TA NEA Logo
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
10 τρόφιμα που μας οδηγούν ή μας προστατεύουν από το έμφραγμα


Δημοσίευση: 8-3-2017, 14:31 Τελευταία ανανέωση: 8-3-2017, 14:31
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Σχεδόν οι μισοί θάνατοι από έμφραγμα, εγκεφαλικό και διαβήτη σχετίζονται με την υπερκατανάλωση ή την ανεπαρκή κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη επικεφαλής της οποίας είναι μία Ελληνίδα ειδικός.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα προγενέστερων επιδημιολογικών μελετών, η δρ Ρενάτα Μίχα και οι συνεργάτες της στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο με βάση το οποίο υπολόγισαν ότι το 45,4% των θανάτων από καρδιομεταβολικά αίτια κάθε χρόνο σχετίζονται με 10 τρόφιμα και τους συνδυασμούς τους στο ημερήσιο διαιτολόγιο.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η δυτικού τύπου διατροφή περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα, αλλά και ότι δεν περιέχει αρκετά υγιεινά» δήλωσε η δρ Μίχα, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια επιφορτισμένη με ερευνητικό έργο (research assistant professor) στη Σχολή Επιστήμης & Πολιτικών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήμα, ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της υγείας είναι το πολύ αλάτι στο φαγητό, στο οποίο οι επιστήμονες απέδωσαν το 9,5% των καρδιομεταβολικών θανάτων.

Οι επόμενοι σημαντικοί παράγοντες είναι:

* Η χαμηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων (8,5% των θανάτων)

* Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών (8,2% των θανάτων)

* Η χαμηλή κατανάλωση θαλασσινών πλουσίων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (7,8% των θανάτων)

* Η χαμηλή κατανάλωση λαχανικών (7,6% των θανάτων)

* Η χαμηλή κατανάλωση φρούτων (7,5% των θανάτων)

* Η υψηλή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη (7,4% των θανάτων).

* Η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως (6% των θανάτων)

Η χαμηλή κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών από πηγές όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο ευθύνεται για λίγο περισσότερο από το 2% των καρδιομεταβολικών θανάτων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τέλος, η υπερκατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως το μοσχαρίσιο και το χοιρινό, ευθύνεται για λιγότερο από 0,5% των θανάτων από έμφραγμα, εγκεφαλικό και διαβήτη.

Τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν πως «πρέπει να τρώμε περισσότερα από τα καλά τρόφιμα και λιγότερα από τα επιζήμια», εξήγησε η δρ Μίχα.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τέσσερις μερίδες λαχανικά την ημέρα (αντιστοιχούν σε 2 φλιτζάνια βρασμένα λαχανικά ή 4 φλιτζάνια ωμά) και τρεις μερίδες φρούτα (π.χ. ένα μήλο, ένα αχλάδι και μισό μπανάνα).

Πρέπει επίσης να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι, επεξεργασμένα κρεατικά και ροφήματα με ζάχαρη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). 



Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα