TA NEA Logo
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι έξυπνοι μπορεί να ζουν περισσότερο
Οι ερευνητές μιας νέας μελέτης εικάζουν πως όσοι έχουν υψηλή νοημοσύνη καταφέρνουν να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και κερδίζουν χρόνια ζωής

Δημοσίευση: 20-7-2017, 07 Τελευταία ανανέωση: 20-7-2017, 08:09
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Ο δείκτης νοημοσύνης σχετίζεται ισχυρά με τη μακροζωία, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία οι οποίοι παρακολούθησαν 65.000 ανθρώπους από τη γέννησή τους έως την ηλικία των 79 ετών.

Οπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν υψηλό IQ στα 11 τους χρόνια είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών από καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό ή ορισμένους καρκίνους. Είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τραυματισμούς, πεπτικές παθήσεις και άνοια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εικάζουν πως οι ευφυείς άνθρωποι φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους (λ.χ. έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν και περισσότερες να ζουν υγιεινά) και γι’ αυτό ζουν περισσότερο. Δεν αποκλείεται, όμως, η εξήγηση της συσχέτισης να είναι τα γονίδιά τους: ίσως αυτά που τους χαρίζουν υψηλή ευφυΐα να τους προσδίδουν και καλύτερη υγεία.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), πραγματοποιήθηκε σε 33.536 άνδρες και 32.229 γυναίκες που γεννήθηκαν στη Σκωτία το 1936.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την ευφυΐα τους το 1947 και στη συνέχεια τους παρακολούθησαν επί 68 χρόνια, έως τον Δεκέμβριο του 2015. Αφού έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματά τους (λ.χ. την ηλικία, το φύλο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε ηλικία 11 ετών είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να βρίσκονται ακόμα εν ζωή.

Τα ποσοστά. Στην πραγματικότητα, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από κάποια πνευμονοπάθεια, 25% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από στεφανιαία νόσο και 24% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Είχαν επίσης 19% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από τραυματισμό, 18% λιγότερες πιθανότητες να έχουν χάσει τη ζωή τους από καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα (λ.χ. του πνεύμονα) ή από πεπτικές νόσους, καθώς και 16% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από άνοια.

Ειδικά όσον αφορά τους καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα, φάνηκε να έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα, 23% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του στομάχου και 19% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.Ηταν επίσης μειωμένος κατά 11% έως 15% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του οισοφάγου, του ήπατος και του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν πού ακριβώς οφείλεται η συσχέτιση της ευφυΐας με την καλύτερη υγεία, αλλά συνεχίζουν την ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξαν όλ’ αυτά τα χρόνια για να βρουν κάποιες εξηγήσεις.

«Είμαι αισιόδοξος για τα ευρήματά μας. Πιστεύω ότι αν βρούμε τι κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι και τους μιμηθούμε, θα έχουμε όλοι την ευκαιρία για μια πιο παρατεταμένη και υγιή ζωή» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ιαν Ντίρι, καθηγητής Ψυχολογίας και διευθυντής στο Κέντρο Νοητικής Γήρανσης και Νοητικής Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου.

«Δεν ξέρουμε ακόμα τι ευθύνεται, αλλά αφήνουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Ο τρόπος ζωής, το μορφωτικό επίπεδο, η παιδεία στο θέμα της υγείας, οι λιγότερες στερήσεις και τα γονίδια είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να εμπλέκονται. Τους εξετάζουμε όλους».

Σε ένα σχόλιό τους που συνοδεύει τη νέα μελέτη στην BMJ, επιστήμονες από το πανεπιστημιακό ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία, γράφουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης φαίνεται να σχετίζεται πιο ισχυρά με το κάπνισμα.

«(Η μελέτη) υποδηλώνει ότι το IQ στην παιδική ηλικία σχετίζεται ισχυρά με αιτίες θανάτου οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου» γράφουν. «Το κάπνισμα και η κατανομή του στο κοινωνικοοικονομικό φάσμα φαίνεται πως είναι ιδιαίτερης σημασίας στην παρούσα μελέτη. Απομένει να δούμε αν αυτό είναι η μοναδική εξήγηση ή αν ο δείκτης νοημοσύνης σηματοδοτεί κάτι βαθύτερο (και πιθανώς γενετικό) στη συσχέτισή του με τη μακροζωία».Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα