TA NEA Logo
Σάββατο 21 Απριλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πως να προστατευθείτε από τις πτώσεις στα ολισθηρά πεζοδρόμια


Δημοσίευση: 17-1-2017, 10:34 Τελευταία ανανέωση: 17-1-2017, 13:05
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων οδήγησαν σε ένα παράδοξο: ενώ οι χιονοπτώσεις είναι περιορισμένες σε αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, οι πιθανότητες πτώσης σε αυτά είναι αναλογικά περισσότερες απ' ό,τι στην περιφέρεια.

«Αυτό συμβαίνει διότι κατ' αρχήν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων δεν είναι συνηθισμένοι στους πάγους και στα ολισθηρά οδοστρώματα και δεύτερον, σε σύγκριση με τους κατοίκους της περιφέρειας, έχουν πολύ λιγότερη σωματική δραστηριότητα και κίνηση στη ζωή τους», λέει ο φυσιοθεραπευτής Γιώργος Γουδέβενος, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν κακή φυσική κατάσταση, πιο αποδυναμωμένους μυς και, φυσικά, χειρότερη ισορροπία.

Οι πιθανότητες να συμβεί μία πτώση κατά την εκτέλεση δραστηριότητας τον χειμώνα, ιδίως στους ηλικιωμένους, είναι ιδιαίτερα αυξημένες και συνήθως οδηγούν σε κατάγματα των ισχίων, του καρπού και του μηριαίου οστού, καθώς και σε ρήξεις συνδέσμων.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουν σημαντικό ποσοστό σοβαρών επιπλοκών, με συνέπεια να ευθύνονται για το 40% των θανάτων από τραυματισμούς στους ηλικιωμένους.

Ωστόσο οι πτώσεις και οι συνέπειές τους συχνά δεν έχουν μόνο σωματικό αντίκτυπο, αλλά και ψυχολογικό, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν μέχρι να αναρρώσουν και περιορίζονται για καιρό στο κρεβάτι. 

«Η αδυναμία   αυτοεξυπηρέτησης και η παρατεταμένη κατάκλιση μπορεί να δημιουργήσουν έντονο άγχος για την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, εξαιτίας του φόβου μιας νέας πτώσης», εξηγεί ο κ. Γουδέβενος.

Τι να κάνετε
 
Για να προστατευθείτε, λοιπόν, από τις πτώσεις σε υπαίθριους χώρους, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

* Φροντίστε να είναι ασφαλείς οι μετακινήσεις σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα φοράτε μπότες ή παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες, ενώ αν χρησιμοποιείτε μπαστούνια και «περιπατητές» θα αντικαταστήσετε το λάστιχό τους με ένα καινούριο. Σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, εξ άλλου, καλό είναι να προσαρμόσετε στο μπαστούνι σας μία βάση με μεταλλικά «δόντια» για να μην γλιστράει.

* Ελέγξτε αν είναι ελεύθεροι οι διάδρομοι και τα σκαλοπάτια απ' όπου θα περάσετε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο βρεγμένο πεζοδρόμιο, ειδικά νωρίς το πρωί που το νερό μπορεί να έχει γίνει πάγος, καθώς και στις γωνίες και στα σκιερά σημεία όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή απ' ό,τι στα ηλιόλουστα σημεία.
 
* Ζητήστε από κάποιο νεότερο άτομο να καθαρίσει το χιόνι και να ρίξει αλάτι στον εξωτερικό διάδρομο του σπιτιού σας. Να θυμάστε ότι αυτή είναι μία ιδιαιτέρως κοπιώδης δραστηριότητα που αντενδείκνυται σε όσους είναι αγύμναστοι ή πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.

* Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει καλός φωτισμός μέρα-νύχτα στο σπίτι σας, ιδίως στα σημεία όπου οι πτώσεις είναι συχνότερες (λ.χ. στα κλιμακοστάσια)
 
Και μέσα στο σπίτι

Επειδή οι πτώσεις είναι πολύ συχνές και μέσα στο σπίτι, καλό είναι επίσης να έχετε κατά νου τα εξής:

* Φροντίστε να υπάρχει καλός φωτισμός στις διαδρομές που ακολουθείτε το βράδυ (λ.χ. για να πάτε στην τουαλέτα).

* Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ (η κατάχρηση οινοπνεύματος διπλασιάζει την πιθανότητα πτώσης).

* Μην περπατάτε μέσα στο σπίτι με τις κάλτσες. Καλύτερα είναι να φοράτε παντόφλες με αντιολισθητικές σόλες, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

* Στηρίξτε τα έπιπλα, εάν δεν είναι σταθερά, ώστε να μπορούν να σας στηρίξουν σε περίπτωση που παραπατήσετε.

* Αν μένετε μόνοι και είστε επιρρεπείς στις πτώσεις, καλό είναι να έχετε μία τηλεφωνική συσκευή σε χαμηλό σημείο, ώστε να μπορείτε να την φτάσετε αν πέσετε κάτω. Καλό είναι επίσης να διδαχθείτε τεχνικές έγερσης από το πάτωμα, για παν ενδεχόμενο.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα