TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Βρετανία: Γυναίκα έμεινε ανάπηρη από «πονοκέφαλο του σεξ»


Δημοσίευση: 26-6-2017, 12:55 Τελευταία ανανέωση: 26-6-2017, 12:55
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Μία Βρετανίδα έμεινε παράλυτη την ώρα του οργασμού, επειδή ο «πονοκέφαλος του σεξ» από τον οποίο νόμιζε ότι έπασχε ήταν τελικά σοβαρό αγγειακό πρόβλημα στον εγκέφαλο.

Το συμβάν συνέβη πριν από πέντε χρόνια, όταν η 38χρονη εκείνη την εποχή Λουσίντα Άλεν, που ήταν έγκυος στον έκτο μήνα, έκανε σεξ με τον σύζυγό της, Τόνυ.

Μετά τον οργασμό, η Λουσίντα ένιωσε έναν ανυπόφορο, οξύ πόνο πάνω από το δεξιό μάτι της, αλλά αρχικά δεν ανησύχησε επειδή συχνά εκδήλωνε σεξουαλικό πονοκέφαλο.

Αυτή τη φορά όμως ο πόνος δεν υποχώρησε όπως συνήθως, ενώ σύντομα η γυναίκα αδυνατούσε να μιλήσει και να κινήσει την μία πλευρά του σώματός της.

Ο σύζυγός της την μετέφερε άρον-άρον στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια, για τα οποία χρειάσθηκενα την υποβάλλουν σε κρανιοτομή και στη συνέχεια να την βάλουν σε τεχνητό κώμα, ώστε να ηρεμήσει ο εγκέφαλός της και να σωθεί το μωρό και εκείνη.

Όλα πήγαν καλά και το Νοέμβριο του 2012 γεννήθηκε η κόρη του ζευγαριού Μαρί-Άλις. Η νεαρή μητέρα, όμως, απέμεινε με μόνιμη αναπηρία στην αριστερή πλευρά του σώματός της και σήμερα μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.

Η Λουσίντα δημοσιοποίησε την περίπτωσή της στον βρετανικό Τύπο, για να ενημερώσει τις γυναίκες πως οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι δεν είναι πάντοτε αθώοι.

Όπως είχε γράψει στα ΝΕΑ, η δρ Εύη Κυράνα, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι είναι ένα είδος κεφαλαλγίας που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και μπορεί να εκδηλωθεί στη διάρκεια του σεξ, του οργασμού ή της αυτοϊκανοποίησης.

Μερικές φορές ο πονοκέφαλος κλιμακώνεται σταδιακά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται απότομα κατά τον οργασμό και γίνεται αισθητός ως έντονος και διαπεραστικός πόνος.

Συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να παραταθεί για λίγες ώρες ή, σπανίως, για λίγες ημέρες.

Οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι μπορεί να συμβαίνουν κάθε φορά που το άτομο έρχεται σε οργασμό ή σποραδικά, ενώ είναι πιο συχνοί στους άνδρες καθώς και σε άτομα που έχουν ατομικό ιστορικό ημικρανικών κρίσεων ή άλλων κεφαλαλγιών.

Η αιτία των πονοκεφάλων αυτών δεν έχει έως σήμερα αποσαφηνιστεί, αλλά ενδέχεται να σχετίζονται με σπασμούς των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι.

Οι σπασμοί αυτοί φαίνεται πως απέβησαν μοιραίοι στην περίπτωση της Λουσίντα αφού, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, είχε γεννηθεί με μια συγγενή ανωμαλία διάπλασης σε ένα αγγείο του εγκεφάλου της, η οποία της προκαλούσε πονοκέφαλο μετά τον οργασμό και τελικά οδήγησε στα εγκεφαλικά της.

«Αν και οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι είναι ενοχλητικοί, συνήθως δεν είναι επικίνδυνοι. Ωστόσο, όποιος υποφέρει από αυτούς, καλό είναι να απευθυνθεί σε έναν γιατρό ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να αποκλειστούν τυχόν παθήσεις που θα μπορούσαν να ευθύνονται για την ανάπτυξή τους», συνιστά η δρ Κυράνα.Πηγή : Web Only
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα