TA NEA Logo
Πέμπτη 24 Μαίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τι κρύβει το... σάλιο
Η υπερβολική σιελόρροια μπορεί να είναι ένδειξη για σοβαρές παθήσεις

Δημοσίευση: 18-2-2010, 07 Τελευταία ανανέωση: 18-2-2010, 10:38
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου
Δεν τρέχουν τα σάλια μόνο από λαιμαργία ή... ερωτική επιθυμία, κατά τη λαϊκή ρήση, αλλά και από πραγματικά ιατρικά προβλήματα. Σιελόρροια, όπως εξηγεί ο κ. Γ. Λάσκαρης, είναι η υπερβολική παραγωγή σάλιου, που συχνά τρέχει και έξω από το στόμα.

Η φυσιολογική παραγωγή σάλιου είναι 1-1,5 λίτρο την ημέρα. Οι κύριες λειτουργίες του είναι: α) εφύγρανση του στόματος, β) συμβολή στην άμυνα του στόματος έναντι μικροβίων, γ) συμμετοχή στην πέψη των τροφών και την κατάποση, δ) συμβολή στην ομιλία, ε) δράση ως ρυθμιστικό διάλυμα, εξουδετερώνοντας οξέα του στομάχου που παλινδρομούν στον οισοφάγο.

Τα αίτια της σιελόρροιας, είναι πολλά:

1. Τοπικά νοσήματα στο στόμα. Στην ομάδα αυτή ανήκουν νοσήματα που προκαλούν επώδυνες (πληγές) στο στόμα (π.χ. άφθες, ερπητική στοματίτιδα, πέμφιγα κ.ά.), καθώς και τοποθέτηση νέων οδοντοστοιχιών που προκαλούν τοπικό ερεθισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η σιελόρροια είναι ήπια.

2. Συστηματικά νοσήματα. Στην ομάδα αυτή ανήκουν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου, νευρολογικά νοσήματα (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, νόσος του Ρarkinson, νόσος Αlzheimer, σύνδρομο Down, πάρεση του προσωπικού νεύρου, χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα κ.ά.). Σε όλα τα νευρολογικά προβλήματα δεν υπάρχει υπερπαραγωγή σάλιου, αλλά χαλάρωση στον νευρομυϊκό έλεγχο κατακράτησης του σάλιου στο στόμα, και μειωμένη κατάποσή του.

3. Φάρμακα
. Πρόκειται για ανεπιθύμητη δράση ορισμένων φαρμάκων που προκαλούν αυξημένη παραγωγή σάλιου. Στην ομάδα αυτή υπάγονται φάρμακα όπως η κλοζαπίνη, η κλοναζεπίνη, η πιλοκαρπίνη, το λίθιο, τα ιωδιούχα και τα βαρέα μέταλλα (αρσενικό, υδράργυρο, βισμούθιο κ.ά.).

4. Ψυχογενή αίτια. Πρόκειται για ψευδή εντύπωση υπερπαραγωγής σάλιου σε ανθρώπους που δεν ανήκουν σε καμία από τις πιο πάνω κατηγορίες, που παραπονούνται για υπερπαραγωγή σάλιου και συνεχώς πτύουν το σάλιο που φυσιολογικά παράγεται. Είναι συνήθως αγχωτικοί.

5. Ιδιοπαθή παροξυσμικά. Οι ασθενείς εμφανίζουν κατά διαστήματα επεισόδια αυξημένης παραγωγής σάλιου βραχείας διάρκειας (2΄- 10΄), που προκαλείται από υπερδιέγερση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, άγνωστης αιτίας. Συνήθως προηγείται ήπια ναυτία ή γαστρικός (στομαχικός) φόρτος ή ήπιος πόνος.

«Γενικά, η σιελόρροια που οφείλεται σε αυξημένη παραγωγή σάλιου είναι σπάνια, ενώ τις πιο πολλές φορές είναι φαινομενική από μειωμένη κατάποση του σάλιου και αδυναμία συγκράτησης στο στόμα», λέει ο κ. Λάσκαρης.

Τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη σιαλόρροια είναι: α) ψυχολογικά, όπως ανασφάλεια, εκνευρισμός, κοινωνική απομόνωση, β) λέρωμα των ρούχων, γ) δυσκολία στην ομιλία, δ) χειλίτιδα από εφύγρανση και γλείψιμο του χείλους, ε) λοιμώξεις από τον μύκητα Candida albicans στις γωνίες των χειλέων και τα χείλη και στ) αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Η θεραπεία

«Το πρώτο μέλημα του ασθενούς είναι να συμβουλευτεί ειδικό στοματολόγο, που θα προσδιορίσει επακριβώς την αιτία», συνιστά ο κ. Λάσκαρης. «Αρκετές περιπτώσεις σιελόρροιας είναι ήπιες και εφήμερες και υποχωρούν σταδιακά χωρίς θεραπεία. Σε περιπτώσεις που είναι αποτέλεσμα τοπικής νόσου στο στόμα ή συστηματικής νόσου, η αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος βελτιώνει ή και αποκαθιστά πλήρως τη σιελόρροια.

»Σε περιπτώσεις συνεχούς και μεγάλης σιελόρροιας, χρησιμοποιούνται φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή του σάλιου π.χ. αντιχολινεργικά, αγχολυτικά, σκοπολαμίνη. Πρόσφατα, έχει χρησιμοποιηθεί ένεση botulinum toxin (μπότοξ) μέσα στους μεγάλους σιαλογόνους αδένες, με προσωρινή μόνο βελτίωση».

Σε αρκετές περιπτώσεις, η λογοθεραπεία βελτιώνει τη νευρομυϊκή λειτουργία της γλώσσας, των χειλιών και της περιστοματικής περιοχής και μειώνει τη σιελόρροια.

«Σε σοβαρές και επίμονες περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί χειρουργικές παρεμβάσεις που στοχεύουν είτε στη μείωση παραγωγής σάλιου είτε σε βελτίωση του νευρομυικού ελέγχου», λέει ο κ. Λάσκαρης. «Πρέπει να γίνονται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις και ύστερα από μελέτη, γιατί συνοδεύονται από ανεπιθύμητες βλάβες και το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα