TA NEA Logo
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
120.000 Έλληνες πάσχουν απο Ρευματοειδή Αρθρίτιδα


Δημοσίευση: 10-3-2009, 18:20 Τελευταία ανανέωση: 10-3-2009, 18:20
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Μάρθα Καϊτανιδη

Ένας στους πέντε Έλληνες, που υποφέρει από ρευματοειδή αρθρίτιδα, εμφανίζει και κατάθλιψη, ποσοστό που είναι διπλάσιο απ’ ότι στο γενικό πληθυσμό! Το συμπέρασμα αυτό προκύπτειαπό τις κλήσεις, που δέχθηκε μέσα σε διάστημα ενός έτους, η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για εκείνους τους ανθρώπους που «λυγίζουν» από τους πόνους.

Μάλιστα, πρόκειται για πρόβλημα που αφορά ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, εάν αναλογιστεί κανείς πως τουλάχιστον 120.000 Έλληνες πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, γεγονός που κατατάσσει τη συγκεκριμένη πάθηση πρώτη στη λίστα των πιο συχνών φλεγμονωδών ρευματοπαθειών.

Και δυστυχώς, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα δεν κοιτά…χρόνια: η νόσος «προτιμά» κυρίως τις γυναίκες σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών, εμφανίζεται όμωςκαι σε μικρότερες ηλικίες -από 8 έως 25 χρονών!

Ειδικότερα,όπως προκύπτει από την καταγραφή των 375 κλήσεων, που δέχθηκε η γραμμή υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ). (210 82.37.302), στο 60% των κλήσεων, οι ασθενείς ενδιαφέρονταν για θέματα, που αφορούσαν την πορεία της νόσου και τη φαρμακευτική θεραπεία και το 34,5% ζητούσαν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ μόλις 5,5% των κλήσεων αφορούσαν νομικά-εργασιακά θέματα.

«Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 άνθρωποι πάσχουν από ρευματικές παθήσεις ενώ ο αριθμός των γυναικών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες είναι μεγαλύτερος.. Η πορεία και η έκφραση της νόσου διαφέρει από άτομο σε άτομο και οι συνέπειες στην ζωή τους δεν είναι μικρότερης σημασίας από αυτές των καρδιαγγειακών παθήσεων, του σακχαρώδη διαβήτη και των λεμφωμάτων», τόνισε η κ. Μαρία Μπάτζιου εκπρόσωπος της ΕΛΕΑΝΑ και μέλος του ευρωπαϊκού συμβουλίου ατόμων με ρευματικές παθήσεις, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία (ΕΡΕ) σε συνεργασία με την ΕΛΕΑΝΑ.

Τα θετικά νέα, ωστόσο είναι πως σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν σήμερα δεδομένα που δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία βελτιώνει την πορεία και την έκφραση των ρευματικών παθήσεων. «Όμως, παρά το υψηλό κόστος φροντίδας των ατόμων με ρευματοπάθειες για το Εθνικό σύστημα υγείας, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο για την παρακολούθηση και την νοσηλεία των ρευματοπαθών», συμπλήρωσε η κ. Μπάτζιου. Αναλυτικότερα, μόλις δεκαεπτά κρατικά νοσοκομεία κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, Ηράκλειο, καβάλα, Αλεξανδρούπολη) διαθέτουν ρευματολόγο ενώ περιοχές όπως η Δ. Μακεδονία στερούνται παντελώς!

Την ίδια ώρα,«τα νοσοκομεία παίδων των Αθηνών διαθέτουν μόνο εξωτερικό παιδορευματολογικό ιατρείο, ελλιπώς στελεχωμένο. Επίσης στην Ελλάδα δεν χορηγείται η ειδικότητα της παιδορευματολογίας ενώ είναι αναγνωρισμένη στην Ευρώπη».

Ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη

Όταν η κατάθλιψη συνυπάρχει με τη ρευματοπάθεια, τότε ο ασθενής βάλλεται διπλά, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως η ψυχολογική υποστήριξη είναι εξίσου σημαντική με την ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

«Ο περιορισμός της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής των πασχόντων είναι μόνον μία από τις παραμέτρους των ψυχολογικών και σωματικών επιπτώσεων των ρευματοπαθειών. Τα σωματικά συμπτώματα είναι συνήθως περισσότερα από τα αναμενόμενα, ενώ κάθε άλλο παρά σπάνια παρατηρείται κακή πορεία της νόσου, γεγονός που πιθανόν να οφείλεται και στην μειωμένη συμμόρφωση στη θεραπεία», υπογράμμισε ο κ.Ορέστης Γιωτάκος, Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και ψυχίατρος της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να έχουν οι ασθενείς άμεση πρόσβαση σε συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο σημαντικό ρόλο που παίζουν τα μέλη της οικογένειας και του περιβάλλοντος των πασχόντων.

Άλλωστε, η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία, έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς στοχεύει στην «ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως είναι η αδιαθεσία, ο πόνος, η δυσκαμψία και το οίδημα, αλλά και στη πρόληψη της καταστροφής των αρθρώσεων, της απώλειας της λειτουργικότητας και της αναπηρίας ώστε να διατηρήσουν οι πάσχοντες καλή ποιότητα ζωής», επεσήμανε οκ. Κωνσταντίνος Τέμπος, Πρόεδρος της ΕΡΕ και Διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΚΑΤ.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα