TA NEA Logo
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
HPV-DNA το τεστ ΠΑΠ του μέλλοντος


Δημοσίευση: 21-1-2010, 16:35 Τελευταία ανανέωση: 21-1-2010, 16:35
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου

Το τεστ Παπανικολάου τα επόμενα χρόνια ίσως αντικατασταθεί από το HPV - DNA τεστ. Πρόκειται για μία ειδική εξέταση που θα ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού των κονδυλωμάτων και θα προβλέπει με ακρίβεια εάν υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου.

Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού HPV και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφ' όρου ζωής προστασία απ' ό,τι το τεστ Παπανικολάου μόνο του.

Μελέτη που έγινε στην Ινδία, σε 131.700 γυναίκες οι οποίες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση επί οκτώ χρόνια, έδειξε ότι απεβίωσε διπλάσιος αριθμός γυναικών, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπ, σε σύγκριση με αυτές, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με HPV DNA τεστ.

Επίσης έρευνα που εκπόνησε το Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου στο Τορίνο στην Ιταλία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορούν να μειωθούν αν αντί του τεστ Παπ εφαρμόζεται το HPV - DNA τεστ, ειδικά για τις γυναίκες άνω των 35 ετών.

Σε δείγμα 95.000 Ιταλίδων διαπιστώθηκε ότι όσες είχαν ελεγχθεί για τον ιό HPV εκδήλωσαν λιγότερους καρκίνους από εκείνες που είχαν υποβληθεί μόνο σε τεστ Παπ.

Ωστόσο τονίζεται από τους επιστήμονες της μελέτης, ότι η πρακτική αυτή δεν συστήνεται σε γυναίκες κάτω των 35 ετών.

Στις νεαρές γυναίκες ο έλεγχος κατά του HPV μπορεί να συντελέσει σε υπερ-θεραπεία λόγω της ανίχνευσης προβλημάτων που μπορούν να εξομαλυνθούν από μόνα τους.

Όπως αναφέρεται η επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Oncology, που δημοσιεύεται η έρευνα, το μεγάλο δείγμα της ιταλικής ομάδας ετέθη υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από τρία χρόνια.

Το τεστ HPV DNA ήταν πιο ευαίσθητο από το τεστ Παπ στον εντοπισμό προ-καρκινικών αλλαγών στα τραχηλικά κύτταρα.

Άρα σύμφωνα με τα στοιχεία, το τεστ HPV θα πρέπει να επαναλαμβάνεται λιγότερο συχνά από το τεστ Παπ.

«Λόγω της μεγαλύτερης προστασίας, που προσφέρει ένα αρνητικό HPV DNA τεστ (έξι χρόνια), σε σύγκριση με ένα αρνητικό τεστ Παπ (τρία χρόνια), ο πληθυσμιακός έλεγχος όλων των γυναικών με εφαρμογή του HPV DNA τεστ υπολογίζεται να έχει χαμηλότερο κόστος απ’ ότι σήμερα με την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου», ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας στο Α.Π.Θ Θεόδωρος Αγοραστός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την 3η Σύνοδο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, που θα πραγματοποιηθεί 23-24 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα παρουσιάζει εμβολιαστική κάλυψη περίπου 10% συνολικά (σε γυναίκες 12-26 ετών), η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες (50-85%).

Τα ποσοστά μάλιστα αποδοχής του HPV-εμβολιασμού από τις Ελληνίδες πριν την κυκλοφορία του εμβολίου στην χώρα μας ήταν μεγαλύτερα απ’ ότι μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα δεν ελαττώνονται τα τελευταία 25 έτη, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ποσοστά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνεχίζει να οδηγεί στο θάνατο ετησίως περί τις 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας προσβάλλει κάθε χρόνο 500-600 γυναίκες, κυρίως νέες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, και από αυτές πεθαίνουν 200-250.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα