TA NEA Logo
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Αυξάνεται η επιβίωση μετά τη διάγνωση του καρκίνου


Δημοσίευση: 22-11-2011, 18:29 Τελευταία ανανέωση: 22-11-2011, 18:37
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι άνθρωποι που μαθαίνουν σήμερα ότι έχουν καρκίνο μπορεί να ζήσουν έως έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι θα ζούσαν πριν από 40 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.

Το καλό αυτό νέο οφείλεται στην πρόοδο στις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, και στην εκτεταμένη ενημέρωση του κοινού για τα ύποπτα συμπτώματα που οδηγεί νωρίτερα τους ασθενείς στον γιατρό.

Όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός κοινωφελής οργανισμός Macmillan Cancer Support, η μέση επιβίωση από όλες τις μορφές και τα στάδια του καρκίνου είναι πλέον τα 5,8 χρόνια, όταν το 1971 ήταν μόλις 1 χρόνος.

Υπάρχουν όμως μορφές της νόσου που έχουν πολλαπλάσια επιβίωση και άλλες που έχουν πολύ μικρότερη.

Στην πραγματικότητα, από τις 20 μορφές καρκίνου που αποτέλεσαν αντικείμενο στατιστικής ανάλυσης από επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι οκτώ έχουν πλέον μέσο ποσοστό επιβίωσης πάνω από μία δεκαετία, ενώ τρεις άλλες έχουν ποσοστό επιβίωσης πάνω από 5 χρόνια.

Για τις υπόλοιπες εννέα μορφές, ωστόσο, η μέση επιβίωση είναι χαμηλότερη από μία πενταετία, ενώ υπάρχουν ορισμένοι καρκίνοι (όπως του παγκρέατος και του πνεύμονα) στους οποίους η μέση επιβίωση παραμένει χαμηλή.

Στην Ογκολογία, ένας ασθενής θεωρείται πως έχει ιαθεί όταν περάσουν 5 χρόνια από τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του, και εξακολουθεί να είναι υγιής, δίχως υποτροπή ή μεταστάσεις.

Δεκαετία ή περισσότερο

Η μεγαλύτερη πρόοδος, σύμφωνα με την έκθεση του Macmillan, σημειώθηκε στην μέση επιβίωση από καρκίνο του παχέος εντέρου, η οποία 17πλασιάστηκε σε σύγκριση με το 1971.

Η μέση επιβίωση σε ασθενείς με μη-Χότζκιν λέμφωμα δεκαπλασιάστηκε, αυτή στον καρκίνο του πρωκτού επταπλασιάσθηκε, ενώ η μέση επιβίωση στον καρκίνο του μαστού διπλασιάστηκε.

Συνολικά, η μέση επιβίωση στον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του Χότζκιν και του μη Χότζκιν λεμφώματος, του λάρυγγα, του δέρματος (μελάνωμα), του προστάτη, των όρχεων, της μήτρας και του παχέος εντέρου είναι πλέον 10 ή περισσότερα χρόνια.

Τρομερή διακύμανση

Στους καρκίνους των νεφρών, του πρωκτού και της ουροδόχου κύστεως, η μέση επιβίωση κυμαίνεται από 5,3 έως 9 χρόνια, ενώ σε μορφές όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του παγκρέατος και του εγκεφάλου «η μέση επιβίωση εξακολουθεί να μετριέται σε εβδομάδες αντί για χρόνια», σύμφωνα με την έκθεση.

Έτσι, η μέση επιβίωση για τον καρκίνο του πνεύμονα αυξήθηκε από 11 σε 20 εβδομάδες, για τον καρκίνο του εγκεφάλου από 12 σε 28 εβδομάδες, ενώ για τον καρκίνο του παγκρέατος αυξήθηκε από 9 σε 12 εβδομάδες.

«Η έρευνα αυτή είναι πολύ σημαντική διότι αποκαλύπτει την αληθινή εικόνα για το πόσο επιζούν οι ασθενείς έπειτα από τη διάγνωση του καρκίνου», δήλωσε ο Ciarán Devane, εκτελεστικός διευθυντής του Macmillan.

«Τα καλά νέα, όμως, αμβλύνονται από την τρομερή διακύμανση μεταξύ των επιμέρους μορφών καρκίνου. Αν και μπορούμε να πανηγυρίζουμε για την κατακόρυφη αύξηση στην μέση επιβίωση από καρκίνους όπως του μαστού και του παχέος εντέρου, η πρόοδος ήταν δραματικά χαμηλή για καρκίνους όπως του πνεύμονα και του παγκρέατος.

»Είναι σαφές ότι πολύ, πολύ περισσότερα χρήματα πρέπει να επενδυθούν στην έρευνα, στις εγχειρήσεις και στη θεραπεία των καρκίνων με την φτωχότερη πρόγνωση».

Οι επιζήσαντες

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) και το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες θα διαγνωστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους με καρκίνο.

Το 65% από τους ασθενείς θα ζήσουν με τον καρκίνο τους επί πέντε χρόνια και πάνω - ποσοστό που εκτιμάται ότι σύντομα θα είναι 70%. Οι ασθενείς αυτοί αποκαλούνται επιζήσαντες, διότι επί τη ουσία έχουν νικήσει τον καρκίνο τους.

Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται πως ζουν περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι με ιστορικό καρκίνου, αντιπροσωπεύοντας το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα 11 εκατομμύρια από αυτούς ζουν στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι τόσοι είναι οι Ευρωπαίοι επιζήσαντες.

Ο αντίστοιχος αριθμός επιζησάντων στις ΗΠΑ ήταν πριν από 30 χρόνια 3 εκατομμύρια, ενώ  το 2020 αναμένεται να έχει φτάσει τα 16 εκατομμύρια - αύξηση που υπερβαίνει το 500%.

Από τους επιζήσαντες, σχεδόν δύο στους δέκα είναι γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, περίπου άλλοι τόσοι είναι άνδρες με καρκίνο του προστάτη, ενώ ένας στους δέκα έχει καρκίνο του παχέος εντέρου ή γυναικολογικό καρκίνο.

Οι επιζήσαντες του καρκίνου καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα: το 1% είναι ηλικίας κάτω των 19 ετών, το 5% 20-39 ετών, το 34% 40-64 ετών, ενώ το υπόλοιπο 60% είναι άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει τα 65 χρόνια.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα