TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ζούμε με χαλασμένα δόντια γιατί δεν έχουμε χρήματα να τα φτιάξουμε


Δημοσίευση: 14-3-2017, 11:39 Τελευταία ανανέωση: 14-3-2017, 11:45
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Περισσότεροι από ένας στους επτά Έλληνες αντιμετωπίζουν οδοντικά προβλήματα για τα οποία δεν ζητούν οδοντιατρική ή ορθοδοντική φροντίδα επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή), η χώρα μας είναι η τρίτη στην Ευρώπη σε ανεκπλήρωτες οδοντιατρικές ανάγκες.

Ειδικότερα, το 14,3% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 16 ετών έχουν οδοντικά προβλήματα για τα οποία δεν έχουν κάνει θεραπεία. Μεγαλύτερο είναι το αντίστοιχο ποσοστό μόνο στην Πορτογαλία (18,8%) και στην Λετονία (21,2%), τη στιγμή που όλες οι άλλες χώρες έχουν ποσοστό ανεκπλήρωτων οδοντιατρικών αναγκών κάτω από 12% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8%.

Η κύρια αιτία των ανεκπλήρωτων οδοντιατρικών αναγκών στην χώρα μας είναι το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν  ελάχιστα ή καθόλου το κόστος των οδοντιατρικών και ορθοδοντικών θεραπειών.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 12,9% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 16 ετών δεν κάνουν θεραπεία για τα οδοντικά προβλήματά τους για οικονομικούς λόγους και το 0,4% επειδή οι λίστες αναμονής στους λιγοστούς οδοντιάτρους των ασφαλιστικών ταμείων είναι πολύ μεγάλες.

Υπάρχει, βέβαια, και ένα 0,8% των Ελλήνων που φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο και ένα 0,5% που ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρόνο.

Από τις υπόλοιπες αιτίες των ανεκπλήρωτων οδοντιατρικών αναγκών, ξεχωρίζουν ο φόβος για τους οδοντιάτρους (0,8% του πληθυσμού) και η έλλειψη χρόνου (0,5% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών).

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, τα οποία είχε παρουσιάσει πριν από σχεδόν δύο χρόνια η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), σχεδόν τέσσερις στους δέκα μεσήλικες και ηλικιωμένοι έχουν απώλεια δοντιών την οποία αδυνατούν να διορθώσουν και έτσι αναγκάζονται να ζουν χωρίς δόντια.
 
Η κατάσταση αυτή κρύβει κινδύνους για την υγεία γιατί πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την φτωχή στοματική υγεία με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να απειλήσουν μέχρι και τη ζωή, λέει η ορθοδοντικός Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη.
 
«Η στοματική κοιλότητα αποτελεί εστία πολλών παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι όταν δεν αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη οδοντική υγιεινή και οδοντιατρική φροντίδα μπορεί να εξαπλωθούν σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος», εξηγεί. «Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας, για παράδειγμα, καρκίνου, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, διαβήτη ή μακροχρόνιας θεραπείας με κορτικοστεροειδή».

Μελέτες έχουν δείξει ότι «στους ασθενείς αυτούς η περιοδοντίτιδα μπορεί να συνδέεται με προβλήματα στην καρδιά (π.χ. ενδοκαρδίτιδα, οξεία μυοκαρδίτιδα), στον εγκέφαλο (αποστήματα), στο αναπνευστικό (π.χ. ιγμορίτιδα, λοιμώξεις και αποστήματα πευμόνων), ακόμα και με τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn) και το έμφραγμα», προσθέτει.

«Αν και αυτό δεν σημαίνει πως η περιοδοντίτιδα είναι η αιτία των παραπάνω νόσων, πιστεύεται ότι αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα», διευκρινίζει.

Και εξηγεί, πως τα μικρόβια του στόματος θα μπορούσαν να απειλήσουν την υγεία του σώματος με τρεις πιθανούς μηχανισμούς: την «μετανάστευσή» τους από το στόμα, την πρόσθετη επιβάρυνση του ήδη εξαντλημένου ανοσοποιητικού συστήματος και τους μικροτραυματισμούς του στόματος που επιτρέπουν στα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα