TA NEA Logo
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Καμπανάκι» στο κρεβάτι


Δημοσίευση: 8-12-2008, 09:58 Τελευταία ανανέωση: 11-11-2011, 09:05
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Του Ηρακλή Πούλια

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η επαναλαμβανόμενη αδυναμία για επίτευξη ή/και διατήρηση της στύσης για τη σεξουαλική πράξη. Συνήθως οφείλεται σε υποκείμενη νόσο, τραυματισμό ή/και λήψη ορισμένων φαρμάκων ή ουσιών. Προεξάρχουσα θέση ανάμεσα στα αίτιά της κατέχει ο σακχαρώδης διαβήτης: υπολογίζεται ότι το 35% έως 50% των πασχόντων από διαβήτη έχουν στυτική δυσλειτουργία.

Κάθε διαταραχή που τραυματίζει τα νεύρα ή διαταράσσει τη ροή αίματος στο πέος ενδέχεται να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία: στον γενικό πληθυσμό πάσχει από αυτήν περίπου το 5% των 40άρηδων ανδρών και το 15-25% των 65χρονων. Ωστόσο, η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί αναπόσπαστη συνέπεια των γηρατειών.

Αντιθέτως, η πιο συχνή αιτία της είναι διάφορες νόσοι (όπως ο διαβήτης, η νεφροπάθεια, ο χρόνιος αλκοολισμός, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρτηριοσκλήρυνση, οι αγγειοπάθειες και οι νευροπάθειες), οι οποίες ευθύνονται περίπου για το 60-70% των κρουσμάτων της.

Στους άντρες με διαβήτη, η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή, προσβάλλοντας έναν στους τρεις έως έναν στους δύο ασθενείς. Πολλές φορές μάλιστα, η στυτική δυσλειτουργία είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνονται στον γιατρό, μαθαίνοντας εκ των υστέρων ότι έχουν διαβήτη _ κάτι που υπολογίζεται ότι έχει συμβεί στο 40% των ανδρών.

Οι συνήθειες του τρόπου ζωής που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιολογικών και αγγειακών προβλημάτων (κάπνισμα, περιττά κιλά, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή) επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Το ίδιο και η λήψη διαφόρων φαρμάκων (όπως ορισμένα αντιυπερτασικά, αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, ανορεξιογόνα), ορισμένες ορμονικές διαταραχές (όπως η ελλιπής παραγωγή τεστοστερόνης), οι τραυματισμοί στο πέος, τον νωτιαίο μυελό, τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και τη λεκάνη, καθώς και ορισμένες εγχειρήσεις (ιδίως αυτές για τους καρκίνους του προστάτη και της ουροδόχου κύστεως). Άλλα οργανικά αίτια είναι διάφορα ανατομικά προβλήματα του πέους, όπως η φίμωση και η νόσος του Περονί (κάμψη του πέους).

Εκτός από οργανικά αίτια, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει και ψυχολογικά: υπολογίζεται ότι το 10% έως 20% των κρουσμάτων της οφείλονται σε παράγοντες όπως το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη και ο φόβος της σεξουαλικής αποτυχίας.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας αρχίζει με λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού. Το ιατρικό ιστορικό μπορεί να αποκαλύψει τυχόν νοσήματα ή φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν στην εν λόγω πάθηση, καθώς και να δώσει ενδείξεις για το είδος του προβλήματος (αν λ.χ. είναι θέμα στυτικής δυσλειτουργίας ή έλλειψης ερωτικής επιθυμίας).

Στη συνέχεια συνιστώνται ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις, με πρώτες τη γενική αίματος και τον προσδιορισμό των επιπέδων τεστοστερόνης, σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Συνιστώνται επίσης αιματολογικές εξετάσεις για τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος (κρεατινίνη και ηπατικά ένζυμα αντιστοίχως), ενώ γίνεται και καρδιολογικός έλεγχος.

Η θεραπεία μπορεί να γίνει είτε με χάπια που λαμβάνονται από το στόμα είτε με άλλες μεθόδους, όπως ενδοπεϊκές ενέσεις, τοποθέτηση ουσιών που προκαλούν στύση από την ουρήθρα (ενδοουρηθρικά), τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων και, σπανίως, χειρουργικές επεμβάσεις επαναιμάτωσης του πέους.

Η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη θεραπεία είναι τα δισκία από το στόμα. Τρία είναι τα φάρμακα εναντίον της στυτικής δυσλειτουργίας που κυκλοφορούν: η σιλδεναφίλη, η βαρδεναφίλη και η τανταλαφίλη. 

* Σιλδεναφίλη.
Επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη συγκέντρωσή της στο αίμα μέσα σε 30 έως 120 λεπτά (μέσος όρος τα 60 λεπτά) από τη στιγμή της λήψεως και έχει χρόνο ημίσειας ζωής (δράση) 4½ ώρες. Τα γεύματα με πολλά λιπαρά δυσκολεύουν την απορρόφησή της και μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωσή της στο αίμα. Συνιστάται να λαμβάνεται η σιλδεναφίλη μία ώρα πριν από τη σεξουαλική πράξη και όχι μαζί με πλούσιο γεύμα ή κατανάλωση αλκοόλ. Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειές της είναι ελαφρές και συμπεριλαμβάνουν πονοκέφαλο, εξάψεις στο πρόσωπο, δυσπεψία, ρινική συμφόρηση, διαταραχές όρασης και διάρροια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται ότι είναι δοσοεξαρτώμενες (όσο υψηλότερη η δόση του φαρμάκου τόσο πιθανότερο να εκδηλωθούν). Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη της από άτομα που υποβάλλονται σε αντιυπερτασική αγωγή με νιτρώδη (μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί τους και να προκληθεί έντονο υποτασικό επεισόδιο), καθώς και από τους πάσχοντες με ηπατική δυσλειτουργία. Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται από πάσχοντες από στεφανιαία ανεπάρκεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, υπόταση ή απ' όσους παίρνουν πολλαπλά φαρμακευτικά σχήματα για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αρρυθμίες υψηλού κινδύνου ή ασταθή στηθάγχη, καθώς και οι πάσχοντες από αμφιβληστροειδοπάθεια.

* Βαρδεναφίλη. Η μέγιστη συγκέντρωσή της στο αίμα επιτυγχάνεται στα 30 έως 120 λεπτά μετά τη χορήγησή της, ιδιαίτερα όταν ο άνδρας είναι νηστικός. Έχει χρόνο ημίσειας ζωής 4½ ώρες. Τα γεύματα με πολλά λιπαρά δυσκολεύουν την απορρόφησή της και μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωσή της στο αίμα. Συνιστάται να γίνεται η λήψη της μία ώρα πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα και όχι με πλούσιο γεύμα ή κατανάλωση αλκοόλ. Πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς ηλικίας άνω των 65 χρόνων με ηπατική δυσλειτουργία ή με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, απ' όσους παίρνουν νιτρώδη, από ασθενείς με στεφανιαία ανεπάρκεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλή καρδιακή παροχή ή με πολλαπλό σχήμα για αντιμετώπιση αρτηριακής υπέρτασης. Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειές της είναι ελαφρές και συμπεριλαμβάνουν πονοκέφαλο, εξάψεις, ρινίτιδα, δυσπεψία και _ σπανιότατα _ διαταραχή στην όραση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της βαρδεναφίλης είναι δοσοεξαρτώμενες.

* Τανταλαφίλη. Επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη συγκέντρωσή της στο αίμα περίπου στα 120 λεπτά (με διακύμανση μεταξύ 30 λεπτών και 6 ωρών) και έχει χρόνο ημίσειας ζωής 17½ ώρες. Υπάρχει μορφή που έχει χρόνο ημίσειας ζωής 24 ώρες, δηλαδή επιδρά όλο το 24ωρο. Η συγκέντρωσή της στο αίμα δεν επηρεάζεται από το φαγητό ή την κατανάλωση αλκοόλ. Και αυτή καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με ηπατική ανεπάρκεια ή σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, απ' όσους παίρνουν νιτρώδη, από ασθενείς με στεφανιαία ανεπάρκεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλή καρδιακή παροχή ή με πολλαπλό σχήμα για αντιμετώπιση αρτηριακής υπέρτασης. Έχει ανάλογες ανεπιθύμητες ενέργειες με τα άλλα δύο φάρμακα, αλλά ηπιότερες.

Προσοχή στη χρήση

Τα χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία είναι φάρμακα και πρέπει να λαμβάνονται με ιατρική συνταγή για θεραπεία του προβλήματος, εάν υπάρχει, και όχι ως αφροδισιακά ή διεγερτικά, όπως δυστυχώς συμβαίνει. Και αυτό, διότι και τα τρία επιδρούν στην αιμάτωση του πέους και όχι στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Συνεπώς, χωρίς οπτικό ή απτικό ερέθισμα δεν μπορούν να προκαλέσουν διέγερση.

Είναι πολύ σημαντικό να τα παίρνουν οι ασθενείς με συνταγή γιατρού, διότι θα τους κατευθύνει για τη σωστή χρήση τους και θα προσδιορίσει την κατάλληλη δοσολογία. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγει να πάρει ο άνδρας απευθείας τη μεγαλύτερη δόση, που είναι πιθανότερο να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τι να κάνουν οι ασθενείς

* Να ρυθμίζουν καλά το σάκχαρό τους

* Να αποφεύγουν το κάπνισμα

* Να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση αλκοόλ (το πολύ έως 2 ποτά την ημέρα)

* Να ακολουθούν τις επιταγές της υγιεινής διατροφής

* Να γυμνάζονται συστηματικά (συνιστώνται τουλάχιστον 30 λεπτά μετρίας εντάσεως άσκηση, πέντε φορές την εβδομάδα)

* Να περιορίσουν το στρες

Αριθμοί

* 35% έως 50% των πασχόντων από διαβήτη έχουν στυτική δυσλειτουργία

* 5% των 40άρηδων έχει στυτική δυσλειτουργία

* 15-25% των 65άρηδων έχουν στυτική δυσλειτουργία

Ο Ηρακλής Πούλιας είναι διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, ΕΕΣ

Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα