TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών


Δημοσίευση: 7-4-2012, 22:22 Τελευταία ανανέωση: 7-4-2012, 22:22
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα

Ελπίδες στις γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών για παράταση της ζωής τους δίνει ένα φάρμακο που εγκρίθηκε προσφάτως για ευρεία διάθεση στην Ευρώπη.

Διεθνείς μελέτες έδειξαν πως το φάρμακο αυτό, το οποίο ήδη χορηγείται για την αντιμετώπιση άλλων μορφών καρκίνου (όπως του παχέος εντέρου), παρατείνει στις γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών το διάστημα χωρίς επιδείνωση της νόσου κατά 6 μήνες.

Μολονότι αυτό δεν μοιάζει πολύ, αντιπροσωπεύει το πρώτο ουσιαστικό βήμα προόδου εναντίον της νόσου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Παράλληλα, παρ’ ότι ακόμη οριστικά δεδομένα δεν υπάρχουν, αναμένεται ότι το όφελος αυτό θα μεταφρασθεί και σε βελτίωση της συνολικής επιβίωσης από την νόσο αυτή.

«Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου από γυναικολογικό καρκίνο», λέει ο παθολόγος-ογκολόγος Αριστοτέλης Μπάμιας, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εμφανίζονται κάθε χρόνο περίπου 800 νέες ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών - και το περίπου 70% από αυτές φτάνουν στον ογκολόγο με προχωρημένη νόσο».

Η καθυστέρηση στη διάγνωση της νόσου οφείλεται κυρίως στο ότι ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά είναι για καιρός ασυμπτωματικός, ενώ όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματά του συχνά είναι διφορούμενα και συγχέονται με αυτά λιγότερο σοβαρών νοσημάτων, όπως τα γαστρεντερικά ενοχλήματα.

Το επακόλουθο είναι να γίνεται η διάγνωση όταν οι περισσότερες ασθενείς βρίσκονται ήδη στο στάδιο ΙΙΙ ή ΙV του καρκίνου, με τον όγκο να έχει κάνειπεριτοναϊκές μεταστάσεις εκτός της πυέλου ή μεταστάσεις στους λεμφαδένες (στάδιο ΙΙΙ) ή να έχει ήδη κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος (στάδιο IV).

Κακή πρόγνωση

«Πάνω από τις μισές ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών τελικά θα καταλήξουν ανεξάρτητα από την θεραπεία την οποία θα λάβουν κατά την διάρκεια της νόσου τους», λέει ο κ. Μπάμιας. «Και αυτό, διότι ο καρκίνος των ωοθηκών ανταποκρίνεται μεν πολύ καλά στους αρχικούς θεραπευτικούς χειρισμούς, αλλά το κλινικό όφελος συχνά χάνεται γρήγορα».

Η αρχική θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών συμπεριλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, η οποία ακολουθείται από συστηματική χημειοθεραπεία με τον συνδυασμό των φαρμάκων πακλιταξέλη και καρβοπλατίνα, κατά τον κ. Μπάμια. Η προσέγγιση αυτή στηρίζεται σε κλινικά αποτελέσματα τα οποία είχαν επιτευχθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, καθώς έκτοτε δεν είχε υπάρξει κάποια άλλη, σημαντική εξέλιξη σε αυτό το θεραπευτικό σχήμα.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει τον Ιούνιο του 2010, όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα μιας καινούργιας κλινικής μελέτης που διεξήχθη στις ΗΠΑ και έδειξε ότι η προσθήκη του νέου φαρμάκου, που λέγεται μπεβασιζουμάμπη, στην χημειοθεραπευτική αγωγή των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών, τις βοηθά να ζήσουν περισσότερο χωρίς να εξελιχθεί η νόσος τους.

«Η μπεβασιζουμάμπη είναι ένας βιολογικός παράγοντας, ο οποίος αναστέλλει την αγγειογένεση, δηλαδή τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων», εξηγεί ο κ. Μπάμιας. «Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται στη χημειοθεραπεία η δυνατότητα να δράσει αποτελεσματικότερα στον όγκο, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της επιβίωσης των ασθενών».

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε σε μία άλλη Ευρωπαική μελέτη και τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προσφάτως τη χορήγηση της μπεβασιζουμάμπης σε συνδυασμό με την κλασική χημειοθεραπεία (καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη) ως θεραπεία πρώτης γραμμής μετά την χειρουργική επέμβαση για γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών.

Υποτροπές

Εκτός από αυτές τις ασθενείς, το νέο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει και όσες έχουν υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών, οι οποίες θεωρούνται ευαίσθητες στην θεραπεία με πλατίνη, κατά τον κ. Μπάμια. Και αυτό, διότι τρίτη κλινική μελέτη έδειξε πως η χορήγησή του ως δεύτερη γραμμή θεραπείας (μετά δηλαδή το χειρουργείο και την χημειοθεραπεία) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 52%.

Όσον αφορά την τοξικότητά του, «οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι αυτή είναι αντιμετωπίσιμη και ο κλινικός ογκολόγος μπορεί να την διαχειρισθεί σύμφωνα με την υπάρχουσα εμπειρία του», προσθέτει. «Οι πιο γνωστές μέχρι σήμερα ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η σοβαρή υπέρταση (βαθμός 2) και η πρωτεϊνουρία (βαθμός 3), που εμφανίστηκαν σε ποσοστά 17% και 2,2% αντιστοίχως».Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα