TA NEA Logo
Πέμπτη 26 Απριλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πειραματικό φάρμακο σταματά την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ


Δημοσίευση: 1-9-2016, 08:41 Τελευταία ανανέωση: 1-9-2016, 08:41
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Ένα πειραματικό φάρμακο που καταστρέφει τις χαρακτηριστικές πλάκες της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο δείχνει να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στους ανθρώπους, ανακοίνωσαν επιστήμονες από την Ελβετία.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές του είχαν «πρωτοφανή» αποτελέσματα και αν η αποτελεσματικότητά του επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες μελέτες έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, εκτιμούν οι ειδικοί.

Το φάρμακο λέγεται aducanumab (αντουκανουμάμπη) και σε προκαταρκτική μελέτη με 165 πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου διαπιστώθηκε ότι απομακρύνει τις πλάκες του βήτα-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.

Το β-αμυλοειδές είναι μία παθολογική πρωτεΐνη, η συσσώρευση της θεωρείται γενεσιουργός αιτία του Αλτσχάιμερ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature», η πρωτεΐνη εξαφανίστηκε σε έναν χρόνο στους ασθενείς που έκαναν μία έγχυση υψηλής δόσης aducanumabτο μήνα.

Ακόμα όμως και σε όσους δεν εξαφανίστηκε, φάνηκε να σταματά την εξέλιξη της νόσου έπειτα από έξι μήνες λήψης, ενώ σε όσους εθελοντές δεν το είχαν λάβει υπήρχαν σταθερές εκπτώσεις των νοητικών δεξιοτήτων και της καθημερινής λειτουργικότητας.

Αν και τα ευρήματα αυτά είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, ο αριθμός των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη είναι πολύ μικρός για να θεωρηθεί σίγουρη η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και ήδη έχει αρχίσει πολύ μεγαλύτερη διεθνής μελέτη με 2.700 ασθενείς.

Η μελέτη προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020 και αν τεκμηριώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, η έγκριση και κυκλοφορία του θα είναι θέμα χρόνου.

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα θέματα, όπως το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις εθελοντές της μελέτης (40 άτομα) διέκοψαν τη συμμετοχή τους σε αυτή, οι μισοί λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών του φαρμάκου.

Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν κεφαλαλγίες αλλά η σοβαρότερη η συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Επειδή, όμως, αυτά τα προβλήματα παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που είχαν λάβει υψηλές δόσεις, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να βρουν την μέγιστη αποτελεσματική δόση με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες.

«Το πιο ενθαρρυντικό εύρημα είναι πως στους ασθενείς που έπαιρναν τις υψηλότερες δόσεις του aducanumab, υποχώρησαν οι πλάκες του β-αμυλοειδούς», δήλωσε ο δρ Τζέιμς Πίκετ, επικεφαλής Έρευνας στην βρετανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ.

«Καμία από τις υπάρχουσες θεραπείες για τη νόσο δεν επηρεάζει την πορεία της και έτσι ένα φάρμακο που θα σταματά την εξέλιξή της απομακρύνοντας τις πλάκες από τον εγκέφαλο, αποτελεί αληθινό βήμα προόδου.

»Τα αποτελέσματα αυτά είναι τα πιο υποσχόμενα που έχουμε δει έως σήμερα για ένα φάρμακο που στοχεύει στις υποκείμενες αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ. Ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιωθούν και θα παράσχουν μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς μας».

Το aducanumab βρήκαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και αναπτύσσεται από την φαρμακευτική εταιρεία Biogen.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα