TA NEA Logo
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Νέα επέμβαση κατά του προστάτη


Δημοσίευση: 6-7-2011, 17:01 Τελευταία ανανέωση: 27-10-2011, 13:10
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Ρεπορταζ: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
Μία νέα μέθοδος που φέρεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα στον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, βρίσκεται ένα στάδιο πριν από την ευρεία χρήση της σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου.

Η μέθοδος, που βασίζεται σε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, ανήκει στο πεδίο της αναπτυσσόμενης μοριακής χειρουργικής και σκοτώνει επιλεκτικά μόνο τα καρκινικά κύτταρα.
Ονομάζεται δυναμική φωτοθεραπεία, δοκιμάζεται στον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη και φέρεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα ως προς την καταστροφή του όγκου και ταυτόχρονα ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προέρχονται από κλινικές μελέτες, σε 155 ασθενείς που εφαρμόστηκε η νέα μέθοδος το 80% δεν επανεμφάνισε καρκίνο σε έξι μήνες και η συντριπτική πλειονότητα (80%) είχε διατηρήσει στυτική λειτουργία.

«Αυτή η μέθοδος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων εδώ και δέκα χρόνια και βελτιώνεται συνεχώς. Δεν είμαι βέβαιος εάν θα είναι σύντομα ευρέως διαθέσιμη. Το λέιζερ, για παράδειγμα, υπάρχει εδώ και 30 χρόνια αλλά το χρησιμοποιούμε τα τελευταία δέκα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» Δημήτρης Χατζηχρήστου, καθηγητής Ουρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος σπεύδει να διευκρινίσει πως η μέθοδος είναι μόνο για τον «εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη» και όχι για όλες τις περιπτώσεις.

Το μηχάνημα λειτουργεί με οπτικές ίνες που τοποθετούνται στο σημείο του προστάτη όπου έχει αναπτυχθεί ο όγκος. Εκεί, εγχύεται ένα πρότυπο φάρμακο, το Tookad, με βάση τη χλωροφύλλη, το οποίο ενεργοποιείται μόνο εάν «χτυπηθεί» από μια λεπτή δέσμη φωτός λέιζερ. Αυτός είναι και ο ρόλος των οπτικών ινών στη μοριακή επέμβαση - να απελευθερώσουν το φως. Αυτή η διαδικασία διαρκεί είκοσι δύο λεπτά και δεκαπέντε δευτερόλεπτα.

Μισή ώρα αργότερα η επέμβαση έχει ολοκληρωθεί, ενώ συνολικά από την αρχή της, όπου γίνεται ολική ύπνωση, διαρκεί μόλις δύο ώρες. Με αυτή τη μέθοδο καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα που δημιουργούν τον όγκο στον ανδρικό αδένα. Ο ασθενής περνά λίγο χρόνο ακόμη στην αίθουσα ανάνηψης σε απόλυτο σκοτάδι και στη συνέχεια επιστρέφει στο δωμάτιό του, όπου φοράει γυαλιά ηλίου μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Εξιτήριο λαμβάνει την επόμενη ημέρα. 

Τελικό στάδιο δοκιμών

Σήμερα η διαδικασία βρίσκεται σε στάδιο κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ - της τελευταίας πριν από την έγκριση για ευρεία χρήση της μεθόδου -, η οποία άρχισε τον Ιούνιο σε 45 κέντρα στην Ευρώπη.

Συνολικά από τους 400 ασθενείς με εντοπισμένη μορφή του καρκίνου του προστάτη που συμμετέχουν στη μελέτη, οι μισοί θα χειρουργηθούν με κλασική μέθοδο, ενώ οι υπόλοιποι θα αντιμετωπιστούν με φωτοδυναμική θεραπεία.

Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, όπως τα προπαιδευτικά, οι ειδικοί εκτιμούν πως σε δύο χρόνια η «φωτοευαισθητοποίησή» για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, θα μπορούσε να είναι ακόμη μία επέμβαση ρουτίνας σε όλα τα νοσοκομεία.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα