TA NEA Logo
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Άνδρες: Η κούραση δεν είναι πάντα απόρροια της ηλικίας
Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αυξάνουν το αίσθημα της κόπωσης

Δημοσίευση: 27-7-2017, 07 Τελευταία ανανέωση: 27-7-2017, 08:49
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Εξαντλημένος, «κομμάτια», «άτονος»: υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιγράψετε τις στιγμές που νιώθετε τόσο κουρασμένοι ώστε δεν θέλετε να κάνετε τίποτα.

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, το ενδεδειγμένο αντίδοτο συνήθως είναι ένας καλός ύπνος το βράδυ. Οταν, όμως, ο ύπνος δεν επαρκεί για να σας τονώσει και η κούρασή σας επανεμφανίζεται συχνά και επίμονα, μπορεί να έχει συγκεκριμένη ιατρική αιτία.

«Οι μεσήλικοι και ηλικιωμένοι άνδρες συνηθίζουν να αποδίδουν την κούραση στην ηλικία τους, αλλά όταν η κούραση είναι επίμονη, καλό είναι να συμβουλεύονται έναν γιατρό» λέει η δρ Suzanne Salamon, υποδιευθύντρια του Τομέα Γεροντολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη. «Ολοι νιώθουμε κουρασμένοι πού και πού, και ασφαλώς οι αντοχές μειώνονται με την ηλικία, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να αισθάνεται κανείς τόσο κουρασμένος ώστε να μην μπορεί να απολαμβάνει έναν δραστήριο τρόπο ζωής».

Η κόπωση μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους, ελαττώνοντας λ.χ. την ενεργητικότητα, εμποδίζοντας την πνευματική συγκέντρωση και τη νοητική εγρήγορση, βλάπτοντας τη μνήμη ή ακόμα και αυξάνοντας την οξυθυμία και την κοινωνική απομόνωση.

Αν η κόπωση εμφανιστεί ξαφνικά ή γίνει πιο συχνή, μπορεί να σχετίζεται με διάφορα συνηθισμένα προβλήματα υγείας ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, κατά τη δρα Salamon. Πρέπει λοιπόν να συμβουλευθείτε έναν γιατρό, διότι μπορεί να οφείλεται σε:

Αναιμία. Η διαφυγή αίματος οπουδήποτε στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία με τη σειρά της προκαλεί έντονη κόπωση.

Καρδιοπάθεια. Η καρδιοπάθεια μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς ως αντλίας, οδηγώντας στη συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και να μειώσει την παροχή οξυγόνου στον οργανισμό, προκαλώντας κόπωση.

Υποθυρεοειδισμό. Η κόπωση είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, μαζί με την απώλεια βάρους, την αδυναμία, την ξηροδερμία, το αίσθημα ότι κάνει κρύο και τη δυσκοιλιότητα.

Διαταραχές ύπνου. Η υπνική άπνοια, δηλαδή οι παροδικές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, είναι συνηθισμένη αιτία κούρασης στη διάρκεια της ημέρας και είναι συχνότερη στα άτομα με πρόβλημα βάρους.

Διαταραχές ούρησης. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και η υπερδραστήρια κύστη είναι δύο καταστάσεις που αυξάνουν τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα, με συνέπεια να μην κοιμάται ξεκούραστα ο πάσχων και να υποφέρει από κόπωση την ημέρα.

Λήψη φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιισταμινικά) μπορεί να προκαλέσουν κόπωση ως ανεπιθύμητη ενέργεια. Η δρ Salamon συνιστά να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, ιδίως εάν προσφάτως προσθέσατε κάποιο νέο σκεύασμα στην αγωγή σας ή αλλάξατε τη δόση κάποιου φαρμάκου. Μερικές φορές, μια απλή τροποποίηση στην ώρα λήψης του φαρμάκου μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται ο ασθενής για να απαλλαγεί από την κόπωση.

Χαμηλού βαθμού κατάθλιψη ή άγχος. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας συχνά εξαντλούν τον οργανισμό και μπορεί να πάσχετε εν αγνοία σας από κάποια αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη, λέει η δρ Salamon.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που ακολουθούν υποδηλώνουν ότι η κόπωση ίσως οφείλεται σε υποκείμενο πρόβλημα:

* Ξυπνάτε εξαντλημένοι, ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί καλά το βράδυ.

* Δεν αισθάνεστε ενέργεια για να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

* Δεν μπορείτε να απολαύσετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες.

* Αιφνίδια εξάντληση που υποχωρεί και επανεμφανίζεται.

* Δύσπνοια.Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα