TA NEA Logo
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα τεχνητά γλυκαντικά ανοίγουν την όρεξη


Δημοσίευση: 13-7-2016, 11:37 Τελευταία ανανέωση: 13-7-2016, 11:48
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η συστηματική κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αλλάζει ορισμένους μοριακούς μηχανισμούς στον εγκέφαλο, εντείνοντας το αίσθημα της πείνας, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Τα ευρήματα αυτά, που προέρχονται από έρευνα στο εργαστήριο, εξηγούν εκείνα προγενέστερων μελετών σε ανθρώπους οι οποίες είχαν δείξει πως όσοι καταναλώνουν λάιτ τρόφιμα και ροφήματα δεν έχουν «ανοσία» στην παχυσαρκία.

Υποδήλωνουν επίσης ότι είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τους μηχανισμούς ρύθμισης της όρεξης και την αντίληψη της γεύσης, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Κέντρου Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Garvan, οι οποίοι μελέτησαν τα «μυγάκια» των φρούτων (δροσόφιλες).

Οι ερευνητές έδιναν επί μέρες στα μυγάκια διατροφή πλούσια σε συνθετικό γλυκαντικό σουκραλόζη, διαπιστώνοντας ότι στην αρχή δεν τα επηρέαζε ιδιαίτερα.

Έπειτα από πέντε μέρες όμως, τα έντομα είχαν αρχίσει να τρώνε περισσότερο και έγιναν υπερκινητικά, ενώ έδειχναν να έχουν γίνει πολύ πιο ευαίσθητα στα σάκχαρα των τροφίμων αφού τα αποζητούσαν επίμονα.

«Συμπεριφέρονταν σαν να μην είχαν φάει τίποτα, όταν στην πραγματικότητα δεν σταματούσαν να τρώνε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιβλέπων ερευνητής δρ Γκρεγκ Νίλι, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. «Μάλιστα έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στα τρόφιμα που εκ φύσεως έχουν γλυκιά γεύση, αυξάνοντας κατά 30% την κατανάλωση θερμίδων από αυτά».

Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι αυτό οφειλόταν στο ότι το τεχνητό γλυκαντικό είχε αυξήσει την αντίληψη της γλυκιάς γεύσης στα έντομα.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όταν διαταράσσεται συνεχώς η ισορροπία της γλυκιάς γεύσης έναντι των θερμίδων στην ημερήσια διατροφή, ο εγκέφαλος αναπροσαρμόζεται και αυξάνει την ολική κατανάλωση θερμίδων», τόνισε ο δρ Νίλι.

Και κατέληξε: «Πολλές προγενέστερες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και της μεταβολικής απορύθμισης, αλλά έως τώρα ήταν άγνωστοι οι υπαίτιοι μηχανισμοί.

»Η μελέτη μας είναι η πρώτη που υποδεικνύει έναν πιθανό αιτιολογικό μηχανισμό, ο οποίος εδρεύει στον εγκέφαλο».



Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα