TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Πείτε τους ότι πρέπει να αδυνατίσουν»


Δημοσίευση: 21-12-2011, 13:53 Τελευταία ανανέωση: 21-12-2011, 13:59
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Τα Χριστούγεννα μπορεί παραδοσιακά να θεωρούνται η εποχή της... κραιπάλης, αλλά ειδικοί σε θέματα Υγείας εκτιμούν πως αποτελούν ιδανική εποχή για να πούμε σε όσους αγαπάμε και είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ότι πρέπει να αδυνατίσουν.

Το βρετανικό Εθνικό Φόρουμ για την Παχυσαρκία (NOF) και η Διεθνής Ομάδα Καρδιομεταβολικού Κινδύνου (ICCR) λένε πως είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς όταν μιλάμε για ζητήματα υγείας.
 
Τα περιττά κιλά - ιδίως όταν συσσωρεύονται στην περιοχή της κοιλιάς - αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Ο κόσμος, πάντως, δεν είναι διόλου πρόθυμος να ακολουθήσει την παρότρυνσή τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν οι δύο οργανισμοί σε περισσότερους από 2.000 εθελοντές.

Όπως έδειξε, το 42% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών δεν σκέφτονται καν να εκστομίσουν το «πρέπει να αδυνατίσεις» σε κάποιον που αγαπούν, επειδή φοβούνται ότι θα τον πληγώσουν.

Στις ηλικίες 25-44 ετών, εξίσου αρνητικοί στην ιδέα είναι πάνω από ένα στα τρία άτομα, ενώ πιο γενναίοι φαίνεται πως είναι οι 50άρηδες και οι 60άρηδες, καθώς μόνο το 25% θα απέφευγε να το πει.

Μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι άντρες, οι οποίες δεν ξέρουν πως να πουν κάτι τέτοιο στις συντρόφους τους, ενώ οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο όταν πρέπει να μιλήσουν για το όλο θέμα σε έναν φίλο ή μία φίλη.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν πως τώρα που θα συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια μαζί για τις μέρες των εορτών, είναι μοναδική ευκαιρία να τεθεί αυτό το τόσο δύσκολο και λεπτό θέμα.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χάσλαμ, επικεφαλής του NOF, παραδέχεται πως δεν είναι εύκολο να ανοίξει κανείς μια τέτοιου είδους συζήτηση.

Εντούτοις, «όταν αγαπάμε έναν άνθρωπο, θέλουμε να είναι καλά», λέει. «Συνεπώς, μπορούμε να κάνουμε με ευγένεια και ευαισθησία αυτή τη συζήτηση, ούτως ώστε να βοηθήσουμε το αγαπημένο μας πρόσωπο να αποφύγει μελλοντικά τους κινδύνους που απειλούν την υγεία του»

Μαζί του συμφωνεί ο δρ Ζαν-Πιερ Ντεπρέ, επιστημονικός διευθυντής του ICCR. «Αρχίστε ενθαρρύνοντάς τον να κάνει μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής του, όπως να περπατάει περισσότερο, να βελτιώσει λίγο τη διατροφή του και να αντικαταστήσει τα ροφήματα με ζάχαρη, με νερό», συνιστά.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα