TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Άλλα ντ’ άλλων οι γνώσεις πολλών γονέων για την ηλιοπροστασία


Δημοσίευση: 27-6-2017, 09:37 Τελευταία ανανέωση: 27-6-2017, 09:38
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των δερματολόγων να πείσουν τον κόσμο ότι το μαύρισμα είναι ένδειξη δερματικής βλάβης, πολλοί γονείς εξακολουθούν να έχουν τις δικές τους αντιλήψεις για το θέμα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής δημοσκόπησης που αποκαλύπτει ότι τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ακράδαντα ότι το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη καλής υγείας, ενώ δύο στους δέκα δεν βάζουν στο παιδί αντηλιακό αν δεν κοκκινίσει.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.000 γονείς με παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της χώρας (η εκστρατεία έχει τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο «Cover Up Mate»).

Το 70% των γονέων είπαν ότι είναι φυσιολογικό να μαυρίζει κανείς το καλοκαίρι, με το 37% να δηλώνουν ότι το μαύρισμα είναι σαφής ένδειξη καλής υγείας.

Μάλιστα το 7% είπαν ότι ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να επιλέγουν αντηλιακά με χαμηλό SPF για να μαυρίζουν πιο γρήγορα και ομοιόμορφα, άλλο ένα 7% ότι ποτέ δεν έχουν βάλει αντηλιακό στο παιδί, ενώ το 21% δήλωσαν ότι βάζουν στο παιδί αντηλιακό μόνο όταν το δέρμα του αρχίζει να κοκκινίζει από τον ήλιο - δηλαδή μετά το ηλιακό έγκαυμα!

Συνολικά, μόνο το 56% των γονέων δήλωσαν ότι ξέρουν πως το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη δερματικής βλάβης από τον ήλιο, επομένως πρέπει να αποφεύγεται.

Προφανώς γι’ αυτό τον λόγο είναι ακριβώς ίδιο (56%) το ποσοστό όσων δήλωσαν πως βάζουν αντηλιακό στο παιδί οποιαδήποτε μέρα είναι να βγει σε υπαίθριο χώρο.

Ωστόσο το 20% είπαν ότι του βάζουν αντηλιακό μόνο όταν το ζητάει το ίδιο (!) και το 39% απάντησαν πως χρησιμοποιούν αντηλιακό μόνο στις διακοπές.

Σχεδόν μοιραία λοιπόν το 17% των γονέων παραδέχθηκαν ότι παιδιά ηλικίας ακόμα και κάτω από 11 ετών υπέστησαν επώδυνα ηλιακά εγκαύματα τέσσερις ή περισσότερες φορές την τελευταία διετία και το 4% ότι τα εγκαύματα ήταν τόσο σοβαρά, ώστε τα παιδιά χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ευκαιρίας δοθείσης, λοιπόν, υπενθυμίζουμε ότι το αντηλιακό πρέπει να αλείφεται καθημερινά στο δέρμα, μισή ώρα πριν βγει το παιδί (ή ο γονιός) από το σπίτι, καθώς και ότι πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι.

Σε μικρούς και μεγάλους απαραίτητο είναι ακόμα το καπέλο με φαρδύ γείσο, τα γυαλιά ηλίου και τα δροσερά, βαμβακερά, ανοικτόχρωμα αλλά μακριά (μακρυμάνικες μπλούζες, παντελόνια) ρούχα.

Να θυμάστε, τέλος, ότι με κάθε ηλιακό έγκαυμα στις ηλικίες έως και 18 ετών αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εκδηλώσεως δερματικού καρκίνου - και όσο σοβαρότερο είναι, τόσο το χειρότερο.

Μάλιστα όταν το έγκαυμα είναι σοβαρό, τριπλασιάζει τον κίνδυνο εκδηλώσεως μελανώματος αργότερα στη ζωή (είναι η πιο επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου), ενώ γενικά οι δερματικές βλάβες του ήλιου αθροίζονται στο πέρασμα του χρόνου.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα