TA NEA Logo
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Αόρατες» οι ρευµατικές νόσοι
Εναν χρόνο καθυστερεί κατά µέσον όρο η διάγνωση των κρουσµάτων

Δημοσίευση: 4-11-2010, 07 Τελευταία ανανέωση: 4-11-2010, 08:33
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου
Με καθυστέρηση ενός έτους κατά µέσον όρο γίνεται η θεραπεία των ρευµατικών νοσηµάτων στην Ελλάδα, γεγονός που µπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Περίπου ένα εκατοµµύριο άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από ρευµατικά νοσήµατα. Ο όρος αυτός περιλαµβάνει περίπου ογδόντα διαφορετικές διαγνώσεις στο µυοσκελετικό σύστηµα, ενώ ορισµένα ρευµατικά νοσήµατα προσβάλλουν και εσωτερικά όργανα. Τα νοσήµατα αυτά - όπως και όλα τα αυτοάνοσα - είναι πολύ πιο συχνά στις γυναίκες (αναλογία έως και 10 προς 1, σε σχέση µε τους άνδρες), γιατί οι γυναίκες έχουν πιο έντονο ανοσολογικό σύστηµα.

Τα αίτια είναι τις περισσότερες φορές άγνωστα. Σηµαντικό ρόλο παίζει η κληρονοµική προδιάθεση, ενώ επιδρούν περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής. Νέες έρευνες δείχνουν ότι µια λοίµωξη από βακτήρια ή ιούς µπορεί να πυροδοτήσει την εκδήλωση της νόσου σε ανθρώπους µε γενετική προδιάθεση. Ερευνα π.χ. στις ΗΠΑ συσχέτισε τον ιό Κοξάκι µε τη µυοσίτιδα και στην Ελλάδα η οµάδα του καθηγητή Χ. Μουτσόπουλου περιέγραψε συσχέτιση των ιών αυτών µε το σύνδροµο Sjogren. Επίσης, το κάπνισµα έχει αποδειχθεί ότι συµβάλλει στην έναρξη της ρευµατικής νόσου και επιδεινώνει την εξέλιξή της.

Το στρες παίζει επίσης καταλυτικό ρόλο. «Οσοι έχουν αυτοάνοσα νοσήµατα δεν διαχειρίζονται καλά το στρες», επισηµαίνει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών κ. Χ. Μουτσόπουλος. «Πρόσφατη µελέτη µας έδειξε ότι τα άτοµα µε αυτοάνοσα νοσήµατα έχουν συχνά αυτοεπιθε τικότητα, ενώ σε ποσοστό 80% πάσχουν από λανθάνουσα κατάθλιψη».
 
Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση των ρευµατικών νοσηµάτων γίνεται κυρίως µε κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται µε µέτρηση αντισωµάτων στο εργαστήριο και έλεγχο των οργάνων µε απεικονιστικές µεθόδους. Σκοπός της φαρµακευτικής αγωγής είναι να ελέγξει αποτελεσµατικά τη φλεγµονώδη διαδικασία.
 
«Τα στοιχεία µας δείχνουν ότι η αντιµετώπιση των ρευµατικών νοσηµάτων γίνεται µε καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου», τονίζει ο κ. Μουτσόπουλος. «Ιδιαίτερα σε ορισµένα νοσήµατα, όπως είναι η ρευµατοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος, η θεραπεία είναι πιο αποτελεσµατική όταν η παρέµβαση γίνει µέσα στους τρεις πρώτους µήνες από την εµφάνιση των συµπτωµάτων - και όσο νωρίτερα παρεµβαίνει κανείς, τόσο καλύτερα καταστέλλει τη νόσο. Το 80% των φλεγµονωδών νόσων είναι εµφανές µέσα σε τρεις µήνες από την έναρξη της νόσου».

Στη ρευµατοειδή αρθρίτιδα, για παράδειγµα, η βλάβη των αρθρώσεων φαίνεται στο 50% περίπου των ακτινογραφιών των ασθενών, οι οποίες γίνονται µέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της νόσου. Μάλιστα, µε τη µαγνητική τοµογραφία µπορεί να εντοπιστούν αλλαγές στη δοµή των αρθρώσεων µόλις δύο µήνες µετά την εµφάνιση της νόσου.

Τα νέα βιολογικά φάρµακα


Για τη θεραπεία, χρησιµοποιούνται σήµερα κυρίως τα τροποποιητικά της νόσου φάρµακα και τα βιολογικά φάρµακα, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Τα βιολογικά φάρµακα παρασκευάζονται από ζωντανά κύτταρα, ενώ τα συµβατικά παρασκευάζονται από χηµικά στοιχεία. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται ανάλογα µε τον ασθενή.

«Τα βιολογικά φάρµακα είναι πολύτιµα φάρµακα, που πρέπει να τα διαχειριζόµαστε µε σύνεση, σαν πολύτιµους λίθους», λέει ο κ. Μουτσόπουλος. «Στην Ελλάδα γίνεται µια κατάχρηση αυτών των θεραπειών. Ευρωπαϊκή µελέτη έδειξε ότι στην Ελλάδα χορηγείται βιολογική θεραπεία στο 45% των αυτοάνοσων νοσηµάτων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι 23%. Πρέπει λοιπόν να οριοθετηθούν κατευθυντήριες οδηγίες από τις επιστηµονικές εταιρείες για τη χρήση τους».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα