TA NEA Logo
Πέμπτη 26 Απριλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Άνδρες: Αυξημένος κίνδυνος για έμφραγμα μετά τις ισχυρές χιονοπτώσεις


Δημοσίευση: 14-2-2017, 18:31 Τελευταία ανανέωση: 14-2-2017, 19:16
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι άνδρες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρού εμφράγματος έπειτα από μια ισχυρή χιονόπτωση, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερες από 128.000 διακομιδές στα νοσοκομεία του Κεμπέκ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε σύγκριση με τις εποχές χωρίς χιόνι, οι άνδρες είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν σοβαρό έμφραγμα τις μέρες μετά από ισχυρές χιονοπτώσεις. Είχαν επίσης 34% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτό.

Αντιθέτως στις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση.

«Ανακαλύψαμε ότι τόσο η ποσότητα όσο και η διάρκεια της χιονόπτωσης σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για τους άνδρες αλλά όχι για τις γυναίκες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ναταλί Οζέρ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Η διαφορά αυτή «ίσως σχετίζεται με το φτυάρισμα του χιονιού, μία δραστηριότητα που συνήθως αναλαμβάνουν οι άνδρες και σπανίως οι γυναίκες», εξήγησε. «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το φτυάρισμα είναι μία εξαιρετικά κοπιώδης δραστηριότητα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όσους ασχολούνται με αυτό παρότι είναι αγύμναστοι ή δεν έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους τσεκ απ ώστε να ξέρουν αν είναι καρδιολογικώς υγιείς».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση CMAJ, την οποία εκδίδει η Καναδική Ιατρική Εταιρεία (CMA).

Όπως εξηγούν η δρ Οζέρ και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν στοιχεία από 128.073 διακομιδές στα νοσοκομεία με έμφραγμα και 68.155 θανάτους από αυτό, την περίοδο 1981-2014 κατά τους χειμερινούς μήνες (από Νοέμβριο έως Απρίλιο).

Συνολικά, οι άνδρες αποτελούσαν το 62% των ασθενών που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με έμφραγμα και το 57% όσων κατέληξαν από αυτό.

Το ένα τρίτο των εμφραγμάτων είχαν συμβεί την επομένη έπειτα από ισχυρή χιονόπτωση.

Η διάρκεια της χιονόπτωσης επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο, καθώς όταν η χιονόπτωση υπερέβαινε τις 24 ώρες, οι άνδρες είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν με έμφραγμα και 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτό, σε σύγκριση με τις ημέρες χωρίς χιονόπτωση.

Και πάλι, ανάλογη συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Τα ευρήματα αυτά «πρακτικά σημαίνουν ότι αν κάποιος διάγει καθιστική ζωή, δεν συμμετέχει σε συστηματικά προγράμματα φυσικής δραστηριότητας και έχει ηλικία άνω των 50 ετών, δεν πρέπει να φτυαρίζει χιόνι», δήλωσε ο δρ Ντέιβιντ Άλτερ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος έγραψε ένα σχόλιο το οποίο συνοδεύει τη νέα μελέτη.

«Η σύσταση αυτή είναι ακόμα ισχυρότερη για όσους έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο ή, χειρότερα ακόμα, πάσχουν ήδη από αυτήν. Δεν θα έλεγα, όμως, ότι αφορά μόνο τους άνδρες, παρά τα ευρήματα της μελέτης, διότι και οι γυναίκες ενδέχεται να κινδυνεύουν αν το παρακάνουν».

Αν το φτυάρισμα είναι αναπόφευκτο, ο δρ Άλτερ συνιστά να ντύνεστε καλά και να σπρώχνετε το χιόνι προς τα πλάγια, αντί να το σηκώνετε με το φτυάρι για να το απομακρύνετε. Και, ασφαλώς, πρέπει να αρχίσετε ένα πρόγραμμα συστηματικής γυμναστικής, διαρκείας 30-45 λεπτών, με το οποίο θα ασχολείστε πέντε ημέρες την εβδομάδα.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα