TA NEA Logo
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Γιατί δεν πρέπει να παίρνουμε επί μήνες φάρμακα για τις καούρες


Δημοσίευση: 4-7-2017, 21:31 Τελευταία ανανέωση: 4-7-2017, 21:31
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι ηλικιωμένοι που παίρνουν επί μήνες ή χρόνια φάρμακα για τις καούρες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Η προειδοποίηση αυτή δεν είναι η πρώτη που απευθύνεται σε όσους νομίζουν ότι οι επονομαζόμενοι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι κάτι σαν καραμέλες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωσή τους με νεφρικά προβλήματα, άνοια και κατάγματα οστών.

Στην παρούσα μελέτη, «οι πιθανότητες θανάτου αυξάνονταν κατ’ αναλογίαν με τη διάρκεια λήψης των φαρμάκων», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Ziyad Al-Aly, διευθυντής Κλινικής Επιδημιολογίας στον νοσηλευτικό οργανισμό VA St. Louis Healthcare System.

Και εξήγησε ότι ενώ η συνιστώμενη διάρκεια λήψης τους είναι για τα περισσότερα από αυτά μικρή (λ.χ. δύο έως οκτώ εβδομάδες για το πεπτικό έλκος), πολλοί ασθενείς τα λαμβάνουν επί μήνες ή χρόνια.

Έτσι, σε σύγκριση με όσους παίρνουν μια άλλη οικογένεια φαρμάκων για το έλκος, τους λεγόμενους ανταγωνιστές των Η2-υποδοχέων, όσοι παίρνουν PPIs επί έναν χρόνο έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, είπε ο δρ Al-Aly, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις.

Όσοι όμως παίρνουν τα PPIs για ένα έως δύο χρόνια, έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες θανάτου.

Αντιθέτως, όσοι παίρνουν τα φάρμακα για 30 ημέρες που είναι μια καλή μέση διάρκεια θεραπείας, δεν διατρέχουν πρόσθετο κίνδυνο.

Βέβαια, αυτό που υποδηλώνει η μελέτη είναι μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, έσπευσε να διευκρινίσει ο δρ Al-Aly. Επιπλέον, στα στοιχεία που αναλύθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονταν οι αιτίες θανάτου και αυτό είναι ένα από τα βασικά, αδύναμα σημεία της μελέτης.

Παρ’ όλα αυτά, τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα που λένε ότι υπάρχουν κίνδυνοι από τη λήψη των PPIs κατά το δοκούν και επομένως δεν πρέπει ποτέ να τα παίρνουμε δίχως ιατρική συνταγή, ούτε για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από εκείνο που έχει συστήσει ο γιατρός.

Τα PPIs που εξετάστηκαν στη νέα μελέτη είναι η εσομεπραζόλη (esomeprazole), η ομεπραζόλη (omeprazole), η λανσοπραζόλη (lansoprazole), η παντοπραζόλη (pantoprazole) και η ραμπεπραζόλη (rabeprazole).

Αντίστοιχα, οι ανταγωνιστές των Η2-υποδοχέων που εξετάστηκαν είναι η σιμετιδίνη (cimetidine), η φαμοτιδίνη (famotidine) και η ρανιτιδίνη (ranitidine).

Και οι δύο οικογένειες φαρμάκων συνιστώνται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το πεπτικό έλκος.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από σχεδόν 275.000 ανθρώπους που έπαιρναν PPIs, 75.000 που έπαιρναν ανταγωνιστές των Η2-υποδοχέων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ανά 500 ασθενείς που υπερβαίνουν τη συνιστώμενη δοσολογία και παίρνουν τα PPIs για έναν χρόνο, καταγράφεται 1 πρόσθετος θάνατος, ο οποίος δεν θα είχε συμβεί δίχως αυτή την κατάχρηση.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα