TA NEA Logo
Τρίτη 24 Απριλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η σεξουαλική ζωή επηρεάζει την παραγωγικότητα στη δουλειά


Δημοσίευση: 7-3-2017, 07:50 Τελευταία ανανέωση: 7-3-2017, 07:53
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η καλή ερωτική ζωή στο σπίτι δεν κάνει καλό μόνο στη σχέση και στην υγεία, αλλά είναι πιθανό να ανοίγει τον δρόμο και για... προαγωγή στη δουλειά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι παντρεμένοι που έχουν δραστήρια και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή με τον/την σύζυγό τους έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι παραγωγικοί στην εργασία τους, σε σύγκριση με όσους περνούν τις νύχτες τους με την πλάτη γυρισμένη στο έτερό τους ήμισυ.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη εκτιμούν ότι το όφελος στη δουλειά πηγάζει από μία φυσική ουσία που παράγει ο εγκέφαλος, την ντοπαμίνη.

Αν και η ντοπαμίνη είναι περισσότερο γνωστή ως η ουσία που ρυθμίζει τις κινήσεις του σώματος (η έλλειψή της είναι υπαίτια για τα κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον), στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντική για το αίσθημα ευφορίας, αφού παράγεται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης και είναι η ουσία της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης.

Όταν αυξάνονται τα επίπεδά της στον οργανισμό, όπως συμβαίνει όταν κάνουμε σεξ, καταπραΰνεται το στρες και το άγχος, βελτιώνεται η ψυχική διάθεση και οι επιδράσεις αυτές διαρκούν επί 24 ώρες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Κιθ Λέβιτ, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής & Οργανωτικής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι με καλή σεξουαλική ζωή είναι πιο παραγωγικοί είναι έναςαπό τους βασικούς κανόνες του καλού μάνατζμεντ: οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι καλοί εργαζόμενοι.

«Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης που συμπεριλαμβάνει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να είναι ευτυχισμένοι και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην εργασία τους», είπε.

Όπως γράφουν ο δρ Λέβιτ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση Journal of Management, η νέα μελέτη βασίσθηκε σε 159 παντρεμένους εργαζόμενους, τους οποίους παρακολούθησαν επί δύο εβδομάδες, ζητώντας τους να συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια δύο φορές την ημέρα.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, όταν είχαν κάνει σεξ το προηγούμενο βράδυ, ανέφεραν πιο θετική στάση στη δουλειά την επομένη μέρα, ανεξάρτητα από το επίπεδο ικανοποίησης από τον γάμο τους αλλά και την ποιότητα του ύπνου τους - δύο παραμέτρους που συχνά επηρεάζουν την ψυχική διάθεση.

Επιπλέον, το σεξ στο σπίτι σχετιζόταν με αύξηση της ικανοποίησης από τη δουλειά και της συγκέντρωσης σε αυτήν την επόμενη ημέρα.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν για άνδρες και γυναίκες, και φάνηκε να διατηρούνται για τουλάχιστον 24 ώρες.

«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν υπενθύμιση ότι το σεξ παρέχει κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη και είναι σημαντικό να το θέτουμε ως προτεραιότητα», τόνισε ο δρ Λέβιτ. «Πρέπει απλώς να βρίσκουμε χρόνο γι’ αυτό».Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα