TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η μέντα αυξάνει την ενεργητικότητα


Δημοσίευση: 23-2-2016, 12:10 Τελευταία ανανέωση: 24-2-2016, 19:54
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Του Δημήτρη Μπερτζελέτου

Έχετε νιώσει ποτέ ευεξία και ενισχυμένη διάθεση για δραστηριότητα μετά από την κατανάλωση μιας τσίκλας ή καραμέλας με γεύση μέντας; Αν ναι, ίσως δεν είναι ιδέα σας.

Σε δύο σχετικά πρόσφατες μελέτες αξιολογήθηκαν ορισμένοι δείκτες των αθλητικών επιδόσεων έπειτα από την κατανάλωση βρώσιμων αιθέριων ελαίων μέντας.

Οι δείκτες αυτοί ήταν η μέγιστη ισομετρική δύναμη λαβής, τα κάθετα και μακριά άλματα, ο εισπνεόμενος και εκπνεόμενος όγκος αέρα από τους πνεύμονες, οι χρόνοι αντίδρασης, ο καρδιακός ρυθμός και ο ρυθμός της αναπνοής.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν σημαντικές βελτιώσεις σε όλες τις εξεταζόμενες παραμέτρους, άλλες εκ των οποίων παρατηρήθηκαν στο πρώτο πεντάλεπτο από την κατανάλωση της μέντας και άλλες ήταν εμφανείς μία ώρα αργότερα.

Αν και οι ερευνητές δεν ξέρουν με ποιον ακριβώς μηχανισμό παρέχει η μέντα αυτά τα οφέλη, μία πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι χαλαρώνει τις λείες μυϊκές ίνες, αυξάνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και μειώνει τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος στους μυς.

Βέβαια, οι μελέτες αυτές έχουν και μειονεκτήματα, με πρώτο το μικρό μέγεθός τους. Στην πρώτη, που δημοσιεύθηκε το 2014 στην επιθεώρηση «Avicenna Journal of Phytomedicine», συμμετείχαν 30 νεαροί φοιτητές και στη δεύτερη, που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση «Journal of the International Society of Sports Nutrition», μόλις 12.

Επιπλέον, οι μελέτες περιορίσθηκαν στην αξιολόγηση μίας συγκεκριμένης και μεμονωμένης δοσολογίας: οι εθελοντές κατανάλωναν καθημερινά και επί δέκα ημέρες 0,05 ml αιθέριο έλαιο μέντας διαλυμμένο σε μισό λίτρο μεταλλικό νερό.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες, με μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών και διαφορετικό σχεδιασμό για να μπορέσουν να γίνουν σαφείς συστάσεις όσον αφορά την ποσότητα, την δοσολογία κ.λπ. προς το κοινό.

Δεδομένου, όμως, ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι λίγη μέντα μπορεί να παράσχει και πρόσθετα οφέλη (π.χ. στο πεπτικό, στο αναπνευστικό, στον εγκέφαλο, ακόμα και στην καταπολέμηση των μικροβίων), σίγουρα δεν θα έχανε κανείς τίποτα αν δρόσιζε το στόμα του:

* Με λίγες σταγόνες ελαίου μέντας, τις οποίες θα προσθέσει στο νερό που θα πιει (όπως συστήνεται στις μελέτες που προαναφέρθηκαν) πριν τη φυσική δραστηριότητα.

* Μασώντας μία τσίκλα μέντας ώστε να αυξάνει την εγρήγορσή του.

* Βάζοντας στα χείλη του lip balm με μέντα.

Αντί επιλόγου: Σε τέτοιου είδους μελέτες ασφαλώς και υπάρχει ενδεχόμενο να παίζει ρόλο η επίδραση της αυθυποβολής (placebo) η οποία από μόνη της συνήθως δεν είναι επιζήμια. Ωστόσο είναι βέβαιον ότι με την μέντα αποκτά κανείς δροσερή αναπνοή και παρουσιάζει βελτίωση στην (ψυχική) εστίαση και ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται επίσης ότι ιδιαίτερη προσοχή με την κατανάλωση ελαίου μέντρας χρειάζονται ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως όσοι πάσχουν από πεπτικά ή ηπατικά προβλήματα (π.χ. έλκος, καούρες, χολοκυστίτιδα κ.λπ.), οι οποίοι καλό είναι να συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους, ενώ η χρήση του ελαίου αντενδείκνυται στις εγκύους και στα παιδιά.

Ο Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MScΠηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα