TA NEA Logo
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Απαραίτητο το σεξ με προφυλάξεις μετά από ταξίδι στη Λατινική Αμερική


Δημοσίευση: 28-3-2016, 13:28 Τελευταία ανανέωση: 28-3-2016, 13:28
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι άνδρες που κάνουν ταξίδια στις χώρες όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα και εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να κάνουν σεξ με προφυλακτικό για έξι μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα, σύμφωνα με νέες οδηγίες των αμερικανικών υγειονομικών Αρχών.

Αν δεν έχουν συμπτώματα, θα πρέπει να κάνουν σεξ με προφυλακτικό επί οκτώ εβδομάδες έπειτα από την επιστροφή τους ενώ, αν η σύντροφός τους είναι έγκυος, θα πρέπει να κάνουν σεξ με προφυλακτικό έως ότου γεννήσει.

Όπως ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, που εξέδωσαν τις νέες οδηγίες, οι συστάσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες διότι έχουν αναφερθεί αρκετά κρούσματα σεξουαλικής μετάδοσης του ιού από άνδρες στις ερωτικές συντρόφους τους.

Μολονότι η μετάδοση αυτή συνήθως δεν δημιουργεί πρόβλημα, αν η γυναίκα είναι ή μείνει έγκυος, ο ιός ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες στο αγέννητο παιδί της.

«Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν τη συσχέτιση του ιού Ζίκα με την μικροκεφαλία και πιθανώς με άλλες αρνητικές εκβάσεις της κυήσεως, όπως οι αποβολές», δήλωσε η δρ Ντενίζ Τζέιμισον, από την Ομάδα Εγκυμοσύνης & Γενετικών Ανωμαλιών των CDC.

«Το ακριβές μέγεθος του κινδύνου παραμένει ακόμα άγνωστο, αλλά είναι υπαρκτός και γι’ αυτό οι άνδρες και οι ερωτικές σύντροφοί τους πρέπει να λαμβάνουν μέτρα».

Η μικροκεφαλία είναι μία, πάλαι ποτέ, σπάνια νευρολογική ασθένεια, κατά την οποία ένα μωρό γεννιέται με κεφάλι πολύ μικρότερο από το φυσιολογικό, με συνέπεια συνήθως να αντιμετωπίζει και νευρολογικά/αναπτυξιακά προβλήματα.

Ο ιός Ζίκα κανονικά μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και στους περισσότερους ενήλικες προκαλεί ήπια νόσο, η οποία συχνά δεν προκαλεί καν συμπτώματα.

Ωστόσο λόγω του δυνητικού κινδύνου μικροκεφαλίας στα έμβρυα, τα CDC συνιστούν στους άνδρες είτε να αποφεύγουν εντελώς το σεξ μετά την επιστροφή τους από χώρες όπου ενδημεί ο ιός, είτε να κάνουν σεξ με προφυλακτικό.

Οι γυναίκες

Στις γυναίκες, εξ άλλου, που επιστρέφουν από ανάλογα ταξίδια ή οι οποίες γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό Ζίκα ή φοβούνται ότι μολύνθηκαν μέσω σεξ, τα CDC συνιστούν να αποφύγουν να μείνουν έγκυοι για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες έπειτα από την (τεκμηριωμένη ή πιθανή) έκθεσή τους στον ιό.

Όσες ήδη είναι έγκυοι, πρέπει να αποφύγουν τα ταξίδια σε οποιαδήποτε περιοχή όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα. Αν, όμως, οπωσδήποτε πρέπει να ταξιδέψουν, θα πρέπει να συμβουλευθούν τον μαιευτήρα τους για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν εναντίον των κουνουπιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν τα CDC στη δημοσιότητα, στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον έξι κρούσματα μετάδοσης του Ζίκα με σεξουαλική επαφή, ενώο ιός μπορεί να επιβιώνει στο σπέρμα έως και 62 ημέρες έπειτα από την εμφάνιση του πυρετού που αποτελεί ένα από τα πιθανά συμπτώματά του.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του ιού Ζίκα είναι εξάνθημα, πυρετός και πόνος στις αρθρώσεις.

Ο ιός ενδημεί σε 38 χώρες και περιοχές, κυρίως της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα