TA NEA Logo
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Επιτυχημένη πειραματική θεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια


Δημοσίευση: 31-1-2014, 11:49 Τελευταία ανανέωση: 31-1-2014, 12:00
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Μία πειραματική θεραπεία για τις αλλεργίες στα φιστίκια άλλαξε τη ζωή των παιδιών που συμμετείχαν σε μία μεγάλη κλινική μελέτη, ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες.

Τα 85 παιδιά έτρωγαν καθημερινά πρωτεΐνες φιστικιών αλλά σε απειροελάχιστες ποσότητες που σταδιακά αυξάνονταν.

Μέσα σε έξι μήνες, το 84% κατορθώνουν να τρώνε ποσότητα που αντιστοιχεί σε πέντε φιστίκια την ημέρα, δίχως να εκδηλώνουν αλλεργικά συμπτώματα, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Οι ειδικοί προειδοποιούν να ΜΗΝ δοκιμάσει κανείς τη μέθοδο μόνος στο σπίτι και προσθέτουν ότι η μέθοδός τους δεν είναι ακόμα έτοιμη για ευρεία χρήση.

Τα φιστίκια είναι η κυριότερη αιτία θανατηφόρων αλλεργικών αντιδράσεων στα τρόφιμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτή την επικίνδυνη τροφική αλλεργία και έτσι οι πάσχοντες πρέπει να τα αποφεύγουν εντελώς διότι ακόμα κι αν φάνε ένα τρόφιμο με «ίχνη ξηρών καρπών» κινδυνεύουν να εκδηλώσουν αλλεργικό σοκ και να χάσουν τη ζωή τους.

Στην πειραματική θεραπεία, που διεξάγεται στο Νοσοκομείο Addenbrooke’sστο Κέιμπριτζ, οι γιατροί «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να αντέχει τα φιστίκια.

Τα παιδιά πηγαίνουν κάθε μέρα στο νοσοκομείο και λαμβάνουν μία σκόνη από πρωτεΐνες φιστικιών.

Η πρώτη δόση που πήραν αντιστοιχεί στο ένα εβδομηκοστό ενός φιστικιού, ενώ κάθε 15 μέρες αυξανόταν. Τα παιδιά έπαιρναν τις πρώτες δόσεις νοσηλευόμενα στο νοσοκομείο, ώστε σε περίπτωση που εκδήλωναν αλλεργική αντίδραση να αντιμετωπισθεί άμεσα, ενώ στη συνέχεια συνέχιζαν την ίδια αγωγή στο σπίτι.

Η ελπίδα ήταν ότι αρχίζοντας με μία δόση πολύ χαμηλότερη από αυτήν που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και αυξάνοντάς την σταδιακά, θα «μάθαινε» ο οργανισμός των παιδιών να μην αντιδρά όταν εκτίθεται στα φιστίκια.

Ως φαίνεται, οι ερευνητές είχαν δίκιο.

«Η μέθοδός μας άλλαξε δραματικά τη ζωή τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Κλαρκ, επικεφαλής του Τμήματος Αλλεργιολογίας στο Addenbrooke’s και αναπληρωτής λέκτορας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι πρέπει να εφαρμόζεται μόνον εντός νοσοκομείων και υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση, διότι ο κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών που θα υποβληθούν σε αυτήν είναι μεγάλος.

Στην Ελλάδα

Υπολογίζεται ότι το 7-8% των παιδιών στην Ελλάδα πάσχουν από τροφικές αλλεργίες, οι οποίες αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.

Η συχνότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας στα παιδιά είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στους ενήλικες.

Η συχνότερη τροφική αλλεργία στα Ελληνόπουλα είναι αυτή στο αγελαδινό γάλα.Υπολογίζεται ότι το 2-3% των βρεφών έχουν αλλεργία στο γάλα αγελάδας, σύμφωναμε στοιχεία που είχαν παρουσιασθεί προ τετραετίας στο 40ο Παιδιατρικό Συνέδριο της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Ακολουθούν το αυγό, το φιστίκι, το ψάρι, η σόγια , το σιτάρι και τα οστρακοειδή.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα