TA NEA Logo
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Έξυπνες» πλαστικές χωρίς νυστέρι


Δημοσίευση: 1-4-2010, 07:30 Τελευταία ανανέωση: 6-4-2010, 11:50
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου

Νέες μέθοδοι της Αισθητικής Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής υπόσχονται - με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας - να ανανεώσουν το πρόσωπό μας και να αδυνατίσουν το σώμα μας με λιγότερο πόνο, πιο γρήγορα και με καλύτερη στόχευση.

Πλαστικοί χειρουργοί και δερματολόγοι μας ξεναγούν στις νέες - επεμβατικές και μη - αισθητικές μεθόδους για το πρόσωπο και για το σώμα.

Συνδυασμός δερμοαπόξεσης με διαμάντια και υαλουρονικού οξέος

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος, το οποίο έχει τη χαρακτηριστική ιδιότητα να προσελκύει και να συγκρατεί μεγάλη ποσότητα νερού, που φτάνει έως και 1.000 φορές το βάρος του. «Η ιδιαιτερότητά του να δεσμεύει μεγάλες ποσότητες νερού και να εγκλωβίζει την υγρασία βοηθάει το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο και να επιτείνει την ελαστικότητά του», λέει ο πλαστικός χειρουργός δρ Νίκος Μεταξωτός.

«Επιπλέον, αυτή η ουσία συμβάλλει στον σχηματισμό νέων κυττάρων και την αντικατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και άλλων ουσιών που συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής του δέρματος και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες».

Με την πάροδο του χρόνου, όμως, μειώνεται η παραγωγή υαλουρονικού οξέος, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λεπτό, να παρατηρείται απώλεια όγκου του προσώπου και να επιδεινώνεται ο σχηματισμός ρυτίδων και γραμμών γύρω από τα μάτια και το στόμα.

«Μια νέα μέθοδος αντικατάστασης του υαλουρονικού οξέος είναι η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντια, σε συνδυασμό με την εναπόθεση μάσκας που περιέχει καψαλίδια, ρυθμιζόμενης απελευθέρωσης υαλουρονικού οξέος», επισημαίνει ο δρ Μεταξωτός. «Η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντια είναι μέθοδος απομάκρυνσης της εξωτερικής κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας με τη βοήθεια συσκευής, η οποία έχει μια ειδική επιφάνεια απόξεσης. Τα νεκρά κύτταρα πού κάνουν το δέρμα να δείχνει θαμπό και ταλαιπωρημένο απομακρύνονται, οι διεσταλμένοι πόροι συρρικνώνονται και η επιδερμίδα γίνεται λεία και λαμπερή. Επιπλέον, ενεργοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες».

Μετά το τέλος της θεραπείας, στην απαλλαγμένη από νεκρά κύτταρα επιδερμίδα τοποθετείται ειδική μάσκα που περιέχει καψαλίδια ρυθμιζόμενης απελευθέρωσης υαλουρονικού οξέως. Με ελαφρά πίεση, τα καψαλίδια σπάνε και απελευθερώνεται το υαλουρονικό οξύ. Η θεραπεία ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και των πιο ευαίσθητων.

Μικροβελόνες για παραγωγή κολλαγόνου

Μια νέα μέθοδος με μικροβελόνες υπόσχεται βελτίωση των ρυτίδων και των ουλών από ακμή. «Η μέθοδος εφαρμόζεται με τη χρήση μιας ιατρικής συσκευής που δημιουργεί χιλιάδες μικροτσιμπήματα στο δέρμα», μας ενημερώνει ο πλαστικός χειρουργός δρ Άλεξ Καρύδης. «Κάθε βελόνα της συσκευής εισχωρεί στην επιδερμίδα, σε εύρος περίπου 0,1 mm. Η οπή κλείνει γρήγορα "προτρέποντας" το δέρμα να ενεργοποιήσει την επούλωση, πιθανώς και την ίδια ημέρα».

Η μέθοδος εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 20' - 30'. «Μετά την εφαρμογή της μεθόδου, ο οργανισμός ενεργοποιεί τον μηχανισμό αναγέννησης με φυσιολογικό τρόπο, για να επιδιορθώσει το δέρμα κάτω από την επιδερμίδα», λέει ο δρ Καρύδης. «Έτσι, παράγεται νέο κολλαγόνο και ενισχύεται η παροχή αίματος. Χρειάζεται να περάσουν έξι εβδομάδες για να φανούν τα αποτελέσματα και η διαδικασία συνεχίζεται κατά τους επόμενους μήνες».

Για σημάδια από ακμή, μπορεί να χρειασθούν έως και πέντε συνεδρίες. Ο γιατρός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος στη μέθοδο.

Λιποαναρρόφηση με ραδιοσυχνότητες

Οι ραδιοσυχνότητες προστίθενται πλέον και στη γνωστή λιποαναρρόφηση, για τις δύσκολες περιπτώσεις ή την ταυτόχρονη σύσφιγξη του δέρματος. «Εκτός από την κλασική μέθοδο της λιποαναρρόφησης - λιπογλυπτικής, όπου ο γιατρός χρησιμοποιεί πολύ λεπτές κάνουλες για να αφαιρέσει το λίπος, στις περιπτώσεις όπου η έκταση του προβλήματος είναι αρκετά μεγάλη, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να προσθέσει ένα στοιχείο σύσφιξης στην περιοχή», εξηγεί λέει ο πλαστικός χειρουργός δρ Απόστολος Γαϊτάνης.
«Ιδιαίτερα αν πρόκειται για την εξωτερική πλευρά των μηρών ή και την εσωτερική πλευρά των μηρών, μπορεί να γίνει χρήση της νέας μεθόδου της λιποαναρρόφησης με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων. Η εφαρμογή αυτή δεν ενδείκνυται για την περιοχή των γονάτων γιατί εκεί η λιπαποθήκη είναι μικρή» λέει ο δρ Γαϊτάνης.

Μέχρι σήμερα η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων ήταν μη επεμβατική εφαρμογή με στόχο τη βελτίωση του περιγράμματος των γραμμών του σώματος, είτε συρρικνώνοντας τα λιποκύτταρα είτε βελτιώνοντας την εμφάνιση κυτταρίτιδα. «Στη νέα τεχνική ο γιατρός, αφού κάνει μια μικρή οπή στο δέρμα (όπως γίνεται στην κλασική λιποαναρρόφηση) και πριν προχωρήσει στη λιποαναρρόφηση, χρησιμοποιεί μια ειδική λεπτή κάνουλα του μηχανήματος ραδιοσυχνοτήτων (RF)», περιγράφει ο δρ Γαϊτάνης. «Αρχικά τοποθετεί αυτή τη λεπτή κάνουλα κάτω από το δέρμα και με τη βοήθεια των ραδιοσυχνοτήτων _ που παράγουν θερμότητα _ λειώνει το λίπος. Συνεχίζει με τη λιποαναρρόφηση και, τέλος, αφαιρεί το λειωμένο λίπος».

Το πλεονέκτημα αυτής της καινούργιας μεθόδου είναι ότι δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος ανάρρωσης του ασθενούς. Μπορεί να εφαρμοστεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο γιατρός κρίνει πως είναι δύσκολη η αφαίρεση του λίπους, καθώς και όταν χρειάζεται να προκαλέσει με τη θερμότητα αυτή κάποιου βαθμού σύσφιγξη στο δέρμα.

Η διάρκεια της λιποαναρρόφησης με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων RF είναι σχεδόν ίση με αυτή της κλασικής μεθόδου λιποαναρρόφησης, όπως και ο χρόνος αποθεραπείας. Το κόστος της επέμβασης επιβαρύνεται (συνήθως κατά περίπου 20%) σε σχέση με την κλασική μέθοδο.

«Φωτοπνευματική» μέθοδος κατά της ακμής

Μια νέα μέθοδος που συνδυάζει το φως με την αναρρόφηση εφαρμόζεται τελευταία για την αντιμετώπιση της ακμής. «Πρόκειται για μια "φωτοπνευματική" θεραπεία που συνδυάζει την αναρρόφηση δέρματος με ευρέος φάσματος θεραπευτικό φως (480 - 1.250 nm)», εξηγεί η δερματολόγος δρ Θεοδώρα Φατσέα. «Με αυτό τον τρόπο, έχουμε αφενός τη μηχανική ενέργεια της αναρρόφησης, που αφαιρεί το σμήγμα από τους πόρους του δέρματος, και αφετέρου το φως ευρέος φάσματος, που προκαλεί την αύξηση της παραγωγής των πορφυρινών, που είναι φωτοευαίσθητα ένζυμα. Τα ένζυμα αυτά είναι ο εχθρός του προπιονικού βακτηριδίου της ακμής».

Δεν απαιτείται εφαρμογή αναισθησίας γιατί η θεραπεία δεν προκαλεί πόνο. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και απαιτούνται 4-6 συνεδρίες, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού. «Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί για την ήπια φαγεσωρική ακμή έως και την κυστική», λέει η δρ Φατσέα. «Είναι αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία. Ερυθρότητα και ήπιο οίδημα της περιοχής είναι πιθανό να υπάρχει μετά την εφαρμογή της μεθόδου και να διαρκέσει περίπου ένα εικοσιτετράωρο».

Η μέθοδος μπορεί να συνδυαστεί με την αντιβιοτική αγωγή κατά της ακμής, αλλά δεν επιτρέπεται να εφαρμόζεται ταυτόχρονα με τη χρήση τρετινοΐνης (πρέπει να έχουν περάσει έξι μήνες από αυτή τη φαρμακευτική αγωγή).

Κρέμες που αλλάζουν τα κύτταρα του δέρματος

Έρχονται τα νανοκαλλυντικά, κρέμες νέας τεχνολογίας, που θα φθάνουν έως βαθιά στα κύτταρα του δέρματος και θα τα ξανανιώνουν.

Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στη βιομηχανία της αισθητικής είναι σήμερα τα νανοκαλλυντικά, δηλαδή προϊόντα που χρησιμοποιούν τη νανοτεχνολογία. «Η νανοτεχνολογία ασχολείται με τις ειδικές ιδιότητες υλικού σε τάξη μεγέθους 1-100 nm», εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας κ. Καίτη Μουλοπούλου-Καρακίτσου. «Κύτταρα, κυτταρικοί οργανισμοί και βακτηρίδια είναι πελώρια μπροστά στα νανοτεμαχίδια!».

Αυτά τα απειροελάχιστα τεμαχίδια (nanoparticles ή νανολιποσωμάτια) επιτυγχάνουν την ταχεία διείσδυση στο δέρμα και απελευθερώνουν στα κύτταρα-στόχους το φορτίο τους, που είναι π.χ. ρετινοειδή φάρμακα, αντιοξειδωτικά, βοτουλινική τοξίνη (μπότοξ), παράγοντες ανάπτυξης κολλαγόνου και ελαστίνης κ.ά.

«Σήμερα, μικροϊονισμένα νανοτεμαχίδια ψευδαργύρου διαχέονται ταχύτατα σε κομψά αντηλιακά σκευάσματα, βελτιώνοντας το τελικό προϊόν», λέει η κ. Μουλοπούλου. «Η νανοτεχνολογία στα αντηλιακά έχει διαδοθεί τόσο, ώστε το 2008 μόνον ένας παραγωγός αντηλιακών στις ΗΠΑ δήλωσε ότι τα προϊόν του δεν περιέχει νανοσφαιρίδια».

Στη βιομηχανία καλλυντικών με ετήσιο τζίρο 200 δισ. δολαρίων, η αγορά με νανοτεχνολογία καλύπτει τα 62 δισ. δολάρια και αναπτύσσεται με ρυθμό 10% κάθε χρόνο. Τα νανοτεμαχίδια μπορεί να είναι σε στερεά ή υγρή μορφή και να μεταφέρουν συστατικά μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Δεν απαιτείται η αναγραφή τους στην ετικέτα, αφού είναι έκδοχα.

Εντυπωσιακές ιδιότητες

Τι προσφέρουν πρακτικά: «Τα καλλυντικά με αυτά τα έκδοχα προσπαθούν να διορθώσουν το χρώμα του γηρασμένου δέρματος, να επαναφέρουν τη λάμψη του και να βελτιώσουν το σχήμα του προσώπου», λέει η κ. Μουλοπούλου. «Χρησιμοποιούνται ήδη σε υδατικά προϊόντα για το πρόσωπο».

Έχει παραχθεί νανοφορέας με 9 δραστικά συστατικά, σχεδιασμένα να ελαττώνουν λεπτές ρυτίδες ή δυσχρωμίες και να προφυλάσσουν με αντιοξειδωτικά κατά των βλαπτικών ελεύθερων ριζών.

Εκτός από τα υδατικά προϊόντα για το πρόσωπο, έχουν παραχθεί με νανοτεχνολογία ανανεωτικές κρέμες για τα μάτια (με δίκτυα πολυμερών και πρωτεϊνών για τη σύσφιγξη του περιοφθλαμικού δέρματος και τη μείωση των μαύρων κύκλων και του οιδήματος των ματιών), κρέμα για τις ρυτίδες του άνω και κάτω χείλους (με νανοκάψουλα διοχετεύθηκαν πεπτίδια, βιταμίνες, συνένζυμο Q10, α-υδροξέα κ.ά.), κραγιόν με σιλικόνες και σφαιρίδια και κρέμες σώματος.

«Τα τατουάζ είναι πιο αναστρέψιμα εάν έχουν γίνει με τη μέθοδο της νανοτεχνολογίας, ενώ τα πεπτίδια σε νανόκρεμες φαίνεται να διεγείρουν το κολλαγόνο», προσθέτει η κ. Μουλοπούλου.

«Επίσης, διορθωτικά μέικ απ που έχουν παραχθεί με νανοτεχνολογία έχουν την ιδιότητα, εάν εμφανισθεί ερύθημα στο πρόσωπο, να ενεργοποιήσουν χρώμα για καμουφλάζ, που διαρκεί μόνο όσο το ερύθημα. Ακόμα, απορροφητικά τεμαχίδια μπορεί να “τραβήξουν” τον ιδρώτα από τις ιδρωμένες μασχάλες στους βραχίονες, μειώνοντας έτσι την τοπική υπεριδρωσία».

Το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Ετοιμάζονται νανοαρωματικές ουσίες, οι οποίες θα μπορεί να απελευθερώνονται μόνο όταν θέλει αυτός που φορά το άρωμα, καθώς και νανοσωληνάρια που θα μπορούν- όταν τα φοράμε- να αυξήσουν τους ήχους του περιβάλλοντος ή να τους μετατρέψουν σε ψιθύρους!Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα