TA NEA Logo
Δευτέρα 24 Απριλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα συστήματα πυρανίχνευσης δεν ξυπνάνε τα παιδιά


Δημοσίευση: 24-2-2017, 12:14 Τελευταία ανανέωση: 24-2-2017, 12:33
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Τα συστήματα ανίχνευσης της φωτιάς στο σπίτι μπορεί να μην ξυπνούν τα παιδιά, προειδοποιούν ιατροδικαστές και ερευνητές πυρκαγιών από τη Βρετανία.

Σε κοινή μελέτη του Πανεπιστημίου Νταντί στη Σκωτία και της Υπηρεσίας Πυρκαϊών & Διάσωσης του Ντάρμπισιρ στην Αγγλία διαπιστώθηκε ότι το σχεδόν 80% των παιδιών που συμμετείχαν δεν ξυπνούσαν όταν οι ειδικοί ενεργοποιούσαν τους πυρανιχνευτές στα σπίτια τους.

Τώρα, ετοιμάζονται να δοκιμάσουν ένα νέο είδος πυρανιχνευτή στο οποίο αντί για τα κλασικά ηχητικά σήματα, ακούγεται η φωνή μιας γυναίκας να λέει «Ξυπνήστε. Το σπίτι έπιασε φωτιά».

«Τα αγόρια ξυπνούν εξαιρετικά δύσκολα και ελπίζουμε ότι θα αντιδράσουν στη γυναικεία φωνή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νίαμ Νικ Ντέιντ, καθηγητής Ιατροδικαστικής στο Νταντί.

Οι κλασικοί πυρανιχνευτές εκπέμπουν ηχητικά σήμερα σε συχνότητα περίπου 3.000 Hz, αλλά το πρωτότυπο που δημιούργησαν οι επιστήμονες είναι πιο χαμηλό, στα 520 Hz, στα οποία είναι πιθανότερο να αντιδράσουν τα μικρά παιδιά.

Ο κ. Ντέιβ Κος, μάνατζερ στην Υπηρεσία Πυρκαϊών & Διάσωσης του Ντάρμπισιρ, ενεπλάκη στην όλη έρευνα το 2012, έπειτα από τον θάνατο έξι παιδιών σε πυρκαγιά την οποία είχαν βάλει επίτηδες οι γονείς τους. Τα παιδιά είχαν ηλικία 5 έως 13 ετών και κανένα δεν ξύπνησε όταν κτύπησε η πυρανίχνευση.

Ο πατέρας των παιδιών Μικ Φίλποτ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ενώ η σύζυγός του Μέριντ σε κάθειρξη 17 ετών.

«Όταν ερευνήσαμε αυτό το τραγικό περιστατικό, σκεφθήκαμε ότι είχαν με κάποιο τρόπο ναρκώσει τα παιδιά, διότι όλα βρέθηκαν στα κρεβάτια τους και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι προσπάθησαν να σηκωθούν», είπε στο BBC.

«Ωστόσο οι τοξικολογικές εξετάσεις ήσαν αρνητικές, επομένως η μοναδική απάντηση στο γιατί δεν προσπάθησαν να σωθούν ήταν ότι δεν είχαν ξυπνήσει και έτσι πέθαναν στον ύπνο τους».

Οι δύο ειδικοί αποφάσισαν να ελέγξουν τη θεωρία αυτή στα σπίτια 34 παιδιών ηλικίας 2 έως 13 ετών.

Κάθε παιδί εξετάστηκε έξι φορές την ώρα που κοιμόταν. Κανένα δεν είχε προειδοποιηθεί ότι θα κτυπήσει η πυρανίχνευση.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι 27 από τα παιδιά δεν ξύπνησαν σε καμία από τις έξι δοκιμές, ενώ τα υπόλοιπα επτά ξύπνησαν τουλάχιστον μία φορά. Και τα επτά παιδιά που ξύπνησαν ήταν κορίτσια.

Μεταξύ των παιδιών που ελέγχθηκαν συμπεριλαμβάνονται τα τέσσερα αγόρια της Μέλανι και του Στιούαρτ Ουΐλκινς, τα οποία έχουν ηλικία 3 έως 13 ετών. Η Μέλανι είναι ανιψιά του κ. Κος.

Όπως είπε η νεαρή μητέρα, όχι μόνο αυτές τις έξι φορές, αλλά κατ’ επανάληψιν απέτυχε να ξυπνήσει τα παιδιά της με την πυρανίχνευση του σπιτιού τους. Μονάχα μία φορά είχε ξυπνήσει ο γιος της ο Ντάνιελ, ο οποίος είναι 10 ετών.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα