TA NEA Logo
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ο... Μότσαρτ βελτιώνει τις επιδόσεις των ανδρών στα επιτραπέζια παιχνίδια


Δημοσίευση: 19-12-2016, 12:01 Τελευταία ανανέωση: 19-12-2016, 12:45
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Αν είστε ανταγωνιστικοί τύποι και προγραμματίζετε ατέλειωτα βράδια με επιτραπέζια τώρα στις γιορτές, προσέξτε τι μουσική θα βάλετε. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και την ήττα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016 από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Royal College of Music οι οποίοι εξέτασαν κατά πόσον επηρέαζε η μουσική τις επιδόσεις ομάδας εθελοντών στο παιχνίδι Operation (σ.σ. στην χώρα μας διατίθεται ως «Μικροί γιατροί»).

Στο παιχνίδι αυτό οι παίκτες χρησιμοποιούν λαβίδα για να «χειρουργήσουν» έναν «ασθενή» που λέγεται Σαμ, αφαιρώντας προσεκτικά ανατομικά πλαστικά όργανα από μικρές τομές. Αν η λαβίδα αγγίξει τα πλάγια της τομής, η μύτη του Σαμ φωτίζεται, ακούγεται ένας ήχος και ο παίκτης χάνει. Επομένως το κλειδί στο παιχνίδι είναι να έχει κανείς πολύ σταθερά χέρια και προσήλωση της προσοχής.

Στο πείραμα των βρετανικών πανεπιστημίων συμμετείχαν συνολικώς 352 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών (η μέση ηλικία ήταν τα 35 χρόνια), κανένας εκ των οποίων δεν έπασχε από νοσήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιδόσεις τους ούτε είχε εμπειρία ως χειρουργός.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού, οι εθελοντές φορούσαν ακουστικά με τα οποία άλλοτε άκουγαν την «Σονάτα για δύο πιάνα» του Μότσαρτ, άλλοτε το Thunderstruck των AC/DC και άλλοτε τον κλασικό ήχο μιας χειρουργικής αίθουσας.

Οι ερευνητές χρονομέτρησαν πόση ώρα χρειάζονταν οι εθελοντές για να αφαιρέσουν επιτυχώς τρία όργανα και πόσα λάθη έκαναν.

Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος ήταν πολύ ενδιαφέροντα, γράφουν στο χριστουγεννιάτικο τεύχος της Ιατρικής Επιθεώρησης της Αυστραλίας (MJA).

Οι άνδρες έκαναν περισσότερα λάθη όταν άκουγαν τους AC/DC απ’ ό,τι όταν άκουγαν τα άλλα κομμάτια, ενώ οι γυναίκες δεν επηρεάζονταν από τη μουσική.

Στην πραγματικότητα, με το Thunderstruck τα λάθη των ανδρών ήταν κατά μέσον όρο 36, αλλά με τον Μότσαρτ και τον ήχο του χειρουργείου μόλις 28.

Επιπλέον, με τη μουσική του Μότσαρτ και των AC/DC οι άνδρες χρειάζονταν πολύ περισσότερη ώρα για να ολοκληρώσουν την αφαίρεση των οργάνων, απ’ ό,τι όταν άκουγαν τους ήχους του χειρουργείου - ένα εύρημα που επίσης δεν ίσχυε για τις γυναίκες, οι οποίες αφαιρούσαν εξίσου γρήγορα τα όργανα, όποια μουσική ή ήχο κι αν άκουγαν.

Που θα μπορούσαν να οφείλονται αυτές οι διαφορές; Ίσως στο ότι οι γυναίκες είναι κατά γενική ομολογία καλύτερες στο multitasking, δηλαδή στο να κάνουν ταυτοχρόνως πολλές δουλειές, λένε οι ερευνητές.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να έχουν οι άνδρες πιο ευαίσθητη ακοή ή να επεξεργάζεται ο εγκέφαλός τους με διαφορετικό τρόπο τους ήχους απ’ ό,τι στις γυναίκες.

Το τι απ’ όλα ισχύει, αν ισχύει, θα πρέπει να εξεταστεί σε άλλες μελέτες, λένε οι ερευνητές.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα