TA NEA Logo
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Όχι» στον αποκλεισμό των ανθρώπων με ρευματοπάθειες


Δημοσίευση: 15-9-2009, 20:29 Τελευταία ανανέωση: 24-9-2009, 21:50
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr

Τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι πάσχουν στην χώρα μας από αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, όπως είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Δεν έχουν όμως να παλέψουν μόνον με τον καθημερινό πόνο που βιώνουν εξ’ αιτίας της ασθένειας τους, αλλά και με τους εργοδότες τους εξ’ αιτίας του εργασιακού ρατσισμού που αντιμετωπίζουν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης με το τίτλο «Ρευματικές Παθήσεις και Εργασία στην Ελλάδα», στην οποία συμμετείχαν 313 ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και εργοδότες.

Από αυτούς το 25% των πασχόντων παραδέχτηκαν στους ερευνητές πως αναγκάστηκαν να σταματήσουν την εργασία τους μέσα στα πέντε πρώτα έτη από τη διάγνωση της ασθένειας τους. Απόλυτα λογικό εάν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς όσο και οι επαγγελματίες υγείας αλλά και εργοδότες βαθμολογούνται με «μηδέν» σε ό,τι αφορά τις γνώσεις τους αναφορικά με την επαγγελματική και κοινωνική (επαν)ένταξη των ατόμων με ρευματικές παθήσεις.

Είναι ενδεικτικό πως το 87% των εργοδοτών έχει πλήρη άγνοια σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις – εργαζόμενους. Ωστόσο δεν φαίνονται αρνητικοί στην υποστήριξη αυτών των ανθρώπων, αφού λένε «ναι» στην πρόσληψη τους αρκεί να έχουν εξασφαλίσει επαρκή γνώση και βοήθεια εκ μέρους της Πολιτείας.

Από την πλευρά τους, οι ασθενείς που βιώνουν επαγγελματικό αποκλεισμό πιθανόν να λάβουν λάθος πληροφόρηση εάν ζητήσουν βοήθεια από τον γιατρό τους: επτά στους δέκα γιατρούς δήλωσαν ότι επιθυμούν καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και το 65% για τα ασφαλιστικά δικαιώματα τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί επιμένουν πως η άγνοια «τροφοδοτεί» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, οι οποίοι είναι δεκάδες χιλιάδες στη χώρα μας. «Στην Ελλάδα περίπου 80.000 - 100.000 άτομα πάσχουν από αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα και η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα.Οι φλεγμονώδεις αυτές παθήσεις προσβάλουν άτομα στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής, στις ηλικίες, δηλαδή, 19-65 ετών, προκαλώντας έντονο πόνο, οίδημα, δυσκαμψία στις αρθρώσεις και κόπωση που τους αναγκάζουν να απουσιάζουν από την εργασία. Η πρώιμη αντιμετώπιση και ορθή παρέμβαση αποτελούν καταλυτική προτεραιότητα ώστε να μην προκληθεί αναπηρία» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, καθηγητής-διευθυντής Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την παρουσίαση της έρευνας.

Σημειώνεται, πως κατά τη σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο με τίτλο «Οδηγός του Πολίτη με Ρευματικά Νοσήματα», από τους συγγραφείς κκ. Γιάννη Τούντα, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κυριάκο Σουλιώτη, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα