TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Καρκίνος μαστού: Δείτε τα λεμόνια που αποκαλύπτουν τα συμπτώματά του


Δημοσίευση: 16-1-2017, 14:03 Τελευταία ανανέωση: 16-1-2017, 14:08
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Ξέρετε ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού; Μη βιαστείτε να απαντήσετε διότι δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν με την ψηλάφηση ενός όζου στο στήθος.

Αυτό ανακάλυψε με τον πιο σκληρό τρόπο μία νεαρή σχεδιάστρια, η Corrine Beaumont η οποία έχασε πολύ πρόωρα τις γιαγιάδες της από τη νόσο (ήσαν 40 και 62 ετών) και πέρασε πολλά χρόνια προσπαθώντας να βρει ένα τρόπο να ενημερώσει τις γυναίκες για τα συμπτώματα που πρέπει να έχουν το νου τους.

Τον τρόπο αυτό τον βρήκε με τα λεμόνια, στα οποία μπόρεσε να απεικονίσει κάθε ένα από τα 12 ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να ελέγχονται αμέσως από έναν γιατρό.

Τα συμπτώματα αυτά είναι μία πυκνή μάζα, ένα βαθούλωμα στο δέρμα, η διάβρωση του δέρματος, το κοκκίνισμα ή η θερμότητα σε ένα σημείο, η διαφυγή υγρού από τη θηλή, η εμφάνιση ενός εξογκώματος, μία φλέβα που εμφανίζεται στην επιφάνεια και μεγαλώνει, η εισολκή της θηλής («βουλιάζει» προς τα μέσα), η αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, η απόκτηση μιας εμφάνισης στο δέρμα που θυμίζει τη φλούδα του πορτοκαλιού, το ζάρωμα ή η δημιουργία μικρών «βελονιών» στο δέρμα και, φυσικά, η ψηλάφηση ενός εσωτερικού όζου.

Αν και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε κάτι αθώο, στις μία στις δέκα σηματοδοτούν κάτι σοβαρό και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι σωτήρια.

Αυτό είναι και το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας Know Your Lemons (Μάθε τα λεμόνια σου) την οποία έχει αρχίσει η κυρία Beaumont από το 2003 αλλά τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο χάρη σε μία ασθενή που λέγεται Erin Smith Chieze.

Όπως γράφει η κυρία Chieze στην ιστοσελίδα της στο Facebook, διαγνώστηκε με σταδίου 4 καρκίνο του μαστού όταν απευθύνθηκε στον γιατρό επειδή μία από τις εικόνες με τα λεμόνια (αυτή που δείχνει το ένα να έχει βαθούλωμα σε κάποιο σημείο) της θύμισε την εικόνα του στήθους της.

Η εκστρατεία «Know Your Lemons» έχει μεταφραστεί σε 16 διαφορετικές γλώσσες και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των γυναικών σε ΗΠΑ, Ισπανία, Τουρκία και Λίβανο, αναφέρει το BBC.

Η κυρία Beaumont λέει ότι το κουτί με τα αυγά μέσα στα οποία είναι τοποθετημένα τα 12 λεμόνια είναι μία πολύχρωμη, φιλική εικόνα που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ξεπεράσουν τον φόβο τους για τον καρκίνο του μαστού.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ενημερωθούν για τη νόσο, ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδό τους αφού είναι εύκολα κατανοητή απ’ όλες.

Η ενημέρωση των γυναικών για τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι ελλιπής. Πρόσφατη δημοσκόπηση του βρετανικού οργανισμού BreastCancerCare σε 1.000 εθελόντριες έδειξε ότι ενώ το 96% ήξεραν πως ένας ψηλαφητός όγκος μπορεί να είναι καρκίνος, σχεδόν μία στις τρεις δεν ήξεραν ότι εξίσου ύποπτη είναι η εισολκή της θηλής.

Ακόμα περισσότερες δεν ήξεραν ότι το δεύτερο συχνότερο σύμπτωμα είναι μία περιοχή με πάχυνση του ιστού στο μαστό.

Ο δρ Jayant Vaidya, καθηγητής Χειρουργικής και Ογκολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι ένα «βαθούλωμα» ή επιπέδωση του μαστού, ιδίως όταν η γυναίκα σηκώνει το χέρι ή σκύβει προς τα εμπρός, αποτελεί ένα σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα - το ίδιο και η ροή εκκρίματος (με ή χωρίς αίμα) από τη θηλή.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα