TA NEA Logo
Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Βάλτε το κοτόπουλο στην κατάψυξη, πριν το μαγειρέψετε»


Δημοσίευση: 20-11-2014, 10:18 Τελευταία ανανέωση: 20-11-2014, 10:18
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Εάν θέλετε να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις από το κοτόπουλο, φροντίστε να το καταψύχετε εντελώς και να το ξεπαγώνετε προσεκτικά πριν το μαγειρέψετε, συνιστά μία βρετανίδα ειδικός.

Η τακτική αυτή μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις αποικίες ενός βακτηρίου που αφθονεί στα ωμά πουλερικά και μεταδίδεται εύκολα στον άνθρωπο κατά το πλύσιμο του νωπού κοτόπουλου κάτω από τη βρύση ή με την κατανάλωσή του μισοψημένου.

Το μικρόβιο αυτό είναι το καμπυλοβακτήριο, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή των μικρών παιδιών (ηλικίες κάτω των 5 ετών) και των ηλικιωμένων.

Η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο συνήθως εκδηλώνεται δύο έως πέντε ημέρες έπειτα από τη μόλυνση και προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας, σύμφωνα με την βρετανική Αρχή για τα τρόφιμα (την Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων ή FSA).

Η FSAείχε εκδώσει στις αρχές του καλοκαιριού ανακοίνωση, με την οποία συνιστούσε στους καταναλωτές να μην πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν, διότι η συνήθεια αυτή διασπείρει το καμπυλοβακτήριο στα χέρια, τα ρούχα τους, το νιπτήρα και τις επιφάνειες της κουζίνας.

Τώρα, η δρ Φρίντα Γιόργκενσεν, Μικροβιολόγος Δημοσίας Υγείας του βρετανικού κυβερνητικού οργανισμού Public Health England (PHE), επανέρχεται στο θέμα συνιστώντας να μην μαγειρεύουμε ποτέ κοτόπουλο, εάν πρώτα δεν το αφήσουμε λίγες ημέρες στην κατάψυξη.

Όπως δήλωσε στον βρετανικό Τύπο, η κατάψυξη του πουλερικού αποτελεί πρόσθετο μέτρο προστασίας στο καλό μαγείρεμά του.

«Η κατάψυξη μειώνει σημαντικά τον αριθμό των κυττάρων του καμπυλοβακτηρίου που υπάρχουν στο κοτόπουλο», είπε. «Υπολογίζουμε ότι η μείωση αυτή φτάνει στο 90% και, σε συνδυασμό με την προσεκτική απόψυξη και το καλό μαγείρεμα του πουλερικού στη συνέχεια, μπορεί να ασκήσει τεράστιο αντίκτυπο στην προστασία της δημόσιας Υγείας».

Και πρόσθεσε πως παρότι το ίδιο βακτήριο μπορεί να περιέχουν και η γαλοπούλα και τα άλλα πουλερικά, δύσκολα μολύνεται κάποιος από αυτά επειδή η δική τους επεξεργασία απαιτεί να καταψυχθούν πριν μεταφερθούν στους χώρους πώλησης, οπότε σκοτώνονται τα περισσότερα από τα μικρόβια που φέρουν.

Το καμπυλοβακτήριο μαζί με τη σαλμονέλα προκαλούν τα περισσότερα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από πουλερικά.



Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα