TA NEA Logo
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα μέρα παρά μέρα


Δημοσίευση: 2-5-2017, 17:20 Τελευταία ανανέωση: 2-5-2017, 17:20
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν τα περιττά τους κιλά τρώγοντας ό,τι θέλουν τη μια μέρα και μένοντας νηστικοί την άλλη, ίσως δεν αποκομίζουν τα οφέλη που προσδοκούν.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η μέθοδος του «μέρα παρά μέρα» δεν παρέχει κάτι ιδιαίτερο στο αδυνάτισμα, σε σύγκριση με ένα πρόγραμμα καθημερινής δίαιτας.

Στην πραγματικότητα, η απώλεια βάρους με μια κλασική δίαιτα έφθασε κατά μέσον όρο το 5,3% του αρχικού σωματικού βάρους έπειτα από ένα χρόνο, ενώ εκείνη σε όσους έκαναν δίαιτα μέρα παρά μέρα ήταν κατά μέσον όρο 6%.

«Επειδή είναι δύσκολο να προσέχει κανείς καθημερινά τι και πόσο τρώει, πολλοί ελπίζουν ότι κάνοντας αυστηρή δίαιτα μέρα παρά μέρα θα διευκολύνεται και πιθανώς θα επιταχύνεται το αδυνάτισμα, αφού θεωρητικώς μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον η προσπάθεια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κρίστα Βαρέϊντι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κινησιολογίας & Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο.

«Η μελέτη μας, όμως, έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει και πως η επιτυγχανόμενη απώλεια βάρους είναι παραπλήσια».

Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στο ότι οι εθελοντές κατόρθωναν να μένουν σχεδόν νηστικοί την ημέρα της αυστηρής δίαιτας.

«Εκείνη την ημέρα έπρεπε να περιορίζονται σε 500 θερμίδες όλη μέρα, αλλά οι περισσότεροι κατέληξαν να τρώνε παραπάνω», εξήγησε η δρ Βαρέϊντι. «Έχασαν, όμως, βάρος διότι μείωναν τις ποσότητες του φαγητού που κατανάλωναν την ημέρα κατά την οποία θεωρητικώς μπορούσαν να τρώνε ό,τι ήθελαν».

Στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, συμμετείχαν 100 παχύσαρκοι εθελοντές, μέσης ηλικίας 44 ετών, οι οποίοι χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες.

Οι δύο από αυτές έκαναν δίαιτα (είτε μια κλασική δίαιτα που απαιτούσε μείωσε κατά 25% των ημερήσιων θερμίδων τους κάθε μέρα, είτε την «δίαιτα μέρα παρά μέρα» που απαιτούσε τη μια μέρα να τρώνε το 25% των ημερήσιων θερμίδων και την άλλη το 125%) και η τρίτη δεν έκανε καμία δίαιτα (ομάδα ελέγχου).

Τα ποσοστά εγκατάλειψης της προσπάθειας έφθασαν στο 38% στην δίαιτα μέρα παρά μέρα, αλλά μόνο στο 29% στην ομάδα που έκανε την κλασική δίαιτα.

Η διαφορά αυτή αποδίδεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όποιος προσπαθεί να βγάλει όλη τη μέρα με ποσότητα φαγητού που αντιστοιχεί σε τέσσερα μικρά (περίπου 25 γραμμάρια) κουλούρια με σουσάμι.

Οι λιγοστοί εθελοντές, πάντως, που κατόρθωσαν να τηρήσουν το πρόγραμμα των εναλλαγών, έχασαν από 10 έως 25 κιλά μέσα σε ένα χρόνο, φροντίζοντας να τρώνε την ημέρα της αυστηρής δίαιτας πολλές πρωτεΐνες διότι προάγουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, είπε η δρ Βαρέϊντι.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η δίαιτα μέρα παρά μέρα δεν πλήττει την υγεία, καθώς έως το τέλος της μελέτης (έπειτα από 12 μήνες) δεν παρατηρήθηκαν επιβαρυντικές διαφορές στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, και σε διάφορους άλλους δείκτες στο αίμα.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα