TA NEA Logo
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Είδος υπό… εξαφάνιση το ανδρικό σπέρμα


Δημοσίευση: 26-7-2017, 09:57 Τελευταία ανανέωση: 26-7-2017, 10:01
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η ανθρωπότητα απειλείται με αφανισμό εάν οι νέοι άνδρες εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν μείωση στην ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός τους με το σημερινό ρυθμό, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Αξιολογώντας τα ευρήματα 185 προγενέστερες ερευνών, οι επιστήμονες από το Ισραήλ, τη Δανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες της Βορείου Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα σε λιγότερο από 40 χρόνια.

Επιπλέον, έχει μειωθεί κατά σχεδόν 60% και ο όγκος του παραγόμενου σπέρματος.

Οι μειώσεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Hagai Levine, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

«Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και το περιβάλλον και τα χημικά στα οποία εκτιθέμεθα, ανησυχώ πολύ για το τι θα συμβεί στο μέλλον», είπε στο BBC. «Τελικά θα υπάρξει πρόβλημα με την αναπαραγωγή στο σύνολό της και το επακόλουθο θα μπορούσε να είναι η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους».

Όπως γράφουν ο δρ Levine και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση Human Reproduction Update, πραγματοποίησαν την ανάλυσή τους στις αγγλόφωνες μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1973 και 2011, για να εξετάσουν αν όντως υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του σπέρματος των σύγχρονων ανδρών.

Η συνολική εικόνα που σκιαγράφησαν είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική.

Η μέση μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες στη Δύση φθάνει το 52,4% και στον ολικό όγκο σπέρματος το 59,3%, γράφουν.

Το σοβαρότερο, όμως, είναι ότι βρήκαν ενδείξεις πως η μείωση της ποιότητας του σπέρματος στους άνδρες των συγκεκριμένων περιοχών συνεχίζεται και μάλιστα έχει αυξητικές τάσεις.

Ανάλογη μείωση δεν παρατηρείται στη Νότιο Αμερική, την Ασία και την Αφρική, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι σε αυτές τις περιοχές έχουν διεξαχθεί πολύ λιγότερες μελέτες, ενώ σιγά-σιγά αναπτύσσονται οικονομικά και αυτές, οπότε μπορεί σύντομα να βρεθούν αντιμέτωπες με την ίδια κατάσταση.

Πολλές προγενέστερες μελέτες είχαν καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα, αλλά η παρούσα θεωρείται ως μία από τις καλύτερα σχεδιασμένες, διότι οι ερευνητές φρόντισαν να συμπεριλάβουν στοιχεία από το γενικό πληθυσμό και όχι μόνο από άνδρες που απευθύνονταν σε κέντρα γονιμότητας.

Οι ειδικοί δεν ξέρουν γιατί ακριβώς φθίνει η ποιότητα του σπέρματος, αλλά πιστεύουν ότι η αιτία είναι ένας συνδυασμός καπνίσματος, καθιστικής ζωής, παχυσαρκίας, στρες, κακής διατροφής και έκθεσης σε κάθε είδους χημικά και πλαστικά.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα