TA NEA Logo
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Για χρόνια δεν έκλεινα μάτι»


Δημοσίευση: 15-1-2010, 15:21 Τελευταία ανανέωση: 15-1-2010, 15:21
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου
«Επί δέκα χρόνια δεν μπορούσα να κοιμηθώ κανονικά, ενώ έβλεπα εφιάλτες. Και το πρωί ξυπνούσα υπερβολικά κουρασμένος, λες και δούλευα σε εργοστάσιο όλη τη νύχτα. Πολλές φορές μάλιστα κοιμόμουν στη διάρκεια της μέρας, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνω. Υπέφερα κι εγώ, αλλά και η γυναίκα μου. Ήταν εφιαλτικό».

O Γιώργος Γιαννακούλας είναι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές του ύπνου, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής και έντονο ροχαλητό. «Κάθε φορά που πάθαινα ένα επεισόδιο, η γυναίκα μου τρόμαζε, γιατί νόμιζε ότι είχα σταματήσει να αναπνέω.

Αυτό ήταν μαρτυρικό και για εκείνη, αλλά και για μένα. Δοκίμασα πολλές θεραπείες, όπως καυτηριασμό στις ρινικές κόγχες, αλλά δεν είδα αποτέλεσμα. Εξαιτίας του προβλήματος, μάλιστα, είχα αρρυθμίες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βάλω βηματοδότη. Κάποια στιγμή έμαθα για το Εργαστήριο Ύπνου στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μου διέγνωσαν το πρόβλημα και μου έδωσαν τις κατάλληλες οδηγίες. Πλέον κάθε βράδυ κοιμάμαι οκτώ ώρες συνεχόμενες. Κι αυτό μου άλλαξε τη ζωή», λέει στα «ΝΕΑ».

Η προσωπική του περιπέτεια, που τον ταλαιπώρησε για δέκα ολόκληρα χρόνια, οδήγησε τον κ. Γιαννακούλα στην ίδρυση του σωματείου ασθενών πασχόντων από διαταραχές ύπνου «Η Πασιθέη», που αριθμεί 450 μέλη, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και σκοπό την αλληλοϋποστήριξη των μελών και τη ρύθμιση ζητημάτων που έχουν σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία. «Ως ασθενείς βρισκόμασταν συχνά στο εργαστήριο και συζητούσαμε για το πρόβλημά μας.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, από κοινού να ιδρύσουμε το σωματείο, με τη σύμφωνη γνώμη της γιατρού, προκειμένου να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις διαταραχές του ύπνου, αλλά και τους ασθενείς για κάθε εξέλιξη στον θεραπευτικό τομέα», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Σκούρας, ο οποίος παραλίγο να χάσει τη ζωή του εξαιτίας των διαταραχών στον ύπνο. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η φοβερή κόπωση στη διάρκεια της μέρας. Επειδή εργάζομαι ως πωλητής ταξίδευα συχνά στην περιφέρεια με αυτοκίνητο. Όμως, νύσταζα συνεχώς. Κυριολεκτικά κουτουλούσα στο τιμόνι».

Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται και με άλλες παθήσεις

«Ο καλός ύπνος είναι θεμέλιο της καλής μας μέρας και συμβάλλει στην ψυχική και σωματική μας υγεία», λέει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ύπνου του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης, πνευμονολόγος, Έφη Δασκαλοπούλου- Βλαχογιάννη. Παράλληλα, όμως, η αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν παθήσεις της σύγχρονης εποχής με τους γρήγορους ρυθμούς και τα έντονα ερεθίσματα, έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον τομέα της υγείας.

«Υπήρξαν ασθενείς που πήγαν σε οκτώ διαφορετικές ειδικότητες γιατρών, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημά τους. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποίησαν πολλές υπηρεσίες υγείας και υποβλήθηκαν σε πολλές παρακλινικές εξετάσεις, χρεώνοντας μεγάλα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία», εξηγεί η κ. Δασκαλοπούλου.

Μελέτες δείχνουν ότι οι διαταραχές ύπνου συνδέονται και με άλλες παθήσεις. «Κλινικές έρευνες δείχνουν ότι παθήσεις όπως το σύνδρομο άπνοιας παίζουν ρόλο σε νόσους όπως η αθηροσκλήρωση, ο διαβήτης, η δισλιπιδαιμία, η υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Γι΄ αυτό η θεραπεία τους βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών», επισημαίνει ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Αγίου Παύλου Μανόλης Βλαχογιάννης.

Στα εργαστήρια ο υπό εξέταση ασθενής «συνδέεται» στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου με ειδικό μηχάνημα, το οποίο καταγράφει διάφορες παραμέτρους, όπως επεισόδια ροχαλητού, άπνοιας και υπόπνοιας, οξυγόνωση αίματος και καρδιακό ρυθμό. Η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση, αλλά και από το αν το πρόβλημα είναι πνευμονολογικό ή νευρολογικό.

Η περίπτωση του συνδρόμου άπνοιας θεραπεύεται πλήρως με τη χρήση του μηχανήματος θετικής πίεσης (C-ΡΑΡ), το οποίο «εφοδιάζει» τον ασθενή με τον απαιτούμενο αέρα μέσω μίας μάσκας, την οποία τοποθετεί στο πρόσωπό του.

Η συνταγή για χαλάρωση

Χαλάρωση για καλύτερο ύπνο συνιστούν οι ειδικοί, αφού η συχνότερη αιτία αϋπνίας είναι το στρες. Με δεδομένο ότι η πλήρης απαλλαγή από το άγχος είναι μάλλον αδύνατη για τους περισσότερους, ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή ένα ρόφημα όπως βαλεριάνα και χαμομήλι βοηθά πολύ.

Χαλαρωτική δράση όμως έχει και ένα ζεστό μπάνιο πριν να πέσει κάποιος στο κρεβάτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς στις διαταραχές του ύπνου όμως, σε περίπτωση που κάποιος έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι και δεν μπορεί να κοιμηθεί για τουλάχιστον μισή ώρα, είναι καλό να σηκωθεί και να ασχοληθεί με κάτι σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού και να γυρίσει στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάξει.

«Αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση, να τρώτε, να δουλεύετε και να σκέφτεστε τα προβλήματα της καθημερινότητάς σας στο υπνοδωμάτιο. Αποφύγετε, επίσης, να κοιτάτε το ρολόι, γιατί επιτείνει το άγχος του μη ύπνου» λένε.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα