TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Ζάχαρο»: Η επικίνδυνη σχέση με τον καρκίνο


Δημοσίευση: 10-11-2012, 11:45 Τελευταία ανανέωση: 11-11-2012, 11:45
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα

Είναι ένα από τα μυστήρια που ταλανίζει τους επιστήμονες: «πώς είναι δυνατόν να συσχετίζονται καρκίνος και διαβήτη»; Ακούγεται απίστευτο; Για τους ειδικούς δεν είναι – το έχουν παρατηρήσει εδώ και δεκαετίες. Το που οφείλεται, όμως, είναι κάτι που ακόμα δεν ξέρουν με βεβαιότητα.

Τα στοιχεία για τη συσχέτιση των δύο ασθενειών χρονολογούνται απ’ τη δεκαετία του ’50, όταν δημοσιεύθηκαν οι πρώτες παρατηρήσεις. Ωστόσο μόλις τα τελευταία χρόνιασυγκεντρώθηκαν στοιχεία από πολλές μελέτες για να αναλυθούν συνδυαστικά – και με αυτή την ανάλυση τεκμηριώθηκε η ύπαρξη της συσχέτισης.

Τα στοιχεία ήταν αρκετά ισχυρά ώστε οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις της ογκολογίας και της διαβητολογίας στις ΗΠΑ, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Σε κοινή δήλωσή τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «CA: A Cancer Journal for Clinicians», η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) και η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), ανέφεραν πως ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Στην πραγματικότητα», έγραφαν τότε, «οι διαβητικοί διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του ήπατος, του παγκρέατος και του ενδομητρίου (σ.σ. είναι το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας)». Επιπλέον, έχουν 20-50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και της ουροδόχου κύστεως, αλλά και άλλε μορφές καρκίνου σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς.

Ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη ο κίνδυνος που διατρέχουν φαίνεται ότι είναι χαμηλότερος, αν και άλλα νεώτερα στοιχεία το διαψεύδουν.

«Τα υπάρχοντα στοιχεία συνηγορούν ότι διαβήτης και καρκίνος συνυπάρχουν πιο συχνά απ’ όσο θα μπορούσε να εξηγήσει η σύμπτωση», λέει ο παθολόγος-διαβητολόγος Ιωάννης Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Ιατρείου Διαβήτη & Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας.

«Οι πιθανές εξηγήσεις της συσχέτισης είναι οι κοινοί παράγοντες κινδύνου που έχουν τα δύο νοσήματα, καθώς και η υπεργλυκαιμία (δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και διάφορες άλλες μεταβολικές διαταραχές».

Στους κοινούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 συμπεριλαμβάνονται η ηλικία (μεγάλη), το φύλο (άνδρες), η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η πλούσια σε θερμίδες και λίπη διατροφή, η κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Για πολλούς από αυτούς τους παράγοντες, η κοινή συνιστώσα είναι η αντίσταση των ιστών στην δράση της ινσουλίνης που οδηγεί σε υπερινσουλιναιμία, κατά τον κ. Ιωαννίδη.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που βοηθά τον μεταβολισμό του σακχάρου, αλλά ταυτοχρόνως έχει και αναβολικές δράσεις: βοηθά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων – και ο καρκίνος οφείλεται στον ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Ο σακχαρώδηςδιαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από την αντίσταση στην δράση τηςινσουλίνης η οποία οδηγεί σε υπερπαραγωγή της ορμόνης (δηλαδή υπερινσουλιναιμία) σε μία προσπάθεια του οργανισμού να ρυθμιστεί το σάκχαρο, σύμφωνα με ειδικούς από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Μοριακή εξήγηση

Η συσχέτιση διερευνήθηκε και σε γονιδιακό επίπεδο από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund, στη Σουηδία. Όπως ανακοίνωσαν πέρυσι, βρήκαν μία πιθανή μοριακή εξήγηση για το φαινόμενο: όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά (δηλαδή κάποιος έχει διαβήτη) ενεργοποιείται ένα γονίδιο που λέγεται TCF.

Η ενεργοποίηση αυτού του γονιδίου αποτελεί τροχοπέδη για ένα άλλο γονίδιο, το p53, το οποίο θεωρείται ένας από τους «προστάτες» του ανθρώπινου γονιδιώματος, διότι ο ρόλος του είναι η αναχαίτιση του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων – δηλαδή της καρκινογένεσης. Το γονίδιο p53 έχει σχετισθεί, μεταξύ άλλων, με την προστασία από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του ήπατος.

Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι το «ζάχαρο» είναι αιτία του καρκίνου. Σαφώς όμως δείχνουν ότι κάτι ενώνει διαβήτη και καρκίνο. Στην καλύτερη περίπτωση σημαίνουν πως οι διαβητικοί θα πρέπει να έχουν το νου τους και να προσπαθούν να υιοθετούν μέτρα που θα τους προστατεύουν: καλή ρύθμιση του σακχάρου, σωστή διατροφή, αποφυγή της παχυσαρκίας και συστηματική σωματική δραστηριότητα είναι ό,τι πιο σοφό μπορούν να πράξουν, κατά τον κ. Ιωαννίδη.Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα