TA NEA Logo
Παρασκευή 25 Μαίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα κουνούπια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου


Δημοσίευση: 8-2-2016, 11:42 Τελευταία ανανέωση: 8-2-2016, 12:54
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η εξάπλωση του ιού Ζίκα στην αμερικανική ήπειρο και η πιθανή συσχέτισή του με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, έφερε στη δημοσιότητα αυτό που οι ειδικοί στη δημόσια υγεία γνωρίζουν καλά: ότι τα κουνούπια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου.

Στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 3.500 διαφορετικά είδη κουνουπιών, ορισμένα από τα οποία μεταδίδουν στους ανθρώπους ιούς, βακτήρια και παράσιτα που προκαλούν σοβαρά νοσήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τρία από αυτά τα νοσήματα - η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός και ο κίτρινος πυρετός - κοστίζουν ετησίως τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του πλανήτη, ενώ αρρωσταίνουν πολλά εκατομμύρια άλλους.

Η ελονοσία, λ.χ., είναι ενδημική σε 91 χώρες και απειλεί το σχεδόν 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 2015 υπολογίζεται ότι πρόσβαλλε 214 εκατομμύρια ανθρώπους και κόστισε τη ζωή σε 438.000.

Το 91% των θανάτων καταγράφηκε στην υποσαχάρια Αφρική, με σχεδόν οκτώ στα δέκα θύματα να είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Αντίστοιχα, ο δάγγειος πυρετός έχει αυξήσει τη συχνότητά του κατά 30 φορές την τελευταία 50ετία και πλέον απειλεί 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 128 χώρες του κόσμου.

Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι προσβάλλει έως 390 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά συμπτώματα εκδηλώνουν περίπου ο ένας στους τέσσερις.

Πεντακόσιες χιλιάδες από αυτούς χρειάζονται νοσηλεία και το 2,5% χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Όσον αφορά τον κίτρινο πυρετό, αυτός απειλεί τα 900 εκατομμύρια κατοίκους τροπικών περιοχών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Ετησίως υπολογίζεται ότι προσβάλλει 200.000 ανθρώπους και κοστίζει τη ζωή σε 30.000. 

Συνολικά, από τα τσιμπήματα των κουνουπιών αρρωσταίνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 700 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική και την Κεντρική Αμερική, και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους.

Εξάπλωση

Και σαν να μην έφταναν αυτά, την τελευταία 20ετία έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιδημίες από νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια σε περιοχές μακριά από τις χώρες όπου κυρίως ενδημούν.

Αυτή είναι λ.χ. η περίπτωση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που άρχισε να εμφανίζεται τη δεκαετία του ’90 σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εξαπλώθηκε στη Δύση και από το 2010 βρίσκεται και στη χώρα μας όπου προκαλεί ετησίως μερικές δεκάδες κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Αντίστοιχα, ο ιός Ζίκα έφθασε στη Γαλλική Πολυνησία το 2013, το 2014 πέρασε στη Νέα Καληδονία και άλλα νησιά της περιοχής, και τελικά εξαπλώθηκε το 2015 στη Βραζιλία απ’ όπου σιγά-σιγά έφτασε σε συνολικά 30 χώρες και περιοχές της αμερικανικής ηπείρου και της Ωκεανίας.

Οι ειδικοί δηλώνουν σίγουροι ότι θα υπάρξουν κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη λοίμωξη από τον ιό Ζίκα ως τη νεότερη από αυτού του είδους τις ασθένειες και να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές που θα ακολουθήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του ομοσπονδιακού Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών & Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ.

Που οφείλεται η έξαρση στα νοσήματα που προκαλούν τα κουνούπια; Η αιτία ως φαίνεται αποτελεί συνδυασμό των κλιματικών αλλαγών με τις διακρατικές μετακινήσεις και ταξίδια, και την αυξημένη αστικοποίηση που ευνοούν την δημιουργία εστιών για τα κουνούπια, απαντούν οι ειδικοί.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα