TA NEA Logo
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Φάρμακο για τον διαβήτη προστατεύει καρδιά, νεφρούς


Δημοσίευση: 13-6-2017, 13:54 Τελευταία ανανέωση: 13-6-2017, 13:54
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Ένα φάρμακο για τον διαβήτη δεν μειώνει μόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών και νεφρικών προβλημάτων, σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, προέρχονται από κλινική μελέτη σε 10.142 πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, οι οποίοι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, οι εθελοντές τους ήσαν άνδρες και γυναίκες με τύπου 2 διαβήτη οι οποίοι είτε ήσαν 30 ετών και πάνω και είχαν ιστορικό συμπτωματικής καρδιαγγειακής νόσου είτε ήσαν 50 ετών και πάνω και είχαν δύο περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (π.χ. έπασχαν από διαβήτη τουλάχιστον 10 χρόνια, είχαν υπέρταση κ.λπ.).

Κατά την έναρξη της μελέτης η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 63,3 έτη, η μέση διάρκεια του διαβήτη τους ήταν τα 13,5 χρόνια και το 65,6% από αυτούς είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ώστε άλλοι να παίρνουν το φάρμακο canagliflozin (καναγλιφλοζίνη) και οι υπόλοιποι μια ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο) για λόγους συγκρίσεως.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς επί μια πενταετία κατά μέσον όρο, διαπιστώνοντας πως όσοι είχαν λάβει το φάρμακο είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 33% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας με καρδιακή ανεπάρκεια.

Το φάρμακο σχετίσθηκε επίσης με σημαντική μείωση (κατά 40%) της έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας, ενώ φάνηκε να ελαττώνει και την αρτηριακή πίεση των εθελοντών. Σχετίσθηκε επίσης με απώλεια βάρους, η οποία είναι πολύ σημαντική για τους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Η στεφανιαία νόσος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των πασχόντων από τύπου 2 διαβήτη. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καναγλιφλοζίνη όχι μόνο προστατεύει από αυτήν τους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, αλλά παρέχει και άλλα οφέλη», δήλωσε ο καθηγητής Μπρους Νηλ, από τον οργανισμό The George Institute for Global Health που ηγήθηκε της νέας μελέτης.

Και συνέχισε: «Ο τύπου 2 διαβήτης εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο και χρειαζόμαστε φάρμακα τα οποία δεν θα αντιμετωπίζουν μόνο τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αλλά θα προστατεύουν τους ασθενείς από τους πολύ αληθινούς κινδύνους του εγκεφαλικού και του εμφράγματος».

Ωστόσο οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο φάνηκε να έχουν αυξημένες πιθανότητες ακρωτηριασμού, ένα εύρημα που «δεν ξέρουμε που οφείλεται και πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω», πρόσθεσε ο δρ Νηλ. Έως ότου γίνει αυτό όμως, «καλό είναι να μην χορηγείται σε άτομα υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό», συνέστησε.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε επίσης στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ADA 2017) που διεξάγεται στο Σαν Ντιέγκο.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα