γράφετε καθημερινά τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Έπειτα από μία εβδομάδα, αναλογιστείτε πως αισθάνεστε.

* Κρατήστε ένα ημερολόγιο για δύο εβδομάδες με οτιδήποτε κάνετε για άλλα άτομα, δίχως να αποκομίζετε όφελος, ώστε να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας.

* Να σκέφτεστε συνεχώς πόσο καλά θα νιώθετε μόλις πετύχετε κάθε μικρό ή μεγάλο στόχο που βάζετε.

«Μελέτες σε διδύμους έχουν δείξει ότι η αισιοδοξία είναι μόνο κατά 25% γενετικά καθορισμένη, επομένως κατά 75% μπορεί κανείς να την καλλιεργήσει», είπε.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα