TA NEA Logo
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα πρώτα σημάδια της ανορεξίας


Δημοσίευση: 13-8-2009, 07 Τελευταία ανανέωση: 13-8-2009, 11:28
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου
Σκελετωμένα σώματα, πρόσωπα αποστεωμένα από την ασιτία, όπως επιτάσσουν τα σύγχρονα πρότυπα στην τηλεόραση και τις πασαρέλες ανά τον κόσμο. Μια νόσος η οποία, σύμφωνα με τους αριθμούς, μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε πολλά από τα θύματά της.

Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι απειλεί κυρίως τη νέα γενιά, αφού παγκοσμίως 7 στις 100 γυναίκες ηλικίας 15-19 ετών πάσχουν από νευρική ανορεξία. Μάθετε πώς να «διαγνώσετε» τη νόσο και να βοηθήσετε τους ασθενείς, προτού πάρουν τον δρόμο χωρίς επιστροφή, όπως συμβουλεύουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κλίβελαντ.

Η νευρική ανορεξία κατατάσσεται στις ψυχικές νόσους με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, τα οποία φτάνουν μέχρι και το 20%. Πρόκειται για μια ψυχογενή διατροφική διαταραχή, ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας, η οποία εξηγείται αφ΄ ενός από το γεγονός ότι το άτομο έχει διαστρεβλωμένη εικόνα για το πώς θα πρέπει να είναι το ανθρώπινο σώμα, αφ΄ ετέρου από τον παράλογο φόβο του ότι με την πρόσληψη τροφής θα παχύνει.

Αν και οι έρευνες της επιστήμης βρίσκονται εν εξελίξει, έχει βρεθεί ότι αφορά έναν συνδυασμό φυσιολογικών, ψυχικών και κοινωνικών συνθηκών:

Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Σε συνδυασμό με τα πρότυπα που επιβάλλονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους ευνοεί την εμφάνιση νευρικής ανορεξίας, κυρίως στα νεαρά κορίτσια.

Δυσάρεστα γεγονότα

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα ψυχοφθόρο διαζύγιο, μια σοβαρή ασθένεια ή ακόμη και η οικονομική δυσχέρεια μπορεί γίνουν «σύμμαχοι» της νευρικής ανορεξίας.

Γενετικοί παράγοντες και κληρονομικότητα

Άτομα με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό (παχυσαρκία, κατάθλιψη, άγχος) είναι πιο επιρρεπή στη νόσο. Σύμφωνα με τον Γουόλτερ Κέιλ, ψυχίατρο στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, το 10% των ατόμων με νευρική ανορεξία έχουν έναν συγγενή που υποφέρει από παρόμοια ασθένεια.

Όπως διευκρινίζει, υπεύθυνο γι΄ αυτό δεν είναι μόνο ένα γονίδιο: «Όλες οι σύνθετες ασθένειες οφείλονται σε περισσότερα δυσλειτουργικά γονίδια».

Η κλιμάκωση

*Αρχικά η διάθεση του ατόμου που πάσχει από νευρική ανορεξία χαλάει και το μόνο που σκέφτεται είναι να χάσει κιλά.

*Ο τόσο έντονος περιορισμός της τροφής οδηγεί σε κακή διατροφή και μη υγιή απώλεια βάρους. 

* Όσο η κακή διατροφή συνεχίζεται, τόσο οι χημικές συνθέσεις του εγκεφάλου, αλλά και ο μεταβολισμός, αλλάζουν. 

* Ως εκ τούτου η όρεξη περιορίζεται, ενώ η ικανότητα του ασθενούς να σκεφτεί καθαρά και να κάνει σωστές επιλογές αμβλύνεται.

Οι «ιδιοτροπίες»

Το άτομο που έχει νευρική ανορεξία: ? Φτιάχνει τους δικούς του κανόνες διατροφής, συνήθως κατά το δοκούν. Μπορεί δηλαδή να κόψει το γάλα και τα κρέατα, επειδή θεωρεί ότι έχουν πολλές θερμίδες. 

*Δημιουργεί τη δική του ιεροτελεστία ως προς την ποσότητα και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να καταναλώνει τις τροφές (π.χ. να μασάει τις μπουκιές με έναν συγκεκριμένο ρυθμό κ.ο.κ).

*Αναπτύσσει φοβία με το φαγητό, χάνει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται το αίσθημα της πείνας ή εκπαιδεύεται να το αγνοεί. Τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας είναι κατ΄ αρχάς η αποδοχή του προβλήματος από την πλευρά του ασθενούς και η έγκαιρη επιστημονική διάγνωση.

Τέσσερις τρόποι αντιμετώπισης

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Αν και κανένα φάρμακο δεν έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διατροφικής διαταραχής, ο γιατρός μπορεί να συστήσει αντικαταθλιπτικά- εφ΄ όσον, όμως, ο ασθενής έχει καταφέρει να κερδίσει βάρος.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Ο ρόλος της συμβουλευτικής είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση της νόσου, αλλά δεν αρχίζει προτού ο ασθενής ξεπεράσει τη διατροφική κρίση. Κι αυτό γιατί μέχρι τότε δεν διαθέτει τη σωματική ευεξία που είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ψυχοθεραπευτή.

Α) Ατομική θεραπεία: Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, όπως λέγεται επισήμως, διδάσκει στον ασθενή τρόπους για να αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά του σε θέματα διατροφής, να αυξήσει το σωματικό βάρος και να αποθεραπευτεί.

Β) Ομαδική θεραπεία: Μπορεί να κάνει θαύματα, με την προϋπόθεση ότι το άτομο που πάσχει έχει τη δυνατότητα να μοιράζεται με τους υπόλοιπους κοινά συναισθήματα, φοβίες, επιτυχίες και αποτυχίες.

Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ Εξ ίσου αναγκαία, μια και ο διαιτολόγος είναι εκείνος που θα καταρτίσει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ατόμου. Παράλληλα, είναι εκείνος που θα προσπαθήσει να αλλάξει την αντίληψη του ατόμου για την τροφή, έτσι ώστε να επιλέγει τροφές που του αρέσουν και όχι όσες έχουν λίγες θερμίδες. 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Δεδομένου ότι η ασθένεια είναι ψυχογενής, η υποστήριξη από τα μέλη της οικογένειας και του στενού περιβάλλοντος είναι καθοριστικής σημασίας. Ωστόσο, οι κοντινοί άνθρωποι βοηθούν και σε πρακτικό επίπεδο. Μπορούν δηλαδή να μαγειρεύουν ό,τι τραβάει η όρεξη του ανορεξικού.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα