TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
6 τεχνικές που προστατεύουν τις αρθρώσεις


Δημοσίευση: 19-11-2009, 07:48 Τελευταία ανανέωση: 19-11-2009, 07:48
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η προστασία των αρθρώσεων αποτελεί μια πολύ καλή μέθοδο για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον πόνο οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, αναφέρουν επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότας.

Όπως εξηγούν, οι ασθενείς πρέπει να βρίσκουν τρόπους για να αποφεύγουν τις άσκοπες καταπονήσεις των αρθρώσεών τους, ούτως ώστε να ελαττώνουν τον πόνο. Οι άρρωστες αρθρώσεις δεν έχουν πολλές αντοχές και έτσι οι κινήσεις που προκαλούν πίεση, τέντωμα ή περιστροφή μπορεί να είναι επώδυνες. Αν και πολλοί ασθενείς θέλουν να κάνουν τέτοιες κινήσεις πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεπερνούν καλύτερα τον πόνο τους, στην πραγματικότητα μπορεί να επιδεινώνουν την κατάστασή τους. Για να αποφύγετε την περιττή καταπόνηση των αρθρώσεων, οι ειδικοί της Μάγιο συνιστούν έξι τεχνικές.

1. Να κάνετε καθημερινά όλες τις κινήσεις των αρθρώσεων έως το σημείο όπου δεν νιώθετε πόνο. Με αυτόν τον τρόπο συντηρείτε την κινητικότητα των αρθρώσεων. Να θυμάστε ότι μέρα με την ημέρα μπορεί να παρατηρείτε αλλαγές στη δίχως πόνο κίνηση κάθε άρθρωσης, συνεπώς πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Φροντίστε επίσης οι κινήσεις σας να είναι αργές και απαλές, διότι οι απότομες κινήσεις μπορεί να πονέσουν τις αρθρώσεις σας.

2. Μάθετε να ξεχωρίζετε και να σέβεστε τον πόνο σας. Πρέπει να μάθετε να ξεχωρίζετε την ενόχληση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας από τον πόνο που προκαλεί η υπερβολική χρήση μιας άρθρωσης. Ο πόνος που επιμένει για περισσότερο από μία ώρα έπειτα από μια συγκεκριμένη δραστηριότητα υποδηλώνει ότι καταπονήσατε τις αρθρώσεις σας, συνεπώς πρέπει να την κάνετε με διαφορετικό τρόπο, ώστε να μην πονάτε μετά. Να θυμάστε ότι είναι πιθανότερο να προκαλέσετε βλάβες στις αρθρώσεις σας όταν αυτές είναι διογκωμένες και πονούν.

3. Προσέχετε πώς χρησιμοποιείτε τα χέρια σας. Τα δάκτυλά μας τα χρησιμοποιούμε ασταμάτητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δεν πρέπει να τα πιέζουμε περισσότερο απ' όσο αντέχουν. Τις περισσότερες δραστηριότητες μπορεί κανείς να τις εκτελέσει με εύκολους τρόπους, ασκώντας λιγότερες παραμορφωτικές πιέσεις στις αρθρώσεις των δακτύλων. Αντί λ.χ. να μαζεύετε τα ψίχουλα από το τραπέζι με την παλάμη σας, να τα μαζεύετε με το πλάι της άκρας χείρας (το μικρό δάκτυλο θα ακουμπάει έτσι στο τραπέζι και η παλάμη σας δεν θα τεντώνεται, αλλά θα είναι χαλαρή). Να χρησιμοποιείτε επίσης εργαλεία με χοντρές ή εργονομικές λαβές ώστε να μην χρειάζετε να σφίγγετε το χέρι σας σε γροθιά και να μην πιάνετε αντικείμενα (λ.χ. ένα φλιτζάνι ή βιβλίο) με τις άκρες των δακτύλων σας, αλλά με τις παλάμες σας. Αντί για τσαντάκια να χρησιμοποιείτε τσάντες με λουρί που κρεμιούνται στον ώμο, αντί να κρατάτε κάτι για να το διαβάσετε να το ακουμπάτε πάνω στο τραπέζι κ.ά.

4. Προσέξτε τη στάση του σώματός σας. Η στάση του σώματος επηρεάζει τις πιέσεις που ασκούνται στις αρθρώσεις. Γι' αυτό συνιστώνται τα εξής:

* Όταν εργάζεστε καθιστοί, η επιφάνεια εργασίας πρέπει να απέχει 5 εκατοστά από τον λυγισμένο αγκώνα σας. Η καρέκλα σας πρέπει να στηρίζει καλά την πλάτη και τη μέση σας και τα πόδια σας πρέπει να ακουμπούν άνετα σε υποπόδιο.

* Εάν γράφετε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, να κάθεστε σε καρέκλα με μπράτσα όπου θα στηρίζετε τα χέρια σας, ειδάλλως να χρησιμοποιείτε υποστηρικτικά των καρπών ή των πήχεων. Για τον αυχένα σας, πάντως, είναι καλύτερη μια επικλινής επιφάνεια εργασίας.

* Εάν εργάζεστε όρθιοι, η επιφάνεια εργασίας σας θα πρέπει να σας επιτρέπει να τη χρησιμοποιείτε χωρίς να καμπουριάζετε.

* Να προτιμάτε τις καρέκλες με αυξομειούμενο ύψος, ώστε να κάθεστε και να σηκώνεστε πιο εύκολα.

* Για να σηκώσετε κάτι από το πάτωμα, να λυγίζετε τα γόνατά σας και να σηκώνεστε ρίχνοντας το βάρος στα πόδια. Μπορείτε επίσης να το σηκώνετε αφού καθήσετε πρώτα σε μια καρέκλα.

* Να μεταφέρετε τα βαριά αντικείμενα κρατώντας τα κοντά στο στήθος σας, και στηρίζοντάς τα στα μπράτσα σας και όχι στους πήχεις.

* Να κάθεστε και να περπατάτε με ίσια πλάτη.

5. Μη μένετε ακίνητοι επί πολλή ώρα. Μη αφήνετε τις αρθρώσεις σας να γίνουν δύσκαμπτες _ να τις κινείτε συνεχώς. Στην εργασία ή στο σπίτι πρέπει να κάνετε διάλειμμα από την όποια δραστηριότητα κάθε 10-15 λεπτά ή μόλις νιώθετε ότι κουράζεστε. Όταν ταξιδεύετε, να κάνετε διάλειμμα το αργότερο κάθε 30 λεπτά για να τεντώνεστε και να περπατάτε λίγο. Το ίδιο και όταν βλέπετε τηλεόραση.

6. Να ξεκουράζεστε. Οργανώστε καλά το πρόγραμμά σας ώστε να μπορείτε να ξεκουράζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να δουλεύετε με σταθερό ρυθμό, χωρίς να βιάζεστε και να κάνετε διάλειμμα πριν νιώσετε κούραση ή πόνο. Να εναλλάσσετε επίσης τις ελαφριές με τις μέτριας βαρύτητας δραστηριότητες και να κάνετε διαλείμματα για να τεντώνεστε.Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα